Kultúra

John Cleese: London már nem is angol város

Kapott is érte rendesen.

John Cleese még 2011-ben mondta először, hogy London nem angol város többé, most ezt az állítását ismételte meg, ezzel komoly felzúdulást váltva ki, többen rasszistának és képmutatónak nevezték. A rasszizmus vádja érthető, nyilvánvalóan a város multikulti jellegére utalt a megállapításával, ám a képmutatás vádja szorul némi magyarázatra: a Monty Python tagja tavaly bejelentette, a Karib-szigetekre költözik, mert csalódott Nagy-Britanniában.

A téma a Brexit körüli vitában került elő újra, Cleese a Twitteren azt írta:

Pár évvel ezelőtt megfogalmaztam, hogy London nem igazán angol város többé. Azóta szó szerint az összes külföldi barátom megerősítette ezt a megfigyelésemet. Tehát csak lehet benne valami… Jelzem továbbá, hogy London volt az a város, amely legnagyobb arányban szavazott az EU-ban maradásra.

A Twitter nem igazán ért egyet Cleese álláspontjával, és a közösségi oldalon túl is számos ellenvélemény fogalmazódott meg. A Guardiannek Tanja Bueltmann, a Northumbria Egyetem történelemprofesszora kiemelte, hogy Cleese posztja nem csupán a Brexit körüli, eleve nagy indulatokat korbácsolja fel még inkább, de rávilágít egy nagyobb problémára is, mégpedig arra, ahogy a britek a bevándorlásról beszélnek: míg azok, akik az Egyesült Királyságba költöznek, bevándorlók, de ha ők maguk költöznek külföldre – mint Cleese is tette -, magukat valamiért mégsem tartják bevándorlóknak, inkább az expat szót használják, amit tipikusan a külföldön dolgozó, jellemzően fehér és magas státuszú munkavállalókra használnak. Értsd: a fehérek expatok, a más bőrszínűek bevándorlók.

Kuba Jabłonowski társadalomkutató arra is rávilágít, hogy John Cleese tweetje tényszerűen sem stimmel, egyebek mellett Edinburgh, Bristol, Manchester és Glasgow is nagyobb arányban szavazott az EU-ban maradásra, mint London, ilyen téves információkat terjeszteni pedig nem csak ciki, káros is, mivel egy Cleese-kaliberű embert sokan követnek, sokak gondolkodására van hatással. A legtöbben mégis személyes csalódottságuknak adnak hangot amiatt, hogy Cleese, a Monty Python tagjaként és önmagában is sokak kedvenc komikusa, és ezzel a rasszista véleményével a munkásságához sem tudnak többé ugyanúgy állni, főleg, hogy az abszurd humor nagyjaként nem érzi, mennyire abszurd, hogy egy karibi szigetről London kapcsán véleményt mondani mennyire abszurd.

Kiemelt kép: Stephen Lovekin/Getty Images for the 2015 Tribeca Film Festival

Ajánlott videó

Olvasói sztorik