Élő Belföld

324 szavazat különbséggel Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Tatabánya tartja a frontot Komárom-Esztergomban

A megyeszékhelyet leszámítva ugyanakkor fideszes tartolás látszik a megye városaiban.

Az ellenzék által támogatott jelenlegi polgármester, Szücsné Posztovics Ilona 35,59  százalékos feldolgozottságnáL 50,63 százalékkal vezet a fideszes Gál Csaba előtt. Utóbbinak 39,75 százaléka van.

Komáromban az öt évvel ezelőtt is magabiztosan nyerő Molnár Attila (Fidesz-KDNP) 65,643 százalékkal áll 35,29 százalékos feldolgozottságnál. Ellenfele, a civilként induló Szalai Noel neve mellett 34,36 százalék van ugyanekkor.

Az esztergomi verseny még ennél is lefutottabb: a regnáló polgármester, a fideszes Hernádi Ádám 48,15 százalékos feldolgozottságnál 69,8 százalékon áll. Mögötte a második Bádi Gábor civil jelöltnek 22,66 százaléka van, a Mi Hazánk versenyzője, Méhes Szilveszter zárja a sort 7,54 százalékkal.

Magyar Péter szerint pánik van a Fideszben

Magyar Péter elmondta, hogy 20-30 perc múlva ideér egy vihar, ezért arra kéri a követőit, hogy húzódjanak fedezékbe. Azt mindta, nem fog sokáig tartani.

Ezután megköszönte mindenkinek, hogy elment szavazni.

A mai nap egy mérföldkő, azt kérem mindenkitől, hogy jól jegyezze meg ezt a napot. Egy korszak lezárult. Ugyan még nem tudjuk az eredményeket, de annyi biztos, hogy ennek a korszaknak vége van

– mondta Magyar.

Belsős infó, hogy elég nagy pánik van a Fideszben

– mondta, aki szerint biztossá válik a mai napon, hogy egy politikai erő van, amely képes legyőzni Orbán Viktort, és le is fogja, legkésőbb 2026 tavaszán.

Mohos Márton / 24.hu

Márki-Zay Péter növelte előnyét fideszes kihívójával szemben

Közel negyven százalékos feldolgozottságnál Márki-Zay Péter bő 11 százalékos előnnyel vezetett, 56,86 százalékos feldolgozottságnál azonban nyílt az olló közte és fideszes vetélytársa között Hódmezővásárhelyen:

  • Márki-Zay Péter (vezette Mindenki Magyarországa) 54,51 százalékon,
  • Grezsa István (Fidesz) 38,47 százalékon áll.

A választáson indult még két polgármesterjelölt.

  • Kovács Pál független, 3,9 százalékon,
  • Balog Norbert, Mi Hazánk 3,12 százalékon áll.

A baloldal vezet Pécsen, a jobboldal Komlón és Mohácson

Már valamivel nagyobb a baranyai adatok feldolgozottsága is.

  • Pécsen majdnem 14 százalékos feldolgozottságnál Péterffy Attila jelenlegi polgármester vezet a fideszes Csizmadia Péter előtt, akinek 36 százaléka van.
  • Komlón 32 százalékos feldolgozottságnál a jelenlegi fideszes polgármester, Polics József vezet majdnem 66 százalékkal, mögötte 34 százalékkal az ellenzéki összefogás jelöltje, Barbarics Ildikó.
  • Mohácson 43 százalékos feldolgozottságnál a fideszes Pávkovics Gábor vezet majdnem 57 százalékkal, mögötte Szigeti József áll 33 százalékkal.

Rákosmentén és Pesterzsébeten is újrázhatnak a fideszes polgármesterek

A budapesti részeredmények egyelőre lassan csordogálnak, de két kerületben már tíz százalék körüli vagy azt meghaladó eredmények vannak. Ezek alapján a XX. kerületben, azaz Pesterzsébeten jelentős eredményen vezet a fideszes támogatással induló jelenlegi polgármester, a független Szabados Ákos, aki 18,03 százalékos feldolgozottságnál 50,88%-on áll, messze megelőzve az ellenzéki jelölt Fekete Katalint, aki kevesebb mint 33 százalékot kapott, a többi jelölt a tíz százalékot sem éri el.

Hasonló a helyzet a XVII. kerületben is, itt 9,33 százalékos feldolgozottságnál a jelenlegi fideszes polgármester, Horváth Tamás 46,44 százalékkal vezet, mögötte Dálnoki Áron (Tisza) és Lukóczki Károly (MSZP-DK-Jobbik-LMP-Párbeszéd) 15 illetve 13 százalék körüli eredménnyel versenyeznek a második helyért.

Dézsi vezet, eszeveszett verseny van kialakulóban Győrben

A regnáló polgármester, Dézsi Csaba András vezet Győrben 23,71 százalékos feldolgozottságnál, de hihetetlenül szoros versenyre van kilátás. Borkai Zsolt csak a harmadik.

A sorrend jelenleg:

  1. Dézsi Csaba András: 30,88 százalék
  2. Pintér Bence: 30,17 százalék
  3. Borkai Zsolt: 27,55 százalék

Mögöttük kullog a DK-Jobibk tengely helyi jelöltje, Glázer Tímea 3,21 százalékkal, illetve a mi hazánkos Koródi István 3,11 százalékos részeredménnyel.

Magyar Péter kijött

Elhagyta a hajót Magyar Péter és felsétál a színpadhoz a követői közé. Hívei üdvrivalgással fogadják és árad a Tisza skandálásába kezdenek.

Zalai polgármesterek: a megyeszékhelyen nagyon vezet a Fidesz, de Nagykanizsán és Keszthelyen vesztésre áll

Zalaegerszegen már alacsony feldolgozottság mellett is eldőlni látszik a küzdelem: 33 százalékos feldolgozottságnál Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP) utcahosszal vezet: 73,8 százalékon áll, mögötte a második helyen Keresztes Csaba (DK-Momentum) következik 13,3 százalékkal.

Nagykanizsán 20 százalékos feldolgozottságnál az ellenzéki közös jelölt, Horváth Jácint vezet a regnáló fideszes polgármester, Balogh László előtt  48,3:41,1  százalék arányban.

Keszthelyen 41,1 százalékos feldolgozottságnál a civil jelölt, Dr. Tóth Gergely (Vártak Egyesület) vezet Manninger Jenő (Fidesz-KDNP) előtt 54,9 százalékkal 45,1 százalékkal szemben.

Békéscsabán nagy valószínűség szerint Szarvas Péter marad a polgármester

42,65 százalékos feldolgozottságnál Békéscsabán a polgármesterségért zajló küzdelem így áll:

  • Szarvas Péter, Hajrá Békéscsaba 62,78 százalék
  • Bodóczi István, Patrióta Békéscsaba Egyesület 19,29 százalék
  • Pap János, DK, MSZP, Párbeszéd, Nép Pártján 10,69
  • Gyebnár Dávid, Mi Hazánk 6,63 százalék.

Szarvas a jelenlegi polgármester, 2014 óta vezeti a várost. 2006 és 2014 között a fideszes Vantara Gyula volt a polgármester. Vantara 2014-ben az országgyűlési képviselőséget választotta, helyette a Fidesz Hanó Miklóst indította, a helyi Fidesz-szervezet viszont a megyei volt Volán-vezért, Szarvas Pétert erőltette. Az összefeszülésnek az lett a vége, hogy a szarvasisták kiléptek a pártból, megalapították a Hajrá Békéscsaba Lokálpatrióta Egyesületet, mely polgármesternek Szarvas Pétert jelölte, aki aztán győzött is. 2019-re lenyugodtak a pártos kedélyek: a Fidesz elkönyvelte a presztízsveszteséget, és szépen besorolt a továbbra is egyesületes Szarvas mögé.

Kapcsolódó
Sanyi kakas halála is kampánytéma Békéscsabán
Lesz persely és bankszámla közadakozni egy bronzszoborra? Mit adott a szökött baromfi a megyeszékhelynek? Választási riport.

Debrecen polgármestere fölényesen vezet

A feldolgozottság viszont alacsony (19,71%).

Egyelőre úgy tűnik, újrázhat a kormánypárti polgármester.

  • Papp László (FIDESZ-KDNP) 49,28%
  • Gondola Zsolt (Civil Fórum Debrecen Egyesület) 23,15%
  • Mándi László (Összefogás a Cívisvárosért) 19,13%
  • Salánkiné Kuti Zsuzsa (Mi Hazánk) 8,44%

Fideszes szavazó: Szentkirályiról az elejétől tudtuk, hogy visszalép

A Bálna déli bejáratánál most ugyan színpad nincs, de hűs italok és egy hatalmas kivetítő várja a Fidesz-szimpatizánsokat, akik azonban este nyolc órakor meglehetősen szerény létszámban ücsörögnek a sörpadokon a Duna-parton a kellemes esti idő dacára. Jó, ha kéttucatnyian ülnek és várnak, de egy részük – mint az a köszönés után kiderül – nem is kormánypárti, „beépült ellenzéki”, vagy csak véletlenül odatévedt fogyasztó. Találkozunk azonban egy fiatal, kormánypárti mérnökkel is, aki kifejezetten a Fidesz miatt jött, és aki itt is lakik a fővárosban, igaz, a budapesti választás csigázta fel legkevésbé.

Szentkirályiról az elejétől lehetett tudni, hogy visszalép. Nem volt jó a kampánya, nem volt érdemi mondanivalója Budapestről, érezni lehetett, hogy ez kevés lesz, ezzel nem lehet nyerni Budapesten, ennél több kellene. Nekem igényem lett volna szakmai dolgokra is. Éreztük, hogy van ez a forgatókönyv, már az elejétől kezdve.

Megkérdezzük, hogy nem érzi-e magát átverve, amiért két hónapig azt mondták neki, szavazzon Szentkirályira, de aztán az utolsó pillanatban még is lecserélték. A fiatalember azonban csak legyint.

Nem érzem magam átverve. Ilyen a politika, van benne színjáték, taktika, mindig vannak forgatókönyvek. Nem kell ezt mellre szívni.

A kormány háborús kampányáról egyáltalán nem érzi azt, hogy túlzás.

Ez tény, amit tudok, abból az következik, hogy teljesen reális a háború veszélye. Ugyanakkor az is igaz, hogy azt sajnos nem az EP-képviselők határozzák meg, hogy lesz-e háború, vagy sem, ezek mélyebben eldőlő dolgok.

Magyar Péterről egyelőre nem fogalmaz meg sommás véleményt, annyit mond csak, hogy Magyar hívei helyében kicsit szkeptikusabb lenne.

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A Mi Hazánknál nem dress code a díszmagyar

Bár a Mi Hazánk politikusai és támogatói előszeretettel jelennek meg fontos pillanatokban díszmagyarban – például a 2022-es parlamenti bevonulásukkor is ebben feszítettek a párt képviselői –, ennek a fajta identitáspolitizálásnak nem sok nyomát látjuk a vasárnap esti eredményvárón. Az öltöny-nyakkendő, vagy a business casual láthatóan sokkal népszerűbb a rendezvényen, mint a Bocskai- vagy az Attila-viselet.

Nyíregyházán egyelőre szoros a verseny

A polgármester-választáson leadott érvényes szavazatok 14,8 százalékos feldolgozottságánál szoros a verseny, pár száz szavazat a különbség.

  • Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP) 46,34%
  • JESZENSZKI ANDRÁS (Szövetség Városunkért, Függetlenek Egyesülete, Momentum, LMP – Zöldek, MSZP, Párbeszéd- ZÖLDEK, Nép Pártján,MMN) 41,21%
  • KOVÁCS KOPPÁNY ZOLTÁN (Mi Hazánk) Mi Hazánk 9,32%
Eredmények

A Városháza parkjában csak a közönség üldögél

A Városháza parkjában lassan gyülekeznek az érdeklődök, ők az óriáskivetítőn követhetik a Partizán élő közvetítését a választásról. A környéken azonban lasszóval sem lehet fogni olyan párbeszédes, vagy fővárosi politikust, aki a főpolgármester-választás várható eredményéről nyilatkozna.

Adrián Zoltán / 24.hu

Egyelőre nem túl nagy a tumultus a Momentum eseményén

Egyelőre jó hangulatban, csoportos beszélgetésekkel és italozással telik a Momentum eredményvárója, Gelencsér Ferenc, a párt előző elnöke, illetve Bedő Dávid, Tompos Márton és Hajnal Miklós országgyűlési képviselők is megérkeztek a La Vida Dunába. A sajtó képviselőit szendvicsekkel várták a szervezők, azonban ha a bárpultból fogyasztanánk valamit, annak már megkérik az árát.

A rendezvényközpontban egyelőre nem túl nagy a tumultus, nem meglepő módon számos fiatal párttag jelent meg az utóbbi egy órában az eseményen, van, aki  Momentumos pólóban, és sok pártlogós kitűzővel is találkozni a felsőkön. A nagyteremben a Partizán élő választási műsorát vetítik, a terem sarkában összegyűlt egy nagyobb csoport, akik árgus szemekkel nézik a vásznat az első részeredményekre várva.

Béres Márton / 24.hu
Béres Márton / 24.hu

Márki-Zay Péter negyven százalékos feldolgozottságnál jelentős előnnyel vezet

37,25 százalékos feldolgozottságnál Hódmezővásárhelyen:

  • Márki-Zay Péter (vezette Mindenki Magyarországa) 52,03 százalékon,
  • Grezsa István (Fidesz) 40,96 százalékon áll.

2019-ben tarolt a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom, a tízből egy körzetben nyert fideszes jelölt. A Fidesz támogatásával indult 2019-ben is Grezsa, ám végül alulmaradt Márki-Zay Péterrel szemben. Grezsa 1998 óta önkormányzati képviselő Hódmezővásárhelyen.

A választáson indult még két polgármesterjelölt.

  • Kovács Pál független, 4,06 százalékon,
  • Balog Norbert, Mi Hazánk: 2,94 százalékon áll.

Szerez-e EP-mandátumot Vona új pártja?

A Második Reformkor (2RK) Vona Gábor volt Jobbik-elnök új pártja, az önkormányzati választáson nem indult el, de az EP-választáson megmérettette magát. A listavezető Vona, de – amennyiben mandátumot szereznének – nem ő, hanem a lista második helyezettje, a párt alelnöke, Pekárné Farkas Emese ülne be az Európai Parlamentbe.

Vonát egyelőre nem is láttuk az Aréna Pláza melletti privát eredményvárójukon, Pekárné viszont lapunknak nyilatkozott. Arról beszélt, hogy szerinte sikeres kampány van mögöttük, mert a szeptemberi indulásuk óta már több mint 300 tagot számlának, akikkel végigdolgozták a kampányukat. Azért is büszke a kampányukra, mert „sárdobálás és bulvár nélkül” sikerült végigcsinálniuk a turbulens, személyeskedő helyzetben.

A mai eredményeket nem merte megjósolni, „pár óra múlva okosabbak leszünk”,

Nagyon szeretnénk képviselőt küldeni az Európai Parlamentbe, de új pártként nekünk önmagában az is eredmény, hogy itt állhatunk. Elégedettek lehetünk azzal a munkával, amit elvégeztünk. Meglátjuk ez számokban majd mit jelent.

A Mi Hazánk főpolgármester-jelöltje szerint Vitézy elszabadult hajóágyú lenne, de úgyis Karácsony győz

Nekünk a siker abban mérhető, hogy növekedünk-e. Minden egyes választást úgy szeretnénk lezárni, hogy többet értünk el, mint az azt megelőző választáson. 2019-ben Budapesten, bár még sokkal szűkebb lehetőségekkel, de elértünk egy 3 százalék környéki eredményt, szerintem ezt meg fogjuk tudni duplázni itt Budapesten is

– mondta Grundtner András, a Mi Hazánk főpolgámester-jelöltje arra a kérdésünkre, hogy mik a sikerkritériumok a párt számára. Grundtner úgy véli, hogy az ő főpolgármesteri eredményei is 5 százalék fölött lehetnek, de majdnem biztos benne, hogy Karácsony Gergely megőrzi főpolgármesteri pozícióját Vitézy Dáviddal szemben, és ezen szerinte Szentkirályi Alexandra pénteki visszalépése sem számít érdemben.

Márki-Zay Péter óta tudjuk, hogy teljesen rossz kalkuláció az, amikor egy jelölt mögé beálló más jelöltek összes várható szavazatszámát összeadjuk, és ebből kalkuláljuk, hogy mennyi lesz az eredmény. Ez itt sem működik, mert úgy gondolom, hogy a Fidesz-KDNP szavazóinak egy jelentős hányada nem volt rávehető arra, hogy az egyébként balliberális kötődésű Vitézy Dávidra szavazzon. Ők vagy nem szavaztak, egy jelentős részük valószínűleg rám szavazott, egy nagyon elhanyagolható részük pedig lehet, hogy éppen Karácsonyra

– mondta Grundtner, kérdésünkre hozzátéve, hogy ugyan egyikük győzelmének sem örülne, de ha mindenképp választania kéne, akkor talán Karácsony a kevésbé antipatikus a számára.

Eördögh Lola / 24.hu

Karácsonnyal szerinte nem a programja a fő probléma, hiszen rengeteg olyan programpontja van, amit Grundtner is a szívén visel. Inkább az a gond vele, hogy mi mindent nem tett meg.

Ehhez képest Vitézy Dávid egy elszabadult hajóágyú is lehet akár, ami közlekedési katasztrófához is vezethet Budapesten.

Úgy véli, a Mi Hazánk számára az az igazi kérdés a fővárosban, hogy bejutnak-e a közgyűlésbe. És hogy ott mi lenne a stratégiájuk, ha ez sikerül? Erre Grundtner a következőt mondta:

Mi más pártokkal, más jelölő szervezetekkel nem működünk együtt, koalíciós megállapodást nem kötünk, nem is fogunk. Viszont ügyek mentén teljesen nyitottak vagyunk, tehát bármilyen ügyet – bárki is az előterjesztő – mi támogatunk, ha az megfelel két feltételnek: az egyik az, hogy a nemzet érdekét szolgálja, vagy legalábbis azzal nem megy szembe. A másik pedig, hogy Budapest érdekét szolgálja.

A köztévé stábja nem jöhetett be a Momentum eredményvárójára

Az M1 stábja nem regisztrált előzetesen az eseményre, amire a párt sajtóosztálya megkérte az újságírókat, ezért az ajtóban álló szervezők nem engedték be őket a rendezvényközpontba. Úgy tűnik, a helyzetet elfogadták, és már egy jó órája kint állnak az utcán, a felszerelést jobb híján az épület előtt állították fel.

Eközben szintén az épület előtt pár méterre beszélgetnek, kávéznak és italoznak a párttagok.

Magyar Péter: rendezne-e BL-döntőt 2026-ban Budapest, ha holnap kitörhetne itt a háború?

Nem kívánom kommentálni

– felelte Magyar Péter a Partizánnak a 21. Kutatóközpont mandátumbecslésére vonatkozó kérdésére.

Mohos Márton / 24.hu

A Tisza Párt alelnöke a háborús kampányról azonban beszélt, például feltette azokat kérdéseket, hogy noha a szomszédos országban véres háború zajlik, mi lehet annak az oka, hogy három euópai országban van háborús veszélyhelyzet, a háborúzó feleknél, azaz Oroszországban és Ukrajnában, valamint Magyarországon. A politikus azt is felvetette, ha ilyen közel a háborús helyzet, vajon miért küldhet a magyar kormány Csádba több száz katonát, esetleg azért-e, mert a miniszterelnök „fia intézi a bulit”. Ahogyan kérdezte azt is, ha itt lenne a háború, vennének-e repülőteret Orbánék 1400 milliárdért a „miniszterelnök lányának és vejének”, akik dominálják a magyar turiszitkai ipart, illetve rendezne-e Budapest BL-döntőt 2026-ban, ha akkora lenne a veszély, amint azt a Fidesz állítja.

Ugyancsak kiemelte, hogy a Tisza Pártot vádolják háborúpártisággal a propagandában, mert az Európai Néppárthoz csatlakozhat, miközben abban a frakcióban ül a KDNP képviselője. Azt kérdezte: ez azt jelenti, hogy a magyar kormány háborúpárti?

Leszögezte, hogy a Tisza Párt majdani EP-képviselői békepártiak, akik tudják, hogy Kárpátalján még mindig legalább százezer magyar él.

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A tiszás EP-képviselőjelöltek egyelőre nem nyilatkoznak

Kulja András és Dávid Dóra egyelőre nem akart válaszolni a kérdéseinkre. Az előrejelzések szerint biztos befutó helyet kaptak, így könnyen elképzelhető, hogy az este folyamán már választott EP-képviselőként kérdezhetjük őket.

Magyar Péter hosszasan válaszolt a sajtó kérdéseire, ahogy Tarr Zoltán, aki a Tisza EP-listájának harmadik helyén szerepel, is épp nyilatkozik.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik