Nagyvilág

Janukovicsék bankszámlájából finanszíroznák a reformokat

A lengyel külügyminiszter Radoslaw Sikorski szerint Viktor Janukovics leváltott ukrán elnök és emberei külföldi bankszámláinak befagyasztása lehetne az egyik forrása az ukrajnai reformok pénzügyi támogatásának.

A lengyel rádiónak nyilatkozva úgy vélte, hogy az érintett személyeknek be kellene bizonyítaniuk, vagyonukat törvényesen szerezték. Ha ez nem történne meg, ezek a vagyonok az állam tulajdonába kerülnének. Lehetséges példaként említette Janukovics és más bukott politikusok, oligarchák fényűző rezidenciáit. Ezeket valószínűleg kenőpénzekből és elsikkasztott összegekből finanszírozták – vélekedett.

Korrupció elleni harc és reformok

Az ukrajnai belpolitikai helyzetet úgy ítélte meg, hogy a pénteki kijevi megállapodás aláírása hozzájárult a helyzet megnyugvásához.

Az ukrán gazdasági helyzetről szólva hangsúlyozta a korrupció elleni harc és a reformok bevezetésének szükségességét. Véleménye szerint a reformok támogatásának egyik forrása Janukovics és emberei külföldi számláinak és vagyonának befagyasztása kell legyen. Rámutatott, hogy ebben óriási felelőssége van az Európai Unió bizonyos tagállamainak.

Hiba lenne Oroszországot lebecsülni

“Hetekig győzködtük őket, hogy csináljanak valamit ezekkel a vagyonokkal, amelyekről mindenki tudta, hogy nyugati számlákon tartják őket” – mondta a lengyel külügyminiszter.

Ukrajna határaival kapcsolatban leszögezte, hogy ezeket az ország szomszédai elismerik. Emlékeztetett, hogy 1994-ben, miután Ukrajna önként lemondott a Szovjetuniótól örökölt hatalmas atomarzenáljáról, három nagyhatalom – az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Oroszország – az úgynevezett budapesti nyilatkozatban garantálta Ukrajna függetlenségét és határainak sérthetetlenségét.

Sikorski arra is figyelmeztetett, hogy “Oroszország még nem mondta ki az utolsó szót, és hiba lenne lebecsülni befolyását Ukrajnában”.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik