Nagyvilág

Magyarokat félemlítettek meg ukrán radikálisok

A Külügyminisztérium elítéli a Jobboldali Szektor beregszászi megfélemlítő akcióját, amikor is a magyarok lakta település közgyűlését szakították félbe erőszakos fellépésükkel.

A beregszászi városi tanács hétfőn közgyűlést és lakossági fórumot hívott össze, amelyre a Jobboldali Szektor radikális csoport aktivistái betörtek és erőszakos fellépésükkel félbeszakították az eseményt – derül ki a külügyi tárca közleményéből.

Visszaélnek a történelmi lehetőséggel

A Külügyminisztérium a közrend elfogadhatatlan veszélyeztetésének és aggasztónak tekinti az esetet, úgy véli, hogy a szélsőséges nézeteket követők visszaélnek a demokratikus átmenet adta történelmi lehetőséggel.

A visegrádi négyek külügyminiszterei hétfői budapesti tanácskozásukon elfogadott nyilatkozatukban is hangsúlyozták, hogy valamennyi ukrajnai politikai erőnek továbbra is felelősen részt kell vennie a nemzeti egységkormányt célzó érdemi párbeszédben, amely helyreállíthatja a közrendet az ország egész területén. A beregszászi eset szemben áll ezzel – közölték. Hozzátették: az ukrajnai válság alatt első alkalommal egy magyar többségű településen történt incidens.

A demokratikus jogukat gyakorló közösség megfélemlítése akadályozza és sérti a felkészülést a szabad és egyenlő választásokra, valamint az európai demokratikus értékek tiszteletét, ideértve a nemzeti, etnikai és nyelvi kisebbségek jogait is – fogalmaztak.

Hatékony rendőrségre és szabad nyelvhasználatra van szükség

A Külügyminisztérium reméli, folytatódik Kárpátalján a nemzeti közösségek békés egymás mellett élése, és a jövőben is élvezhetik az Európa Tanácsnak Ukrajna által is aláírt dokumentumaiban biztosított jogokat.

Sürgetik emellett, hogy az ukrán törvényhozás mielőbb szervezze újjá a rendvédelmi szerveket, valamint teremtse meg a nemzeti közösségek szabad anyanyelvhasználatát. E két követelmény érvényesülését Magyarország a magyar–ukrán és az európai–ukrán kapcsolatok fokmérőjének tekinti – hangsúlyozták.

Martonyi János külügyminiszter utasította Magyarország kijevi nagykövetét és ungvári főkonzulját, hogy mindezeket jelezze az ukrán központi és helyi hatóságoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik