Élő Belföld

324 szavazat különbséggel Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Különös ajándékkal hozták zavarba Kovács Gergelyt

Az MKKP eredményváróján váratlanul megjelent a párt egyik fiatal támogatója egy életnagyságú, fotórealisztikus papírfigurával, amely Kovács Gergelyt, a párt társelnökét és hegyvidéki polgármesterjelöltjét ábrázolja kidogozott meztelen felsőtesttel és egy spanglival a szájában. Az ajándékot a fital nő át is adta a politikusnak, aki meghatódva fogott kezet tökéletesített képmásával.

Nagy Szabolcs / 24.hu

Kovács Gergelyt megkérdeztük mit tartana sikernek a választások végeredményeként. Erről azt mondta, ha Le Marietta mellett Törley Katalin is bejutna az Európai Parlamentbe, az már elég jó lenne. Saját polgármesteri indulásával kapcsolatban úgy fogalmazott: „siker, ha nyerünk, nem siker, ha nem”.

Ha MZP ma nem fog buzizni, az már siker

– tette hozzá az MKKP társelnöke, utalva Márki-Zay Péter pénteken az ATV-ben tett nyilatkozatára, amelyben azt fejtegette, hogy Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt nyiltan homoszexuális, Orbán Viktor miniszterelnök pedig zsidó neveket adott a gyermekeinek.

Eredményt vár a 2RK is

Nagyjából százan vannak jelenleg az Aréna Pláza melletti kerthelyiségben a Második Reformkor eredményváróján. A nagyrészt húszas éveikben járó résztvevők laza hangulatban várják, mit ér el a 2RK, ezt segítheti a speciális 2RKoktél (vodka+ananászlé).
A Burány Árpád által mondott nyitóbeszédben arról volt szó egyebek mellett, hogy 700 ezer szórólap, 8000 plakát került ki a kampányuk alatt, nagy munka volt, de a java csak most jön.

24.hu

Sulyok Tamás megköszönte a munkát

A köztársasági elnöke a Nemzeti Választási Irodában tett sajtónyilatkozatában megköszönte mindenki munkáját, aki a választás lebonyolításában bármilyen minőségben részt vett. „Erőfeszítéseik a demokratikus akaratképzés sikerében öltenek testet” – mondta Sulyok Tamás.

Bízik abban, hogy

a mindennapjainkban egymás kölcsönös tisztelete és megbecsülése mellett a belátás képessége is segít majd bennünket abban, hogy külön-külön és együtt is minden tőlünk telhetőt megtegyünk az európai és a hazai, a regionális és a helyi, a nemzeti és a nemzetiségi tradicionális értékeink védelmében.

Nagy a tömeg a Tisza eredményváróján

Nyolc óra előtt több száz ember verődött össze a Petőfi híd budai hídfőjétől nem messze tartott tiszás eredményvárón.

A sörpadok már megteltek, de a párt hívei lassan a rakpart melletti korlátokat és az útpadkákat is megtöltik, ahogy a fűben is sokan ülnek. A Partizán közvetítését két kivetítőn lehet követni: feszült figyelemmel várják az első eredményeket, miközben az étel- és italstandoknál hosszú sorok kígyóznak.

Időközben Magyar Péterrel együtt a párt EP- és fővárosi közgyűlési képviselőjelöltjei, valamint polgármesterjelöltjei is megérkeztek, ők a hajón várják az eredményeket.

Mohos Márton / 24.hu

Kálmán Olga nem tippelget

Kálmán Olga DK-s képviselő nem akart becslésekbe, tippelésekbe bonyolódni, azt mondta, hogy várjuk meg az eredményeket. – Önök is türelmetlenek, mi is azok vagyunk – jegyezte meg.

Tordai Bence párbeszédes képviselő kilépéséről azt mondta, hogy az a Párbeszéd belügye. – Ez csak a Párbeszédre és Tordai Bencére tartozik – mondta Kálmán Olga. Mint ismert, Tordai a DK-s szövetségkötésre hivatkozva távozott a Párbeszédből.

Donáth Anna: Nem lehet meg nem történtté tenni a munkát, amit elvégeztünk

Országszerte alig több mint fél órája zárták az urnákat, és elkezdődött a Momentum eredményvárója is a XIII. kerületben, a La Vida Duna rendezvényközpontban  a folyótól nem messze. Donáth Anna  egy rövid beszéddel indította útjára az eseményt, amit sok momentumos online követ.

Miután még csak nemrég zárták az urnákat, jelenleg nem tudunk mást tenni, mint venni egy nagy levegőt, „ugyanis elérkezett a pillanat, amiről azt hittük az utóbbi pár hétben, hogy sosem érkezik el. Vége a kampánynak” – kezdte a pártelnök.

Béres Márton / 24.hu

„Az a munka, amit elvégeztünk, azt el nem lehet venni, nem lehet meg nem történtté tenni, és önmagában is értéket képez. Ugyanis ezáltal is jobb hely lett ez az ország, az a kerület és az a település, ahol ezeket a beszélgetéseket, oktatásokat, mosolyokat, segítséget megadtátok a helyi lakosoknak. Ennél büszkébb egy pártelnök nem lehet, mert amit az elmúlt időszakban csináltatok, az elképesztő kemény volt.”

Donáth szerint egyelőre nem tiszte beszélni az esélyekről, így mindjárt el is indul szerte a fővárosban a jelöltjeikhez. Az utat Zuglóban Rózsa Andrásnál kezdi, akivel az őt támogató Hadházy Ákos független parlamenti képviselő is ott van a helyi eredményvárón, meglátogatja Soproni Tamás terézvárosi polgármestert is, majd este 21-22 óra környékén végez Pikó András Józsefvárosi civil jelöltnél, akit a párt támogat. Utána tér majd vissza a központi eredményváróra. A párt elnöke Momentum „egyik hőseként” említette Dukán András Ferencet polgármesterjelöltet is, aki a fideszes vezetésű Csepelen, „nagyon kemény terepen indult, és úgy dolgoztak, mint a hangya” a kampányban.

„Érezzétek jól magatokat, legyetek magatokra nagyon büszkék, és érjen véget akárhogy is a választás, ünnepeljétek meg a demokrácia ünnepét, mert nem mindig és nem mindenkinek adatik meg, hogy demokratikus döntési jogát érvényesítse.

Úgy hallom, hogy nagyon sokan éltek vele, és ez önmagában az az érték, amiért a Momentum harcol. Hiszen elsődleges célunk a demokráciát, a liberális demokráciát visszaállítani. Így hát nagyon örülök, hogy ez a nap megvalósulhatott”

– mondta Donáth Anna. Innen folytatjuk, amikor lesz mivel – utalt az eredményekre –, a jelenlévők nagy tapssal útnak indították a pártelnököt, aki nem sokkal később tovább is állt.

Béres Márton / 24.hu

A pártvezető Cseh Katalin európai parlamenti képviselőjelölttel és a fővárosi polgármesterjelöltekkel együtt majd csak késő este térnek vissza a központi eredményváróra, amikor majd a kérdéseinket is fel tudjuk tenni nekik. A 24.hu munkatársai azonban addig sem maradnak tétlenek, és folyamatosan beszámolunk a Momentum eseményén történtekről.

Terdik Roland: Két európai parlamenti mandátumot is szerezhet az MKKP

Alapvetően 21 helyet szerettünk volna megszerezni, egy az mindenképp jó lenne, de meglátjuk, hogy mi fog történni, simán belefér a kettő

– mondta Terdik Roland, az MKKP kommunikációs igazgató a 24.hu kérdésére az Európai Parlamenti választás elvárt eredményeiről.

A polgármester-választások esélyeiről azt mondta: „minden jelölés komoly, a győzelem is komoly és biztos”, de akit „az elemzők és az újságírók is esélyesnek tartanak”, az Kovács Gergely, hegyvidéki polgármesterjelölt.

Nem tudjuk, hogy Újpesten okoz-e meglepetést Nagy Dávid

– tette hozzá. Terdik arra is számít, hogy a települési kompenzációs listákról egy ember mindenhol bejut, ahol állítóttak ilyet, de van, ahol szerinte kettő is.

Nagy Szabolcs / 24.hu

Mire számíthat a Magyar Kétfarkú Kutya Párt?

Este hét órakor elkezdődött a Magyar Kétfarkú Kutya Párt eredményváró rendezvénye Budapesten, a GDR klubban. A párt a főváros öt kerületében indít polgármester-jelöltet.

  • Az I. kerületben Nánásiné Abonyi Gyöngyi,
  • a III. kerületben Budai Sándor,
  • a IV. kerületben Nagy Dávid pártigazgató,
  • a VII. kerületben Terdik Roland, a párt kommunikációs igazgatója,
  • a XII. kerületben pedig Kovács Gergely társelnök indul a posztért.

A vidéki városok közül Sopronban Holpár Csaba, Egerben Domán Dániel, Erdőkertesen Nagy Péter, Ajkán Sándor Balázs pályázik a polgármesteri székre a Magyar Kétfarkú Kutya Párt színeiben.

Kuriózum, hogy a megyék közül egyedüliként Fejér megyében vármegyei listát is állított a párt, abban a reményben, hogy a megyei közgyűlésbe is bekerülhetnek. Erre a listára összesen hét jelölt került fel.

Ami az európai parlameti választásokat illeti: a Medián közvéleménykutató június elején felvett adatok alapján készített mandátumbecslése szerint a párt billeg, bejutás esetén egy EP-képviselői hely várományosa. Ez a listavezető, Le Marietta lehet.

A helyszínre közben már megérkezett Kovács Gergely, a párt egyetlen esélyesnek tartott polgármesterjelöltje.

Nagy Szabolcs / 24.hu
Nagy Szabolcs / 24.hu

Menczer: Ez minden idők legmagasabb részvétele a magyar EP-, illetve önkormányzati választáson

Megvolt az első kormánypárti sajtótájékoztató a Bálnában alig tíz perccel a 19 órai urnazárás után. Menczer Tamás kommunikációs igazgató szerint köszönet illet mindenkit, aki részt vett a választáson, a politikus kijelentette, hogy

ez mindenidők legmagasabb részvétele Magyarországon EP-, vagy önkormányzati választáson.

Varga Jennifer / 24.hu

Menczer szerint a kiugróan magas részvétel azt jelenti, hogy a magyar választók megértették, hogy mi a választás tétje, azaz a háború, vagy béke.

Nacsa Lőrinc, a KDNP frakciószóvivője arról beszélt, hogy

50 ezer kormánypárti aktivista segített a kormánypártok kampányában.  

A villámgyors, pár perces sajtótájékoztató után azonban sem Menczer, sem Nacsa nem válaszoltak a kérdésekre. „Jósolni nem szeretnénk, várjuk meg az eredményeket” – mondta Menczer, aki átvágva az újságírókon, azonnal távozott a sajtótájékoztató végén.

A 18:30-as adatok szerint a mai, összevont EP és önkormányzati választáson a választók 56 százaléka szavazott.

Gréczy Zsolt nem tart a visszaeséstől

Meglepően optimistának tűnt Gréczy Zsolt DK-s képviselő, amikor bement az eredményvárójuk VIP-részlegébe. A Medián felmérésére, mely szerint a pártját csak 9 százalékra mérték, amely mindössze két EP-mandátumra lenne elegendő, úgy reagált, hogy 2019-ben is csak két mandátumot jósolt nekik a Medián, aztán négy lett belőle. Aztán besietett a sajtótól elkerített részre.

Szajki Bálint / 24.hu

Itt az első mandátumbecslés

Nem klasszikus exit pollal, hanem a választás előtti három napban készített kutatással jelentkezett a 21 Kutatóközpont vasárnap este.

A felmérés szerint a Fidesz 44, Tisza Párt 32 százalékot szerezhet az EP-választáson, rajtuk kívül a DK vezette baloldali közös lista és a Mi Hazánk szerezhet mandátumot.

Részletek ebben a cikkben.

Kapcsolódó

Két fővárosi kerület is 64 százalék felett van

A 18:30-as részvételi adatok alapján Budapesten két kerület, a XVI. és a XII. is 64 százalék feletti részvételi adattal büszkélkedhet. Előbbinél a választásra jogosultak 64,73 százaléka ment el szavazni fél 7-ig, Hegyvidéken pedig 64,06 százalékos a részvétel. A harmadik helyezett kerület is bőven 60 százalék felett van: a XXII. kerületben a szavazók 63,65 százaléka szavazott fél 7-ig.

A különbség óriási a legjobban és a legrosszabbul teljesítő kerületek között. Az utolsó három helyezett fővárosi kerület 45 százalékos részvételi aránnyal rendelkezik:

VIII.: 44,20 százalék

VII.: 44,60 százalék

VI.: 44,96 százalék

Karácsony a Merlinben értékel majd az este folyamán

Karácsony Gergely eredményváróját a Városháza mellett álló, frissen felújított Merlin épületében rendezték be. Városháza parkban egy szabadtéri színpadot és kivetítőt is felállítottak, így a végleges eredmények kihirdetése után külső fellépést is betervezhettek.

A főpolgármester délután a budapesti ellenzéki polgármestereket járta végig a kerületekben, választási buzdító videókat készítettek. Arról egyelőre nem kaptunk információt, mikor érkezik meg Karácsony a Merlinbe.

Adrián Zoltán / 24.hu

Legfrissebb részvételi adat: 56,09 százalék

A választók 56,09 százaléka ment el szavazni a 18:30-as adatok alapján. Az eddigiektől eltérően nem két-, hanem másfél óráról jött adat, mivel 7-kor zárnak a szavazókörök.

Budapesten a részvételi arány 57,56 százalék a 18:30-as adatok alapján.

A megyék közül továbbra is Vas áll az élen 61,56 százalékkal. Ez az egyetlen megye, amely 60 százalék feletti részvételi adattal rendelkezik.

2014-ig az önkormányzati választásokon az utolsó részvételi adatot 17.30-kor tették közzé, a 2019-es választáson 47,20 százalék szavazott 18.30 óráig. A 2004-es EP-választáson 36,89 százalék, a 2009-es választáson 34,90 százalék szavazott, tíz évvel ezelőtt 27,64 százalék, öt évvel ezelőtt pedig 41,74 százalék voksolt 18.30 óráig.

Végleges, nem hivatalos részvételi adatok az éjszakai órákban lesznek.

Hivatalosan vége a szavazásnak

Vasárnap este 7 órakor befejeződött az önkormányzati és európai parlamenti képviselők választása Magyarországon, a 10 119 szavazókörben. Ha este 7 órakor még sorban állnak választópolgárok a szavazáshoz, akkor ők még szavazhatnak, a később érkezők azonban nem.

Toroczkai Lászlót csak 11 órára ígérik a Mi Hazánknál

A helyszínen kapott információk alapján Toroczkai László csak az EP-választási eredmények megindulását követően, 11 óra körül nyilatkozik majd, de a párt EP-listáján szereplő Dúró Dóra és Borvendég Zsuzsanna, valamint a Mi Hazánk főpolgármester-jelöltje, Grundtner András már korábban is elérhető lesz a sajtó számára. Eddig a párt ismert arcai közül csak Novák Előd tűnt fel a Budapest Kongresszusi Központban tartott rendezvényen.

Vitézy Dávid is sajtótájékoztatóval készül, ha lesz eredmény

Vitézy Dávid várhatóan a főpolgármester-választás hivatalos eredményét követően érkezik meg az eredményvárójára, az Andrássy útra, ahol rögtön sajtótájékoztatót fog tartani. Hogy ez mikor lesz, az egyelőre teljesen kiszámíthatatlan, hiszen először a polgármester-választás szavazólapjait számlálják meg a bizottságok, ezt a képviselő-testületi tagokra leadott szavazatok követik, majd csak ez után következnek Budapesten a főpolgármester-választás szavazólapjai.

Csanádi Márton / 24.hu

A helyszínen egyelőre nincs nagy mozgás. Az előzetes információk szerint itt lesz ugyanakkor az LMP-s Csárdi Antal és Kanász-Nagy Máté, valamint Süveg Anna és Gál József a Vitézy-féle fővárosi lista jelöltjei közül.

Hollandiában nyerhet a baloldal és a zöldek

Kisebb meglepetés, hogy Hollandián az előzetes becslések szerint nem a szélsőjobb erősödött meg nagyon, hanem a szocialisták és a zöldek koalíciója. A most kiadott előzetes becslések szerint a balos-zöld koalíció 21,6 százalékot szerez majd, Geert Wilders jobboldali-populista pártja pedig 17,7 százalékot várhat. Az eddigi vezető kormánypárt, a centrista-liberális VVD 11,6 százalékon állhat. A várható új holland kormányt Wilders pártja, a VVD és két kisebb párt, a farmerpárti BBB és a populista-korrupcióellenes Új Társadalmi Szerződés, az NSC adja majd. Utóbbi két párt sem szerepelt erősen, a BBB valamivel öt százalék felett, az NSC 3,8 százalékon állhat, ha helyesek az előzetes becslések.

Éjfélre ígérik csak Dobrevéket

Megvárja az Európai Parlamenti választás eredményeit, amit csak 11 óra után közölhetnek az olaszországi urnazárás miatt, és csak azután áll nyilvánosság elé Dobrev Klára, a DK EP-listavezetője: erre valamikor éjfél környékén kerülhet sor. Addig felkeresi a kerületi DK-s polgármestereket, hogy – reményei szerint – gratuláljon nekik.

Szajki Bálint / 24.hu

Ausztriában a szélsőjobb nyerhet

A hat után valamivel közzétett előzetes becslések szerint Ausztriában a Szabadságpárt szerezheti a legtöbb szavazatot az EP-választásokon. Az FPÖ a becslés szerint 27 százalékon végez majd, így ez lesz az első olyan országos választás, amit a szélsőjobb nyerhet meg az országban. A centrista-jobboldali Néppárt 23,5 százalékon áll a becslés szerint, a szocialisták 23 százalékon állnak, a zöldek és a liberális Neos pedig 10,5-10,5 százalékot kaphatnak.

Gyülekeznek a tiszások a Dunán

Gyülekeznek a Tisza Párt eredményváróján. Az A38 tőszomszédságában levő Roud Léiw rendezvényhajón a meghívott vendégek, a pártszimpatizánsok az Erzsébet híd budai hídfőjénél felállított kivetítőn követik majd a fejleményeket. A sörpadok mellett étel- és italkocsik várják a vendégeket.

Fidesz fog nyerni, de előbb utóbb megbuknak, mert annyit lopnak

– mondja egy középkorú pár a Tisza eredményváróján. Hollandiában dolgoztak pincérként, idáig nem szavaztak: se az ellenzék, se a Fidesz nem tudta meggyőzni őket.

A magas részvétel nem tudják kinek kedvezhet, de szerintük az biztató, hogy sokan átjöttek a Tiszához a baloldaltól.

5-6 mandátummal már elégedett lennék, és szerintem az reális, hogy ez is össze is jön

– mondja egy fiatal Tisza szimpatizáns, aki szerint a Fidesz után Magyar Péterék adják majd a legerősebb pártot.

Arra a kérdésre, hogy inkább ellenzéki vagy baloldali érzelmű, azt mondja, idáig a bizonytalan volt, de Magyar érkezése ahogy őt, úgy családjában is sokakat megmozgatott. Abban bízik, hogy a magas részvétel a kormánypárt helyett inkább azoknak az érkezését jelzi, akik idáig nem szavaztak.

Magyar Péter urnazáráskor érkezik, és hét óra interjút ad. A követőihez az eredmények ismeretében, 23 óra után mond beszédet.

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Lehet, hogy csak júliusban lesz végleges eredmény az önkormányzati választásoknál

A választási jogszabályok értelmében vasárnap este az egyes szavazókörökben addig kell a szavazatokat számlálni, amíg kétszer egymás után ugyanazt az eredményt nem kapják. Ezeket az adatokat lehet felvezetni a hivatalos jegyzőkönyvekbe, amelyeket a szavazatszámláló bizottságok valamennyi tagjának alá kell írnia. A szavazatszámláló bizottság szavazóköri eredményt megállapító döntése ellen önálló fellebbezésnek nincs helye, azt csak a helyi, illetve területi választási bizottság eredményt megállapító döntése elleni fellebbezéssel együtt lehet jogorvoslattal megtámadni.

Béres Márton / 24.hu

A helyi, illetve a területi választási bizottságok hétfőn jegyzőkönyvekben összegzik a szavazatszámláló bizottságok által rögzített jegyzőkönyvi eredményeket, majd ezek alapján állapíthatják meg, ki nyerte a polgármesteri tisztséget és kik lettek a képviselő-testület, valamint a közgyűlés tagjai. A helyi, illetve a területi választási bizottság döntése ellen a szavazatszámláló bizottság szavazóköri eredményt megállapító döntésének törvénysértő voltára, illetve a szavazóköri eredmények összesítésére és a választási eredmény megállapítására vonatkozó szabályok megsértésére hivatkozva lehet fellebbezni. A választási eredmény elleni jogorvoslatnak alapvető követelménye a törvénysértés pontos megjelölése és a vélelmezett jogsértés bizonyítása.

A helyi, illetve a területi választási bizottság határozatával szemben három napon belül lehet jogorvoslattal élni a területi (vármegyei, fővárosi) választási bizottságoknál, illetve a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB). A területi választási bizottságoknak és az NVB-nek is három napja van arra, hogy a fellebbezéseket elbírálják. Ezekkel a határozatokkal szemben még a Kúriához lehet fordulni ugyancsak három napig, és a bíróságnak is további nyolc napja van arra, hogy meghozza a jogerős végeredményről szóló határozatokat.

Ha a fellebbezés elbírálása csak a szavazatok újraszámolásával lehetséges, akkor erre a területi választási bizottságoknak 6 napjuk van a törvény szerint. A polgármester-, egyéni listás és egyéni választókerületi választások jogerős eredményei tehát június végére születhetnek meg. Szintén ekkor lehetnek jogerősek a vármegyei, a fővárosi és a főpolgármesteri választás eredményei.

Az egyéni választókerületi eredmények jogerőre emelkedését követően állapíthatja meg a helyi választási bizottság a tízezernél több lakosú településen, kik szereztek mandátumot a kompenzációs listán, a töredékszavazatokból. Ez ellen a határozat ellen ugyanúgy 17 nap jogorvoslat áll rendelkezésre, így akár július közepéig is elhúzódhat az eredmény jogerőre emelkedése, ha a jelöltek és jelölőszervezetek minden jogorvoslatot kihasználnak.

(MTI)

Orbán Viktor szakít a hagyományokkal, máshol mondja el beszédét a Bálnában, mint legutóbb

A Fidesz a Bálnában tartja az eredményváróját, ahol a korábbi választásokkal ellentétben ezúttal Orbán Viktor biztosan nem a szabadban, azaz nem az épület előtti színpadon mondja el gyors értékelőjét, hanem benn a második emeleten – ott, ahova a sajtó munkatársai közül sem mindenki léphet be. A szervezők egyike azt mondta a sajtónak fenntartott részlegen lapunknak, hogy a korábbi eredményváróknál rendre két helyszínt, így egy kintit és egy bentit készítettek elő, de idén csak bentit, külsővel tehát nem is számoltak. Amikor arról kérdeztünk, hogy ennek mi lehet az oka, azt a választ kaptuk, hogy talán a változékony időjárás miatt döntött így a Fidesz vezetősége – de ez természetesen nem a hivatalos válasz.

Varga Jennifer / 24.hu

Arról egyelőre még a Fidesz munkatársai sem tudnak semmi biztosat, hogy a kormányfő hány órakor mond majd beszédet. Orbán akkor beszél majd, amikor már biztos eredmények birtokában lesz, ez viszont jó eséllyel, csak este 11 óra után lesz, amikor már lesznek hivatalos EP-eredmények is – tudatták lapunkkal.

Az urnazárás után a Bálnában sajtótájékoztatót tart kormánypárt, erről is tudósítani fogunk.

Németországban úgy tűnik, nagyon nyer a CDU

Az európai parlamenti választások hivatalos eredményei csak este 11-kor derülnek majd ki, mert akkor zárnak be az utolsó szavazóhelyek Olaszországban. Addig viszont az EU több szinten is közöl előzetes adatokat, például olyan országokból is, ahol már véget ért a szavazás, vagy vannak részben feldolgozott adatok. Hat után valamivel hat ország adatait rakták ki, ezekből a legérdekesebb Németország, ahol a becslések szerint majdnem 30 százalékot ért el a centrista-konzervatív CDU.

A második helyen a szélsőjobboldali AfD áll 16,5 százalékkal, ami ahhoz képest sok, hogy a párt milyen botrányokon ment keresztül az elmúlt hetekben, ahhoz képest viszont kevés, hogy néhány hónapja ennél durván tíz százalékponttal jobb eredményre számítottak.

A harmadik helyen áll a kormánykoalíció vezető pártja, a szociáldemokraták, 14 százalékkal. Ha ez lesz a végső eredmény, az történelmi mélypont a párt számára. A zöldek is sokat vesztettek, húsz helyett 12 százalékon állnak, miközben az újonnan alakult populista szélsőbaloldali BSW 5,5, a liberálisok 5 százalékot kaphatnak.

Olvasói sztorik