Külföld
Demonstrators hold Polish and EU flags during the “Freedom March” in the Polish capital Warsaw on May 6, 2017 organised by Poland's main liberal Civic Platform (PO) opposition party to protest against the rightwing nationalist Law and Justice (PiS) government over alleged rule of law violations. / AFP PHOTO / Janek SKARZYNSKI

Az EU-s atombomba sem állítja meg a lengyel kormányt

24.hu
24.hu

2017. 07. 22. 06:56

A lengyel szenátus szombat hajnalban jóváhagyta a legfelsőbb bíróságról (SN) szóló törvényjavaslatot, amelyet egyben aláírásra felterjesztett az államfőnek. A lengyel ellenzék és az Európai Unió által is élesen bírált indítványt korábban a törvényhozás alsóháza, a szejm is elfogadta.

Az indítványt, amelyről 15 órán át folyt a vita, 55 szenátor támogatta, 23 ellene szavazott, míg ketten tartózkodtak.
A szavazást követően tiltakozók gyűltek össze a törvényhozás épülete előtt. Azt skandálták, hogy „gyalázat, árulók, demokráciát!” Andrzej Duda államfőnek 21 napja van arra, hogy aláírja, megvétózza vagy kétségeit eloszlatandó az alkotmánybíróság elé terjessze.

A jogszabály az eddigi négy mellett három új kamarát hozna létre, megváltoztatná a bírák kinevezésének rendjét, és nyugdíjazná a jelenlegi bírákat – azok kivételével, akiket az államfő kivonna ennek hatálya alól. Az új bírákat az eddigi gyakorlatnak megfelelően az államfő nevezi ki az országos igazságszolgáltatási tanács (KRS) javaslatára, csakhogy a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt által kezdeményezett igazságügyi reform keretében a lengyel parlament módosította az országos igazságszolgáltatási tanácsról (KRS), illetve a bíróságok szervezetéről szóló törvényt is.

A KRS fő feladata a bíróságok és a bírák függetlenségének őrzése. A 25 fős testületnek 15 bíró tagja van, akiket a különböző bíróságok (legfelsőbb bíróság, fellebbviteli, közigazgatási, körzeti és katonai bíróságok) tagjai közül választanak meg. A törvénymódosítás azonban megszünteti a testületben lévő 15 jelenlegi bíró mandátumát, és az új bírókat a szejm (alsóház) választaná meg háromötödös többséggel, nem pedig a szakmai szervezetek, mint eddig. Andrzej Duda államfő a törvényt még nem írta alá.

A bíróságok szervezetéről szóló törvénymódosítás megváltoztatja a bíróságok elnökei kinevezésének és visszahívásának eddigi gyakorlatát úgy, hogy ezekről az igazságügyi miniszter fog dönteni, emellett a jövőben az egyes pereket vezető bírákat nem kinevezés, hanem sorsolás útján fogják kijelölni. Az államfő még ezt a törvényt sem írta alá.

Mindez azt jelenti, hogy a lengyel igazságszolgáltatás gyakorlatilag teljes egészében a kormány befolyása alá kerül, így nem marad olyan független intézmény, amely kontrollálhatná a hatalmát.

A lengyel kormány ezzel a törvénnyel nagyon közel került ahhoz, hogy az Európai Unió története során először bevesse ellene az EU-s atombombaként elhíresült 7-es cikkelyt, ami többek között a  szavazati jog felfüggesztését is jelentheti az Európa Tanácsban.

(MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.