Nagyvilág
Turkish President Tayyip Erdogan (C) exits a polling booth prior to cast his ballot at a polling station during the municipal elections in Istanbul, on March 31, 2019. - Turkey voted in local elections  in a test for President Recep Tayyip Erdogan, with his ruling party risking defeat in the capital as an economic slowdown takes hold. (Photo by BULENT KILIC / AFP)

Most akkor megbukik Erdogan?

Korábban a témában:

Vasárnap olyan dolog történt, ami ritkán szokott: a fél világ a török önkormányzati választásokra figyelt. Egészen pontosan azok eredményére, hiszen ettől lett érdekes a dolog. A török önkormányzati választások nagyobb meglepetések nélkül nem szokták különösebben megrázni a világot, most viszont ez történt.

Recep Tayyip Erdogan kormánypártja, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) elvesztette a fővárost, Ankarát. És még az is lehet, hogy a legnagyobb várost, Isztambult is. Hivatalos végeredmény még nincs, de a szavazatok felének feldolgozása után az látszott, hogy a baloldali kemalista ellenzéki párt, a Köztársasági Párt (CHP) megnyerte a főváros vezetését, és épphogy lemaradva, gyakorlatilag fej fej mellett áll Isztambulban az AKP-vel.

Persze még nem dőlt el minden, és valószínű, hogy Isztambulban egy darabig nem is fog. A szavazatokat számláló hivatalban például épp akkor lett áramszünet, amikor az ellenzéki Ekrem Imamoglu elkezdett felzárkózni a volt miniszterelnök, Binali Yilridim mellé. Már a legutóbbi, kilenc hónappal ezelőtti választáson is komoly kritikája volt az ellenzéknek, hogy a kormány sok helyen csalt, akkor a gyakorlatban Erdogan teljhatalma volt a tét.

This handout picture released on June 25, 2018 shows Turkish President Tayyip Erdogan and his wife Emine Erdogan greeting supporters gathered above a balcony at the headquarters of the AK Party in Ankara, on June 24, 2018 as they celebrate Erdogan winning five more years in office with sweeping new powers after a decisive election victory.
A night of triumph for Erdogan saw the man who has dominated Turkey for the last 15 years declared winner of presidential poll without needing a second round and lead his ruling party-led alliance to an overall majority in parliament, as his main rival accepted the outcome despite bitter complaints over the conduct of the campaign. / AFP PHOTO / TURKISH PRESIDENTIAL PRESS SERVICE AND AFP PHOTO / KAYHAN OZER / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / TURKISH PRESIDENTIAL PRESS  SERVICE / KAYHAN OZER" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Minden adott Erdogan diktatúrájához
Államfőként a kormányt is vezetheti, folytatódhatnak a leszámolások. Orbán és Putyin mellett azonban a multiknak sincs ellenére Erdogan újabb, kétszeres diadala.

Fontos városok

Ankarában biztosabbnak tűnik a helyzet, ott az ellenzéki Mansur Yavas vezet egy korábban szintén miniszterként dolgozó kormánypárti jelölttel szemben. A választást sokan úgy mutatják be, mint aminek az eredménye komoly bukás lehet az egyre inkább diktátorként kezelt Erdogan számára.

ANKARA, TURKEY - APRIL 01 : Mansur Yavas, the mayoral candidate of the Republican People's Party (CHP) greets the crowd from the election bus in front of the party headquarters in Ankara, Turkey on April 01, 2019. 
 Ali Balikci / Anadolu Agency
Mansur Yavas
Fotó: Ali Balikci / Anadolu Agency /AFP

És ez részben igaz is. Erdogan eleve úgy került 18 évvel ezelőtt a török politikába, hogy Isztambul polgármestere lett. Ezzel kezdődött el a korábban határozottan szekuláris országban a nacionalista ébredés. A 18 politikában eltöltött év alatt Törökország komoly növekedési pályán volt, aminek még mindig nincs teljesen vége, de a török gazdasággal komoly problémák vannak.

Körülbelül fél éve kezdődtek a gondok. Erről akkor részletesebben is írtunk, de a lényeg röviden: a gazdasági válság után sok nyugati országban nagyon alacsonyan voltak a kamatok, ezért ezeken a helyeken pénzt nem lehetett keresni, viszont biztonságosabb volt befektetni. Aki pénzt akart keresni, az a fejlődő piacokba fektetett, mert ott, ha nem is kiemelkedő, de jobb kamatok voltak.

(COMBO) This combination of file pictures created on August 10, 2018 shows (L) US President Donald Trump chairing a meeting with administration and state officials on prison reform at the Trump National Golf Club August 9, 2018 in Bedminster, New Jersey.
(R) Turkey's President Recep Tayyip Erdogan arriving to attend a session meeting during the 10th BRICS summit (acronym for the grouping of the world's leading emerging economies, namely Brazil, Russia, India, China and South Africa) on July 27, 2018 in Johannesburg, South Africa.

US President Donald Trump said on August 10, 2018 he had doubled steel and aluminum tariffs on Turkey, adding to pressure on that nation's troubled economy amid a diplomatic row with Washington."I have just authorized a doubling of Tariffs on Steel and Aluminum with respect to Turkey as their currency, the Turkish Lira, slides rapidly downward against our very strong Dollar!" Trump said on Twitter."Our relations with Turkey are not good at this time!"
  / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND POOL / Brendan Smialowski AND Gianluigi GUERCIA
Két illiberális politikus összecsap, a végeredmény gazdasági katasztrófa lehet
Törökország a halálspirál szélén táncol, és csak saját magának köszönheti. Közben Trump még meg is bünteti őket a gazdaságuk összeomlásáért.

A törökök ezért elég komolyan eladósodtak, ráadásul valutában. Az államadósság valutában jegyzett része is probléma, de ennél sokkal nagyobb a magánszektoré, ahol a teljes török gazdaság harmadát teszi ki a külföldi adósság. Ezzel addig minden rendben van, amíg külföldön alacsonyak maradnak a kamatok, és folyamatosan áramlik be a pénz. Ennek viszont egy ideje vége, és a folyamatos amerikai kamatemelések miatt sokan inkább a biztonságosabb nyugati piacokon fektettek be, mert már ott is lehetett pénzt keresni.

Nem biztos szavazók

Ez a török gazdaság számára azért volt probléma, mert egyre jobban elértéktelenedett a török líra a valutákhoz képest, hiszen adott mennyiségű dollárt már több líráért lehetett megszerezni, mint korábban. Ez pedig nemcsak az ipart érinti, ahol az Európai Unió a törökök legfontosabb piaca, hanem az átlagembereket is, mert szinte minden drágább lesz tőle. A helyzet súlyát jelzi, hogy Erdogan inflációs rendőrséget állított fel, amelynek tagjai boltokban járőröztek, büntetve, ha egy üzlet túlságosan megemelte az árait. Ez persze annyira ellentmond a gazdaság szabályainak, hogy csak további komoly nehézségeket szül.

Az már a felmérésekből is látszott, hogy a gazdasági gondok sokkal jobban meghatározzák ezt az önkormányzati választást, mint az eddigieket, sokkal több volt ugyanis az olyan szavazó, aki az utolsó pillanatig nem döntötte el, kire szavaz. Velük pedig tervezni is nehezebb.

Erdogan személyesen is beleállt a kampányba, volt, hogy napi nyolc kampányeseményt tartott, az ellenzéket pedig terroristának és törvénytelennek nevezte. Erdogan a terrorista jelzőt főként azokra tartalékolja, akik nem értenek vele egyet. Ilyenek az újságírók és általában a kurdok is, mindkét csoport évek óta Erdogan fontos célpontja. A kampánnyal az AKP-féle nacionalizmus is a csúcsra ért: egyrészt olcsó zöldséget árultak a gyűlések közelében, másrészt részleteket mutogattak az új-zélandi mészárlásról, mintegy jelezve, mi várható az ellenzéktől.

Korai lenne temetni

A török elnök a 2016-os puccskísérlet óta autokratikus rendszert épített ki. Újságírók és civilek ezrei vannak börtönben, alig működik ellenzéki újság. A fegyveres szervezetekben hatalmas tisztogatások voltak, a legtöbb nem kormányhű katonát, rendőrt és közszolgát jobb esetben kirúgták, rosszabb esetben börtönbe zárták, volt úgy, hogy egyetlen nap 104 embert ítéltek életfogytiglanra.

Miután Erdogan megnyerte az államfői jogkörök kitágításáról szóló népszavazást, a legtöbben azt gondolták, hogy szinte leválthatatlan lesz. Ebbe rondított most bele ez a választás.

Ankara és Isztambul elvesztése azt jelentheti, hogy Erdogan mégis megbukhat. De a helyzet azért nem ennyire egyszerű. Törökország politikai térképe hasonló, mint Magyarországé vagy az Egyesült Államoké. Mindhárom helyen komoly politikai ellentét van a vidék és a liberálisabb nagyvárosok között. Egyszerűsítve: Amerikában a két part és a köztük lévő terület, Magyarországon Budapest és a vidék, Törökországban a nyugat és a kelet harcol egymással.

A 2014-es választások eredményei. Erdogan pártjának területei a sárgával jelöltek.

És Erdogannak igaza van akkor, amikor azt mondja, hogy még így is 14 százalékponttal nyerte a választást, ha mindent figyelembe veszünk. Elég megnézni a 2014-es és a 2019-es önkormányzati választások térképét, olyan sok változást azért nem látunk.

A 2019-es választások eredményei. Erdogan támogatói a sárga területek.

Azt tehát túlzás lenne előrejelezni, hogy Erdogan rövid távon megbukhat, azt inkább mondhatjuk, hogy a török gazdaság bázisát nem a keményen erdoganista területek adják. És ha a gazdaság állapota tovább romlik, tényleg bármi megtörténhet, hiába tűnt úgy, hogy Erdogan teljhatalmúvá és leválthatatlanná tette magát.

Kiemelt kép: BULENT KILIC / AFP

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Feldolgozottság
99,98%
Fidesz-KDNP 52,44%
DK 16,15%
Momentum 9,87%
MSZP-P 6,64%
Jobbik 6,39%
Mi Hazánk 3,31%
Kétfarkú 2,61%
LMP 2,17%
Munkáspárt 0,42%
Dr. Trócsányi László
Fidesz-KDNP
Dr. Szájer József
Fidesz-KDNP
Járóka Livia
Fidesz-KDNP
Deutsch Tamás
Fidesz-KDNP
Gyürk András
Fidesz-KDNP
Gál Kinga
Fidesz-KDNP
Hölvényi György
Fidesz-KDNP
Győri Enikő
Fidesz-KDNP
Kósa Ádám
Fidesz-KDNP
Bocskor Andrea
Fidesz-KDNP
Deli Andor
Fidesz-KDNP
Hidvéghi Balázs
Fidesz-KDNP
Tóth Edina
Fidesz-KDNP
Dr. Dobrev Klára
DK
Dr. Molnár Csaba
DK
Rónai Sándor
DK
Ara-Kovács Attila
DK
Dr. Cseh Katalin
Momentum
Donáth Anna Júlia
Momentum
Dr. Tóth Bertalan
MSZP-P
Gyöngyösi Márton
Jobbik
Részletes eredmények