Élő Belföld

324 szavazat különbséggel Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Patthelyzet lehet a Fővárosi Közgyűlésben

Akárki lesz is a főpolgármester, igen vegyes összetételű Fővárosi Közgyűlésre készülhet: 50 százalékhoz közelít a feldolgozottság, és az állás

  • Fidesz-KDNP: 28,95 százalék, 10 mandátum
  • Tisza: 27,27 százalék, 10 mandátum
  • DK–MSZP–PÁRBESZÉD: 16,36 százalék, 6 mandátum
  • Vitézy Dáviddal Budapestért–LMP: 10,11 százalék, 4 mandátum
  • Kétfarkú Kutya Párt: 7,92 százalék, 3 mandátum.

A többséghez 17 mandátum kellene.

Szűk az előnye, de azt Vitézy tartja

72.08%-ra ugrott a feldolgozottság a főpolgármester-választáson, s Vitézy Dávidnak a szűk előnye most konzerválódott: 47.65%-on, míg Karácsony Gergely főpolgármester 47.17%-on van.

Trippon Norbert váltja Déri Tibort Újpesten

A szavazatok 84,29 százalékának összeszámlálása után Trippon Norbert biztosan vezet Újpesten: az MSZP – DK – Jobbik – LMP – Zöldek – Párbeszéd- ZÖLDEK – Momentum közös jelöltje 46,95%-on áll, a fideszes Wintermantel Zsolt 12 százalékkal van lemaradva, ez már behozhatatlan előnynek tűnik. Nagy Dávid (MKKP) nem tudott beleszólni a versenybe a maga 11,74%-os eredményével.

Maradnak az ellenzéki polgármesterek: Palotán Cserdiné Németh Angéla előnye tíz százalék (80%-os feldolgozottságnál), Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere marad Szaniszló Sándor (96 százalékos feldolgozottságnál 20 százalék az előnye), akárcsak Gajda Péter, aki szintén 20 százalékot vert fideszes ellenfelére Kispesten.

Nagyon jó a hangulat a Tiszánál

Ennyit tudtunk meg a sajtó elől elzárt eredményváró egyik meghívott vendégétől. Emellett arról tájékoztattak, hogy interjúkat csak azután lesz lehetőségünk készíteni a képviselőjelöltekkel – vagy azon a ponton már választott képviselőkkel – miután 100 százalékosra ugrik a feldolgozottság az EP-választáson valamint a fővárosban.

Az ablakon át annyit látni, hogy a tiszások vidáman ölelgetik egymást, Magyar Péter pedig fegyelmezetten a kivetítőt figyeli.

Mohos Márton / 24.hu

Donáth Anna: morális kérdés, hogy nem tudjuk támogatni azt, aki mögé a Fidesz beáll

Ezek után nem kérdés, hogy Karácsony Gergelyt támogatjuk – mondta Donáth Anna, – aki a Momentum listavezetője mind a két listán – Szentkirályi Alexandra, a volt fideszes polgármesterjelölt Vitézy Dávid javára való visszalépése kapcsán. A budapesti kérdésekről még az előtt beszélt a politikus, hogy szembesítették volna a párt számára nem éppen kedvező első európai parlamenti részeredményekkel (erről lássa korábbi posztunkat).

„Az elvi, morális kérdés is, hogy aki mögé a Fidesz beáll, azt mi nem tudjuk támogatni. Az biztos, hogy Vitézy Dávid programját szakmai szempontból ugyanúgy megvalósítandónak tartjuk. Én úgy gondolom, hogy kettejük programja még mindig nem mond egymásnak ellent. Azt várom, bárki lesz a következő főpolgármester, a szakmai programokat a politikai harcokat megvívva végre fogja hajtani” – mondta.

Donáth majd arról beszélt, hogy egyelőre átláthatatlan, hogy a rendkívül sokszínű fővárosi közgyűlés hogy fog kinézni, az viszont biztos, hogy közös felelősségünk lesz, hogy Budapest szabad, progresszív, zöld és liberális legyen továbbra is. Szerinte ehhez mindenkinek a legnagyobb jóindulatára és szakmaiságára szükség lesz, a Momentum pedig ott lesz, és ebben segíteni fog.

„Egyelőre nem nagyon tudom, hogy a Tisza Pártnak a Budapest-víziója merre visz, politikailag mit szeretnének a fővárosban, szerintem erről egyelőre senki sem tud. Az biztos, hogy az elmúlt öt évben a Momentum budapesti frakciója bebizonyította, hogy a mi zöld-liberális víziónk mentén bárkivel együtt tudunk működni, aki ezt a várost ebbe az irányba akarja tovább vinni” – mondta a Momentum elnöke, aki szerint nem csak szakpolitikákhoz kell ragaszkodni, hanem vannak elvi-morális minimumok is, amiből ki kell indulni. Donáth hozzátette, hogy semmi olyanban nem tudnak együttműködni, amit az alapján lehetne megvalósítani, hogy nemi orientáció, bőrszín vagy bármi egyéb alapján különböznek az emberek.

Metsola: A centrum tartotta magát

Az Európai Parlament elnöke, Roberta Metsola azt mondta újságíróknak, hogy az elmúlt évek sorozatos kihívásai ellenére is tartotta magát a választáson az Európai Parlament jelenlegi többségét alkotó európapárti, konstruktív centrum. Metsola szerint ennek ellenére bal- és jobbszélen is erősödött a szélsőség, ezért különösen nagy felelőssége lesz a parlamentet irányító centrumnak a jövőben.

Mága Zoltán öccse polgármester lett

Tiszabő fideszes vezetése próbálta megakadályozni indulását. Végül egyedüli jelöltként nyert.

A Fidesznek nem volt polgármesterjelöltje Tiszabőn. Bíró Zoltán alpolgármestert indították volna, de ő visszalépett, miután lapunk megírta, miként próbálta akadályozni Tiszabő fideszes vezetése, hogy nyilvántartásba vegyék Novák Csaba független polgármesterjelöltet, Mága Zoltán hegedűművész testvérét. Az ügy végül a Kúrián zárult, amely érdemi vizsgálat nélkül elutasította a fideszes polgármester kérelmét, hogy ne vegyék nyilvántartásba a független Novák Csabát. Tiszabőn 1088-an szavaztak, érvényesen 989-en rá. A képviselő-testületbe hat független (Mága Gyula és Mága István is) bekerült.

Az Európai Néppárt a választás legnagyobb győztese

Nem a szélsőjobb, hanem az Európai Néppárt nőtt a legnagyobbat az EP-választáson az Európai Parlamentben. Az EPP 13 mandátummal szerzett többet, mint 2019-ben. A helyzetet annyiban bonyolítja a szélsőjobb megosztottsága, hogy hiába nem nőtt nagyot a két jobboldali frakció, a frakció nélküli képviselők száma jóval nagyobb lett, miután az AfD-t kizárták az Európai Konzervatívok és Reformisták frakciójából, és várhatóan új pártcsaládot próbálnak majd alakítani.

Európai Parlament

Már véget ért a számlálás több pesti kerületben is

Fussunk gyorsan egy kört a rend kedvéért azokban a budapesti peremkerületekben is, ahol 100%-os feldolgozottságnál már győztest hirdettek:

16. kerület: Kovács Péter (Fidesz-KDNP) 56,07%

21. kerület: Borbély Lénárd (Borbély Lénárd Csapata) 67,39% (a szervezete közgyűlési többséget is behúzta)

23. kerület: Bese Ferenc (független, fideszes támogatottsággal) 51,53% (itt elég vegyes a közgyűlés összetétele azért)

Vannak aztán közel száz százalékos feldolgozottságú kerületek is, ahol nulla százalék kockázattal győztesnek nyilváníthatjuk az alábbi jelölteket:

13. kerület: Tóth József (MSZP – DK – Párbeszéd- ZÖLDEK – Momentum – XIII. Kerületi Lokálpatrióták) 77,71%

17. kerület: Horváth Tamás (Fidesz-KDNP) 44,64%

20. kerület: Szabados Ákos (független, fideszes támogatottsággal) 49,59%

Nagy lépést tett a győzelem felé Pikó András és Rózsa András is

Nincs változás a pesti szorosabb versenyekben: már jócskán túl az 50 százalékos feldolgozottságon azt látjuk, hogy nincs változás, stabilan tartja az előnyét Pikó András Józsefvárosban (90 százalékos feldolgozottságnál), aki öt százalékot ver Sára Botondra; Niedermüller Péter előnye is öt százalék Benedek Zsolttal szemben a VII. kerületben (84 százalékos feldolgozottságnál), és Rózsa András sem gyengült, csaknem öt százalék az előnye Zuglóban, 77 százalékos feldolgozottságnál.

26 szavazat Dézsi előnye 93 százalékos feldolgozottságnál

Sokáig nem frissült a győri választási eredmény, cserébe most szorosabb, mint eddig bármikor. 92,78 százalékos feldolgozottságnál Dézsi Csaba András előnye alig több mint két tucat voks. Borkai Zsolt kiszállt a versenyből.

  1. Dézsi Csaba András 30,69 százalék (16 577 szavazat)
  2. Pintér Bence 16 551)

Már 53 százalék a feldolgozottság az EP-választáson

Az EP-választáson 53 százalékos feldolgozottságnál az állás változatlan:

  1. Fidesz-KDNP: 43,63 százalék – 11 mandátum
  2. Tisza Párt: 30,93 százalék – 7 mandátum
  3. DK: 8,25 százalék – 2 mandátum
  4. Mi Hazánk: 6,78 százalék – 1 mandátum.

A Kétfarkú Kutya Párt és a Momentum 3,5 százalék körül áll, így nem szereznének mandátumot.

Hamarosan megszólal Orbán Viktor

A kormánypárt munkatársai megerősítették, hamarosan megszólal Orbán Viktor, a sajtó egy részét már be is engedték arra a területre, ahol a miniszterelnök beszélni fog.

Varga Jennifer / 24.hu

A Bálnában 19 óra után szólalt meg Menczer Tamás, azóta nem közelítette meg az elkerített sajtórészleget kormánypárti politikus.

Donáth Anna az EP részeredményekről: Az még háromszor megfordulhat

Donáth Anna is megérkezett a Momentum központi eredményvárójára, ahol a rövid sajtótájékoztató legvégén váratlanul ismertette az egyik sajtómunkatárs – miközben a politikus még egészen másról beszélt –, hogy időközben megérkeztek az első európai parlamenti részeredmények, amelyek alapján maga a pártelnök sem jutna be a brüsszeli testületbe. Donáth erra határozottan azt reagálta:

Negyven százalékos a feldolgozottság [ezt aztán megismételte egyszer]. Térjünk erre vissza, amikor majd komolyan vehetőek lesznek az adatok. Negyven százalék [alapján] az még háromszor megfordulhat. Térjünk rá vissza.

Hajnal Miklós országgyűlési képviselő 1-2 perccel később visszatért az ezt körmölő sajtósok közé, majd arra próbálta felhívni a figyelmet, hogy a fővárosban jobban, hét százalék fölött áll a Momentum, és ott még alacsony az adatok feldolgozottsága.

„Nem állítom, hogy meglesz az 5 százalék, de jobb mint ez” – mondta s Budapesti adatokat összehasonlítva az európai részeredményekkel.

Csend a 2RK-nál

Vona Gábor Második Reformkor (2RK) nevű új pártja 40 százalékos feldolgozás után 0,66 százalékon áll az EP-választáson, a kivetített Partizán közvetítésben nem is olvasták fel az eredményüket, nagy csönddel reagáltak, az egyébként csacsogós, belsős eredményvárójukon egy Aréna Pláza melletti kerthelyiségben.
Közben viszont komoly tapsot kapott az MKKP-s Kovács Gergely győzelme, a DK-MSZP-P leszereplése az EP-n, és a zuglói eredmény is. Az nem teljesen világos, hogy Borbély Ádám (Fidesz), Rózsa András (Momentum) vagy Horváth Csaba (DK-MSZP-P) eredménye miatt.
A rendezvényen egyre többen ülnek le a kivetítő elé, pár sátrat is felállítottak, hátha elered közben az eső. Vona Gábor pártelnök és Pekárné Farkas Emese alelnök (amennyiben nyernek egy mandátumot, ő ülne be az EP-be), később beszédet mondanak.

A Mi Hazánknál már ünnepi a hangulat

Ahogy elkezdtek érkezni az EP-választás eredményei, a Mi Hazánk eredményváróján már elindult az ünneplés. Ugyan Toroczkai László 23:15-re beígért sajtótájékoztatója egyelőre csúszik, a párt tévé köré sereglett támogatói kitörő tapssal és éljenzéssel fogadták az első beolvasott adatokat, amelyek alapján a párt jócskán 6 százalék fölött jár.

Eördögh Lola / 24.hu

Jönnek az EP-eredmények: Fidesz 44, Tisza 31 százalék

40 százalékos feldolgozottságnál az EP-választás állása

  1. Fidesz-KDNP: 43,77 százalék – 11 mandátum
  2. Tisza Párt: 31,07 százalék – 7 mandátum
  3. DK-MSZP-Párbeszéd: 8,23 százalék – 2 mandátum
  4. Mi Hazánk: 6,82 – 1 mandátum.

A többi párt jelen állás szerint nem szerezne mandátumot, a Kutya Párt és a Momentum 3 százalék körül áll.

Eredmények
Európai parlamenti választás

Szolnok leváltotta a 2006 óta hivatalban lévő fideszes Szalay Ferencet, a közgyűlés kiegyenlítettnek tűnik

A szavazatok 91,43 százalékának feldolgozása alapján Szolnokon a polgármesterválasztás így áll:

  • Györfi Mihály (DK–Jobbik–MSZP-Momentum–Párbeszéd–Tegyünk Szolnokért–Agóra Egyesület szövetség) 40,13 százalék
  • Szalay Ferenc (Fidesz) 38,33 százalék
  • Tóth Áron (LMP-Zöldek) 9,68 százalék
  • Becsei Sebestyén (Mi Hazánk) 6,46 százalék

Szalay Ferenc 2006 óta vezette a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei székhelyet (korábban ’98 és 2002 között is polgármester volt).

A közgyűlésben

  • a DK–Jobbik–MSZP-Momentum–Párbeszéd–Tegyünk Szolnokért–Agóra Egyesület szövetség 8 képviselőt delegál,
  • a Fidesz-KDNP-nek szintén 8 képviselője lesz,
  • az LMP-nek egy képviselője lesz
  • és egy képviselője lesz a Minden Döntés Számít Egyesületnek.

“Árad a Tisza”

skandálják a Tisza eredményváróján. A tömeg hatalmas üdvrivalgásban tört ki, amikor befutottak az első részeredményeket. Jelen állás szerint 31 százalékot áll Magyar Péter pártja, amely 7 képviselői mandátumot érhet az EP-ben.

Eközben a jelöltek a tévé elé tömörülve követik a fejleményeket.

Mohos Márton / 24.hu

Buda: ellenzéki vezetés hatból öt kerületben

Budán eddig úgy alakulnak az eredmény, hogy.

I. kerület, 25 százalékos feldolgozottság: a regnáló polgármester, az ellenzéki pártok által támogatott, párbeszédes V. Naszályi Márta (44,86%) vezet a fideszes országgyűlési képviselő, Böröcz László (41.02%) előtt.

II. kerület, 62 százalékos feldolgozottság: Örsi Gergely a fővárosi egyik legsimább győzelmét (69.58%) aratja fideszes ellenfelével, az olimpiai bajnok Dombi Rudolffal szemben (28.19%).

III. kerület, 23 százalékos feldolgozottság: a címvédő, DK-s Kiss László (46.93%) vezet a fideszes Bús Balázzsal (38.72) szemben.

XI. kerület, 73 százalékos feldolgozottság: a regnáló, szintén DK-s László Imre (46.88%) magabiztosan vezet a fideszes Király Nóra (33.81%) ellen.

XII. kerület, 85 százalékos feldolgozottság: a kutyapárt történelmi sikert arat, mivel a pártelnök Kovács Gergely hamarosan hivatalosan is legyőzi (53.69%) fideszes kihívóját, Fonti Krisztinát (39.79%).

XXII. kerület, 59 százalékos feldolgozottság: itt nagyon szoros a verseny, a regnáló fideszes Karsay Ferenc (44.31%) nagyon szűken vezet az ellenzéki Perlai Zoltán ellen (43.93%).

Olvasói sztorik