Nagyvilág

Nemzeti kincsekre vadásznak az ukrán határon

Az ukrán ügyészség a történelmi, művészeti és kulturális értékek külföldre csempészésétől tart, így megszigorították az Ukrajnából kifelé irányuló forgalom ellenőrzését.

Andrij Bakaj megbízott kárpátaljai ügyész arra utasította a négy európai uniós tagországgal határos ukrajnai megye vámszerveit és határőregységeit, hogy az ukrán nemzeti érdekek védelmében erősítsék meg a külföldre tartó utas- és teherforgalom ellenőrzését Kárpátalja valamennyi határátkelőhelyén.

Drágakövet is keresnek

Indoklása szerint a jelenlegi ukrajnai helyzetben fennáll a veszélye annak, hogy az ország múzeumaiból, közgyűjteményeiből különleges tudományos, történelmi és művészeti értékkel bíró tárgyakat próbálnak külföldre juttatni – adta hírül a mukachevo.net munkácsi hírportál.

A szigorítás kiterjed a valuta, nemesfémek és drágakövek Ukrajnából történő kivitelének ellenőrzésére is. Sajtóértesülések szerint az utóbbi napokban Kárpátaljáról több, korábban magas beosztású állami tisztségviselő távozott külföldre.

A kárpátaljai hágókon állították meg a tiszteket

Olekszandr Ledida, Kárpátalja volt kormányzója Szlovákián keresztül Csehországba távozott, miután egész családját Prágába menekítette. Lemondatása után ugyancsak Szlovákia irányában hagyta el Ukrajnát Szerhij Harcsenko, a csapi vámhivatal parancsnoka.

Hétfőn az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) több magas rangú, külföldre tartó tisztjét tartóztatták fel a kárpátaljai hágókon felállított rendőri ellenőrző posztokon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik