Nagyvilág

Ankara után Isztambult is elveszítheti Erdogan pártja

Az ankarai főpolgármesteri szék után az isztambulit is elveszíteni látszik a török Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) a vasárnapi helyhatósági választások eredményeként.

A 99,81 százalékos feldolgozottságánál hétfőn közzétett adatok szerint az ellenzéki jelölt került az élre a rendkívül szoros versenyben.

Az AKP-s induló, Binali Yildirim jelenleg a szavazatok 48,51, míg a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) jelöltje, Ekrem Imamoglu már a 48,79 százalékát tudhatja magáénak.

A másik kulcsfontosságú városban, Ankarában az ellenzéki CHP színeiben induló Mansur Yavas továbbra is biztosan vezet, 50,90 százalékon áll, míg az AKP-s Mehmet Özhaseki a szavazatok 47,10 százalékát szerezte meg eddig.

Úgy tűnik, hogy az AKP másfél évtized után elveszíti a fővárosi főpolgármesteri széket.A harmadik legnépesebb város, a nyugat-törökországi Izmir vezetése hagyományosan kemalista. A CHP jelöltje, Mustafa Tunc Soyer a voksok 58,06 százalékát birtokolja, és jelentős az előnye a kormánypárti Nihat Zeybekcivel szemben, akinek 38,67 százaléknyi szavazata van.

A helyhatósági választás eredményét a közvélekedés fokozott jelentőségűnek tartja, miután ez az első megmérettetés a tavaly júniusi elnök- és parlamenti választás, majd a végrehajtó elnöki rendszer júliusi életbe lépése óta.

(MTI, kiemelt kép: MTI/AP/Lefterisz Pitarakisz)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik