Nagyvilág

Csak ma 104 embert ítéltek életfogytiglanra a török puccskísérlet miatt

„Súlyosbított életfogytiglani” börtönbüntetésre ítélt 104 embert hétfőn a törökországi Izmir egyik bírósága a 2016. július 15-ei puccskísérlet után indított egyik perben – jelentette be a török állami hírügynökség, amely csak néhány korábbi katona nevét és rendfokozatát hozta nyilvánosságra. Az elítéltek között van egy volt altábornagy, egy vezérőrnagy, két dandártábornok és három flotillatengernagy. A pernek összesen 280 vádlottja van.

A török vezetés az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok terrorszervezetnek nyilvánított hálózatát teszi felelőssé a katonák által végrehajtott puccskísérletért.

Törökországban 22 hónap alatt több mint 159 ezer embert őrizetbe vettek, legalább 48 ezret pedig előzetes letartóztatásba is helyeztek azzal a gyanúval, hogy közük lehet a Gülen-mozgalomhoz. A rendszeres tisztogatások nem közvetlenül csak a katonai puccskísérlet résztvevőit sújtják, hanem a hálózat feltételezett tagjait és támogatóit is.

A 2016. július 15. után indult perekben már nagyjából hétszáz emberre szabtak ki életfogytiglani szabadságvesztést. Ankara a halálbüntetést 2004-ben az európai uniós csatlakozás vágyával törölte ki a török alkotmányból. Helyére a „súlyosbított életfogytiglani” szabadságvesztést vezették be, amely egy sor korlátozás révén tovább nehezíti az elítélt mindennapjait.

Kiemelt képünkön katonák kísérik a 2016. júliusi törökországi puccskísérlet állítólagos résztvevőjét perének tárgyalására 2017 októberében. Ezen a napon 47 vádlott közül négyszeresen súlyosbított életfogytiglani börtönbüntetést kapott 34 olyan katona, aki a vád szerint merényletre készült Recep Tayyip Erdogan török államfõ ellen. Fotó: MTI/EPA/Anadolu/Mustafa Ciftci

Ajánlott videó

Olvasói sztorik