Nagyvilág

Fekete-Győr a románokkal fogna össze az orosz fenyegetés ellen

A Momentum elnöke szerint bűnt követ el, aki figyelmen kívül hagyja a kisebbségek kérdését.

Fekete-Győr András a politikai kultúra megváltoztatásának, a magyar-román kapcsolatok normalizálásának szükségességéről beszélt egy vasárnapi kolozsvári rendezvényen, ahol a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Dan Barna államfőjelölt kampányolt – írja a Transindex.ro.

A Momentum elnöke fontosnak nevezte, hogy Magyarország és  Románia kapcsolata baráti legyen. Mint mondta, óriási történelmi felelősség a jó viszony, mert sem a világpolitika, sem az európai  helyzet miatt nem megengedhető, hogy a két ország ne működjön együtt.

Együtt kell küzdenünk az orosz fenyegetéssel itt Közép-Európában, és együtt kell küzdenünk itthon és Brüsszelben egy erősebb, egy egységesebb és egy emberibb Európáért.

Fekete Győr azt mondta, hisz abban, hogy a magyar és a román nemzet közös érdekeiért a kicsinyes ellenségeskedésen felül lehet emelkedni.

A mostani viszony nem normális

Most nem túl jó a viszony Románia és Magyarország között, pedig korábban még közös kormányülések is voltak. Nem normális dolog, hogy Brüsszelben kell kijárni, hogy szóba álljanak egymással a szomszédok. Az a normális, hogyha két ország, amelynek legtöbbször közösek az érdekei, nem a gyűlöletet gerjeszti, hanem karöltve küzd magáért és a másikért. Magyar politikusként ez nem csak lehetőség számomra, hanem kötelesség is.

Fekete-Győr kiállt a romániai kisebbségek mellett, azt mondta,

bűnt követ el, aki figyelmen kívül hagyja a kisebbségek kérdését.

A Momentum elnöke szerint erről a mostani adok-veszek alkuk helyett jogszabályokon alapuló, elvi egyetértésnek kell létrejönnie. Szerinte a romániai magyar kisebbségek védelme az USR-PLUS segítségével a helyére kerülhet, csak egy olyan Romániát kell  létrehozni, amelyben mindenki úgy érezheti, tiszteletben tartják őt és identitását. Ez szerinte lehetséges.

Kiemelt kép: Farkas Norbert / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik