Belföld europoli

Brexit-kárenyhítés: százmilliókhoz jut Matolcsy Ádám, Mészáros Lőrinc és Gattyán György érdekeltsége

Csóti Rebeka / 24.hu
Csóti Rebeka / 24.hu
22 milliárd forintra pályázhattak azok a cégek, amelyek „hitelt érdemlően” igazolni tudták, hogy káruk keletkezett vagy keletkezik az Egyesült Királyság Európai Unióból történő kilépése miatt. A vissza nem térítendő támogatást a következő három évben fizette volna ki az unió, ám a magyar kormány előfinanszírozta az összeget. Összesen nyolcvan cég pályázott sikeresen. A nyertesek közt feltűnik Matolcsy Ádám bútorgyára, ami a profitja tizenhétszeresét kapja meg kárpótlásként, miközben a céget nemrég 50 millió forintra büntették egy másik EU-s pályázatban elkövetett szabálytalanság miatt. A befutók közt van Matolcsy Ádám barátja, Száraz István cége is, mely a korábbi nyeresége ötszörösét kapja meg támogatásként.

Nyolcvan cég pályázata nyert vissza nem térítendő támogatást az Európai Bizottság brexit-kárenyhítő forrásának keretéből – derült ki a kormányzati pályázati portálon megjelent adatokból.

Magyarország 22 milliárd forintos keretet kapott Brüsszeltől az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépése miatt. Habár az Európai Bizottság döntése alapján 2022 és 2025 között állt volna rendelkezésre az összeg a Brexit miatt nehéz helyzetbe kerülő hazai vállalatok számára, a kormány úgy döntött, hogy előre kifizeti az összeget. Az uniós pályázati portál nyilvántartása alapján a teljes keretet kiosztják a nyertes pályázók között, amit a magyar költségvetésből előfinanszíroz a kormány. Szijjártó Péter külügyminiszter tavaly szeptemberben az MTI-nek nyilatkozva azt mondta: „Úgy döntöttünk, hogy nemzeti forrásból megelőlegezzük ezt az európai uniós forrást, így pályázati lehetőséget biztosítunk azoknak a vállalatoknak, amelyek a brexit miatt most nehézségekkel, kihívásokkal szembesülnek.”

A pénz nem szabad felhasználású, hanem meghatározott fejlesztést, tevékenységet kell belőle végrehajtani. A keretből a második legtöbb támogatást a Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos vállalkozó érdekeltségében álló Kall Ingredients Kft. kapta, ami a Szolnok mellett található tiszapüspöki izocukorgyárat működteti.

A társaság a brexit miatt elszenvedett kára ellentételezéseként 1 036 415 849 forintot kap, ami megközelíti a gyár 2020-ban elért nyereségének összegét.

A több mint egymilliárd forintot technológiai fejlesztésre nyerték, a támogatói döntés tavaly karácsony előtt két nappal született meg.

Szigetváry Zsolt / MTI Kárpáti László, a Kall Ingredients Kft. többségi tulajdonosa, Orbán Viktor miniszterelnök és Mészáros Lőrinc, az Opus Global Nyrt egyik tulajdonosa a kft. tiszapüspöki izocukorüzemének avatásán 2017. október 30-án.

Mivel a támogatás feltétele a pályázati kiírás alapján a brexitből közvetlenül származtatott, dokumentumokkal vagy „hitelt érdemlően igazolt”, 2020. február 1. és 2023. december 31. között felmerült, illetve várhatóan felmerülő jövőbeni veszteség kimutatása, a cégnél a többi közt arról érdeklődtünk, mekkora kimutatható kára származott a cégnek a brexitből, illetve az Egyesült Királyságot érintő tevékenységük körülményeire is rákérdeztünk, de a vállakozás nem reagált megkeresésünkre.

A társaság az idén is sikeresen pályázott, márciusban további egymilliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert el az EU gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programjából. Az utóbbi összeget „tejsav alapú komplex kutatás-fejlesztésre” fordítják majd.

A Kall Ingredients Kft.-hez áramló hatalmas mennyiségű közpénz hátteréről 2019-ben írtunk. A kormányfővel baráti viszonyban álló Mészáros Lőrinc érdekeltsége a három évvel ezelőtti cikkünk óta – és a friss pályázatokon kívül is – rengeteg állami támogatásban részesült. A Kall Ingredients

  • 2019 decemberében kísérleti fejlesztésre 516 millió forint támogatást kapott a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól,
  • 2020 júniusában a koronavírus okozta gazdasági zavarok kiküszöbölése címén 67 millió forintban részesült szintén a külügytől,
  • 2020 szeptemberében regionális beruházásra 1,7 milliárd forintot kapott a Pénzügyminisztériumtól,
  • továbbá 2020 decemberében még 398 millió forinthoz jutott hozzá a koronavírus okozta gazdasági zavarok kiküszöbölésére ugyancsak a pénzügyi tárcától.

Frissítünk!

Mészáros Lőrinc érdekeltsége, az Opus Global Nyrt.-hez tartozó Kall Ingredients Kft. cikkünk megjelenése után küldte el álláspontját a támogatásról. Bár arról nem adtak információkat, hogy a brexit miatt mekkora vesztesége keletkezett a cégnek, azt írták: a cég jelenlegi értékesítése jelentős részben az Európai Unióban történik, ahol érezhetőek a brexit okozta negatív hatások. Mind a brit szállítás megnövekedett adminisztrációs terhe, mind a harmadik országnak számító brit értékesítés megnövekedett bankköltségei, mind a brit önellátási törekvések okozta piacvesztés miatt a KALL Ingredients Kft. jelentős értékesítési lehetőségektől esett el az elmúlt fél évben elsősorban az izocukor, az alkohol és a kukorica glutén piaci területein. Azt is hozzátették, hogy a brexit nélkül lehetőségük nyílt volna évente 10-15 ezer tonna glükóz-fruktóz szirup beszállítására a brit piacra, amelytől a változások miatt elestek.

Szintén technológiai fejlesztésre nyert el a brexit-kárpótlás alapjából 308 millió forintot a Matolcsy Ádám érdekeltségébe tartozó Balaton Bútor Kft., ami a cég 2020-ban elért profitjának a tizenhétszerese. A támogatói döntés – csakúgy, mint Mészáros Lőrinc érdekeltsége esetében – két nappal karácsony előtt született meg.

A Matolcsy György jegybankelnök fiához tartozó bútorgyár korábban a többi közt épp a jegybank ingatlancége által felújított ingatlanba szállított bútorokat. Ez azért volt érdekes, mert az ifjabb Matolcsy a Népszavának arról beszélt, hogy „a Balaton Bútor Kft. nem indul olyan közbeszerzésen, ahol a kiíró a Magyar Nemzeti Bank vagy annak bármilyen leányvállalata”, illetve azt is közölte, hogy a cég termékeinek 80 százaléka exportra megy, nem koncentrálnak a belföldi piacra. Ez 2020-ban nem sikerült, ugyanis a társaság pénzügyi beszámolójából az látható, hogy a belföldi bevételük majdnem kétszerese volt az export értékesítésüknek. Mivel a beszámoló arra nem tért ki, hogy mely országokba szállítottak bútort, megkerestük a céget kérdéseinkkel, ám a Balaton Bútor Kft. sem reagált érdeklődésünkre.

A Balaton Bútor Kft. nemrég 50 millió forintos bírságot kapott az egyik EU-s pályázata miatt, mert olyan tételt is el kívánt számolni a pályázatban, amit nem lehetett volna.

Erről Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő számolt be.

A szabálytalanság ellenére a cég gond nélkül pályázhatott, és nemcsak a brexit-kárpótlásból részesül, hanem az EU gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programján is nyertes volt, februárban 115 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el technológiafejlesztésre. Mindezeken felül Matolcsy Ádám érdekeltsége 2020-ban háromszor is állami támogatásban részesült. A Pénzügyminisztérium 34 millió, illetve 38 millió forinttal segítette meg a céget, a külügyi tárca pedig 287 milliót juttatott neki a koronavírus okozta gazdasági zavarok kiküszöbölésére.

Nemcsak Matolcsy Ádám, de a barátjaként ismert Száraz István cége is befutó volt a brexit-kárpótlási program pályázatán. Az üzletember 2020-ban vásárolta meg a Culinaris Kft.-t. A prémium kategóriás gasztrokülönlegességeket árusító delikátlánc a jelek szerint szintén megszenvedte az Egyesült Királyság kilépését az unióból. Ennek ellentételezésére 375 millió forintot nyert el, amiből webshop-kiszolgálóközpontot és hidegkonyha kialakítását fogja elvégezni a pályázat szerint.

Az összeg több mint ötszöröse a cég 2020-ban elért nyereségének.

Száraz cége sem válaszolt a pályázattal kapcsolatban feltett kérdéseinkre.

A brexit-kárenyhítő program 80 nyertes társaságot tartalmazó listáján feltűnik annak a Gattyán Györgynek az érdekeltsége is, aki az áprilisi országgyűlési választásra alapított pártjával a szavazatok egy százalékát szerezte meg. A felnőtt tartalmat szolgáltató cégével milliárdossá lett üzletember a teqball nevű magyar találmányt gyártó társasággal volt sikeres, amiben a hivatalos adatbázis szerint Gattyánnak nincs tulajdonrésze, ám Forbesnak adott tavaly év végén adott interjújában sajátjaként beszélt a társaságról, amit a cégcsoportja legértékesebb részének nevezett. A G7 írta meg, hogy a Teqball Kft. végső tulajdonosa – a luxemburgi Teqball Holding S.á.r.l vállalaton keresztül – Borsányi Gábor és Huszár Viktor. Utóbbi a Megoldás Mozgalom párt alelnöke, egyben – Borsányival együtt – a Teqball alapítója.

Balogh Zoltán / MTI Gattyán György, a Megoldás Mozgalom elnöke nyilatkozik a sajtónak a párt eredményváró rendezvényén 2022. április 3-án.

A teqball a lábteniszt ötvözi az asztalitenisszel, egy meghajlított pingpongasztalon játsszák. A cég 255 millió forintot nyert a brexitalapból, ugyanakkor szintén nem válaszolt rá, mekkora export tevékenységet folytatott az Egyesült Királyságba. A cég az elmúlt évek során számos uniós és költségvetési forrásból részesült. Csaknem 300 millió forint EU-támogatást és több részletben 420 millió forint állami támogatást kapott. A Teqball Kft. pénzügyi beszámolója alapján szüksége is van a pénzre, legutóbb ugyanis másfél milliárd forintos veszteséggel zárta az évet.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik