Nagyvilág

Erdogan elveszítheti Ankarát és Isztambult

Az ország túlélésével kampányolt a vasárnapi helyhatósági választás előtt.

Törökországban elkezdődtek a helyhatósági választások, Recep Tayyip Erdogan szerint ezek tétje az ország túlélése – számol be a Reuters.

A közvélemény-kutatások szerint a kormánypárt elveszítheti a főváros, Ankara, és akár az ország legnagyobb városa, Isztambul irányítását is. Az ország keleti részén 4, a többi részen öt órakor lesz urnazárás, az eredmények éjfél körül várhatók.

Erdogan népszerűségét a Törökországot sújtó pénzügyi válság tépázhatja meg, amely miatt tavaly több mint 30 százalékot veszített a líra értékéből. Kampánygyűlésein az elnök ezt a nyugat támadásainak tudta be, amelyekkel meg akarják akadályozni, hogy az ország nagy és erős legyen. Fogadkozott, hogy a vasárnapi választást követően túllépnek a gondokon, és azt is hangoztatta, hogy ő irányítja a gazdaságot.

A helyhatósági választásra szövetséget kötött a legnagyobb ellenzéki erő, a Köztársasági Néppárt és a Jó Párt. A kurdbarát Népi Demokrata Párt kimaradt a szövetségből, de nem állított polgármesterjelölteket Isztambulban vagy Ankarában, ami az ellenzéki szövetségnek kedvezhet. (Fotó: Europress – TURKISH PRESIDENCY / CEM OKSUZ / HANDOUT / Anadolu Agency)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik