Della

ÁSZ-elnök: Vizsgálni fogjuk a lombkoronasétányok körüli pénzelosztást

Rejtélyes, hogy miért maradnak el a tervezettől ekkora mértékben a költségvetés adóbevételei, a fogyasztás visszaesésén túl felvetődik, hogy a lassuló beruházási dinamika, a gyengülő likviditási helyzet miatt a vállalkozásoknak sürgőssé vált az áfa mihamarabbi visszaigénylése, amit jobb időkben nagyvonalúbban kezelnek a cégek – mondja a Della friss adásában Windisch László, az Állami Számvevőszék elnöke, a Költségvetési Tanács tagja.

Arról is beszélt a műsorban, hogy a Költségvetési Tanács nemrég elkészült elemzése alapján nem meglepő, hogy a kormány 5,2 százalékra emelte az idei hiánycélt.

Még ehhez is feszes gazdálkodásra van szükség

– mondja Windisch László, aki szerint a jövő évi 2,9 százalékos hiánycél teljesítéséhez is nagyon szigorú, takarékos, fegyelmezett költségvetési gazdálkodás szükséges. A hiányszám módosítása miatt egyébként sem az ÁSZ, sem a Költségvetési Tanács véleményét nem kérte a kormány, a költségvetési törvény módosítása ugyanis nincs napirenden.

Szóba került az uniós támogatások hasznosulásának ellenőrzése, a számvevőszék csörtéje az Európai Parlamenttel – Windisch szerint konkrét személyek vagyonosodásáról kérdezték őt –, és azt is megtudtuk, hogy az ÁSZ két vizsgálatot is folytat az uniós pénzek elosztása kapcsán,

Az iparpolitikát érintően is elemzéseket készítenek, melyekben a gazdaságtervezés, a minőségi GDP-előállítás szemszögéből vizsgálják az akkugyártás magyarországi szerepét. Jó lenne erről nyílt vitát folytatni – tette hozzá az ÁSZ elnöke.

Beszéltünk továbbá a tiltott pártfinanszírozás vizsgálatáról is: az érintett ellenzéki pártoktól a múlt hétig visszaérkezett észrevételek sem győzték meg az ÁSZ-t arról, hogy indokolatlan lenne a kilátásba helyezett büntetés. Arra is választ kerestünk, hogy a Fideszen miért nem tud, illetve próbál fogást találni a számvevőszék, és mivel tud a kormánypárt rafináltabb lenni, mint az ellenzék.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik