Nincs rá szó

„Hív, mert a gyermeke éppen haldoklik”

Az élet végéről szóló podcastunkban a gyógyíthatatlan gyermekek elkíséréséről, felkészülésről, biztonságban megélt elmenetelről és a család gyászáról beszélünk egy, a területen dolgozó szakorvossal és gyerekápolóval. Az adást kísérő irodalmi részletek Ónodi Eszter hangján szólalnak meg.

Amíg van az élet, mi élni segítünk, nem azt, hogy ő meghaljon. Minden a gyerekről szól és a családról.

A 24.hu és a Magyar Hospice Alapítvány új podcastsorozata, a Nincs rá szó nyíltan beszél életvégről, halálról, gyászról. Közismert emberek, civilek, életvéggel foglalkozó szakemberek (orvosok, pszichológusok, ápolók) osztják meg tapasztalataikat és érzéseiket, és történeteket hozunk a gyermek- és felnőtthospice világából is.

Nehéz szavakat találni a veszteségre, artikulálni szorongásokat. A halált elidegenítjük, s így nem tudjuk a félelmeinket feloldani, a saját és mások elmúlását megfelelően feldolgozni – pedig mindenki érintett volt vagy lesz. A némaság helyett Simonyi Balázs lesz a téma magyar hangja.

A gyerekhalál mindig megrázóbb a felnőtt halálnál

Egy gyerek halála mindenkire erősebben hat, mert természetellenes gyermekként befejezni az életet. A szülő a gyermek elvesztését énje egy részének és a jövő képének elvesztéseként éli meg. A második és majd a harmadik adásban a gyermekek életvégi kíséréséről beszélgetünk orvosi, ápolói szemszögből Dr. Gergely Anita szakorvossal és a 30 éve gyerekápoló Kovács Mónikával. Mindketten régóta a Bethesda Gyermekkórház intenzív osztályán és a Magyar Hospice Alapítvány „Fogd a kezem!” gyermek-otthonápolási programjában is dolgoznak.

Az otthonápoló teamet a családok az élet legnehezebb időszakában fogadják bizalmukba, és ők elhivatottságukkal, tapasztaltságukkal támaszt nyújtanak a gyógyíthatatlan gyermek gondozásában. Elősegítik, hogy a gyermekek a lehető legkevesebbet szenvedjenek, és próbálnak felelni azokra a kérdésekre, amelyek a leginkább foglalkoztatják őket. Mi a halál? Fájni fog-e? Mi lesz a családommal, ha én meghalok? Ha választ kap a gyermek, akkor nyugodtabban tud meghalni.

Mi is kapunk válaszokat az adásból. Szó lesz a felkészülésről, az elővételezett gyászról, a szülők, az ápolók, a palliatív orvos szerepéről. A falról, azokról a hazug szituációkról, amiben a gyermek kénytelen úgy kommunikálni, ahogy azt a szülők hallani szeretnék, miközben az ellenkezőjét érzi, tudja. Arról, hogy milyen csodálatos gesztusai vannak egy testvérnek a haldokló testvéréhez. Arról, hogy a gyermek ott van a legjobb helyen, ahol biztonságban érzi magát.

A felkavaró, kétrészes adás első epizódjában közreműködik Ónodi Eszter, a Katona József Színház színésze.

Gyermekhospice-szal az egész országban mindössze három csapat foglalkozik: a Magyar Hospice Alapítvány „Fogd a kezem” otthonápolási programja, Pécsett az Eurakvilo (a Pécsi Tudományegyetem Gyermekklinika Onkohematológiai Osztályának alapítványa), illetve a törökbálinti Tábitha Ház. Ezeknek a szervezeteknek adományt és 1%-ot is fel lehet ajánlani.

Egy szülőnek elfogadni, hogy a gyereke gyógyíthatatlan, nagyon nehéz és sokszor nem sikerül. Mindig késnek a hívással. És akkor menjünk végig egy hét alatt azon az iszonyú úton, amire amúgy hónapok kellenek, hogy fel tudja dolgozni, el tudja fogadni és végig tudja a gyermekét kísérni?!

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik