Nagyvilág

Brutális veszteséget okozott az orosz milliárdosok kasztjának az ukrán feszültség

Csillagászati összegeket vesztettek az orosz dollármilliárdosok az elmúlt hetekben az Ukrajna körül kialakult feszült helyzet miatt.

A Forbes által összeállított milliárdos-világranglistán jelenleg 104 orosz szerepel, a lap orosz kiadványának szerdai cikke szerint közülük 76-an elveszítték vagyonuk egy részét.

A lap tavaly év végét, a december 20-i állapotot választotta összehasonlítási pontnak, január ugyanis az elmúlt két év egyik legrosszabb hónapja volt az orosz tőzsdén. A lap azt írja, hogy a hatalmas árfolyamzuhanások pontosan megfeleltethetők azokkal a politikai lépcsőkkel, amelyek egyre fokozták a moszkvai vezetés és a NATO közötti feszültséget Ukrajna körül.

A Forbes Real-Time számlálója szerint a 104 orosz milliárdos együttes vagyona ez alatt az egy hónap alatt 27,9 milliárd dollárral, azaz közel 8900 milliárd forinttal csökkent.

A TASZSZ orosz hírügynökség által is idézett cikk példákat is ír: a Novatek vezetője, Leonyid Mikhelson 2,1 milliárd dolláros, a Sibur és a Novatek igazgatótanácsának tagja, Gennagyij Timcsenko pedig 1,9 milliárd dolláros veszteséget kell, hogy elkönyveljen.

Arányaiban  Denis Sverdlov, a Távközlési és Tömegkommunikációs Minisztérium korábbi helyettes vezetője, az Arrival elektromosautó-startup cég vezérigazgatója és alapítója vesztette a legnagyobbat, vagyona 46 százalékkal apadt pár hét alatt. Őt a Yandex alapítója, Arkagyij Volozs követi 26 százalékos vagyoncsökkenéssel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik