Belföld

„Szijjártó nagyköveteket kéret be, ha kirúgnak egy fociedzőt, de átveszi a Barátság Érdemrendet, ha az oroszok feltörik a magyar diplomáciát”

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Kedd este döntött az Országgyűlés házbizottsága arról, hogy péntek este nyolcra hívja össze azt a rendkívüli ülést, amelyen az ellenzék által javasolt két napirendi pontot tárgyalnák. Az ellenzéki képviselők kedd délutánra gyűjtötték össze az ülés összehívásához elegendő aláírást.

Az ülés úgy kezdődött, hogy az ülést vezető alelnök eltávolíttatta a kormány tagjainak üres helyére kirakott orosz zászlókat. Ezeket a Momentum rakta ki.

A Fidesz már korábban jelezte, hogy nem vesz részt az ülésen, így az nem lesz határozatképes, ez is történt. De a napirend előtti felszólalásokat elmondhatták az ellenzéki képviselők – a kormány tagjai azonban ezekre sem válaszoltak.

Az LMP társelnöke, Ungár Péter a köztelevízió csütörtöki vitájáról és a Partizánon péntek este rendezett főpolgármester-jelölti vitáról kezdett beszélni. Elmondta, hogy mindenkinek joga van tisztaságban és rendben közlekednie a tömegközlekedésen. Szerinte olyan embernek kell vezetnie Budapestet, aki ért is ehhez.

Ez egy nagyon szép város, sok jó dolog van benne, és Karácsony Gergely sem egy rossz ember. Biztos vagyok benne, hogy a közgyűlésben remek munkát fog végezni, vezetnie viszont nem kell tovább ezt a várost, mert nyűg ez neki

– fogalmazott. Ungár a két, tervezett napirendhez kapcsolódó dolgokat nem mondott.

Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezetője azt kifogásolta, hogy Kövér László péntek estére hívta össze a rendkívüli ülést, miközben inkább mindenki a főpolgármesteri vitát nézné. Tordai szerint nem az a botrány, hogy az oroszok kibertámadást intéztek Magyarország ellen, hanem az, hogy után a magyar kormány nem tesz semmit. Szerinte Szijjártó Péter azért behívat nagyköveteket, mert kirúgnak egy külföldön dolgozó magyar fociedzőt, de nem tesz semmit, sőt átveszi a Barátság Érdemrendet, miután az oroszok behatoltak a külügyminisztérium rendszerébe.

A Mi Hazánktól Dócs Dávid szólalt fel. Ő arról beszélt, hogy az európai uniós tagság nem váltotta be a hozzá fűzött igényeket, és a Mi Hazánk nem szavazta meg Ukrajna uniós tagságát, miközben Orbán Viktorék megszavazták Svédország és Finnország NATO-csatlakozását, és Ursula von der Leyent is az Európai Bizottság élére, így fölösleges most számon kérniük rajta, hogy mit tett ezután.

A Jobbiktól Brenner Koloman szólalt fel. Szerinte az oroszok már nemcsak a spájzban, hanem a külügyben vannak. Brenner felvázolta, mi történt, és megemlítette, hogy szerinte Szijjártó vállalhatatlanul reagált az ezzel kapcsolatos kérdésekre.

Brenner szerint mindenki emlékszik arra, hogy a Jobbik emelte fel először a szavát, amikor az orosz tankönyvekben az 1956-os magyar felkelőket fasiszta csőcseléknek nevezték. Egyébként a Jobbik volt az is, amelyik egy Oroszországnak kémkedő politikust küldött az Európai Parlamentbe. Sulyokkal kapcsolatban Ángyán József a 24.hu-n megjelent interjúját idézte Brenner, aki szerint az államfő méltatlanná vált hivatalához. Ezután azt is elmondta, hogy a baloldali pártoknak semmilyen morális alapja nincs számon kérni a zsebszerződéseket a Fideszen, mert ők sem tettek ellene semmit.

Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke elmondta, hogy ők az emberek hétköznapi problémáival foglalkoznak, ezért csak két mondatban fog Szijjártó Péterrel foglalkozni. A magyar kormány partneri szerződéseit emlegette fel, és hogy szerinte fel kellene ezeknek a partnereknek tennie a kérdést, hogy vajon róluk milyen adatokat szerzett meg Oroszország.

Járjuk az országot, és azt látjuk, hogy az orosz irodalom kapcsán már jól áll az ország: tele van plakátolva háborúval és békével

– mondta Komjáthi. Szerinte Magyarország a szomorú lelkek országa lett, hiányzik a szeretet és a gondoskodás.

Tompos Márton, a Momentum képviselője megpróbált az emelvényről napirend előtti felszólalást mondani, de nem sikerült, mert erre a ház alelnöke nem adhat felhatalmazást.

Tompos szerint az orosz hekkerbotrány szövevényes történet, majd elmondta, mi történt, milyen rendszerek sérültek a támadásban. Szerinte a kormány annak idején nem adott magyarázatot, csak annyit mondott, hogy kampányhazugságokkal nem foglalkoznak. Tompos felemlegette, hogy korábban miért hívatott be Szijjártó nyugati nagyköveteket, de az oroszt akkor sem rendeli be, ha a saját minisztériumát törik fel.

A DK-tól Gyurcsány Ferenc szólalt fel.

Sulyok Tamás köztársasági elnöknek mennie kell. Miért? Hát mert bűnös.

– indította a beszédét a pártelnök. Szerinte Sulyok köztörvényes bűnöző.

Az ülést vezető Latorcai János megkérte Gyurcsányt, hogy a jelzős szerkezeteit finomítsa. Gyurcsány közölte, hogy nem tudja, mert ez a véleménye, és ezt Latorcai vagy elfogadja, vagy róla is lesz véleménye. Gyurcsány szerint senki sem vitatta azt, hogy az általuk bemutatott dokumentumok hitelesek, és hogy az történt, ami azokban le van írva.

Gyurcsány szerint Sulyok azért nem maradhat elnök, mert a bűnös befolyásolható. Szerinte Sulyok nem köztársasági elnök többé, hanem Orbán Viktor elnöki hivatalának szolgalelkű vezetője.

Gyurcsány azzal zárt, hogy szerinte mi a dolga ilyenkor az ellenzéknek. Úgy látja, nem szabad vele együttműködni, nem kell vele levelezni, a meghívásait nem kell elfogadni.

Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető nem jelent meg az ülésen, de levelet küldött Kövér Lászlónak, amelyet felolvastak. Ebben azt kérte, hogy szavazatszámlálóval is szavazzanak az ülés napirendjéről. Így kiderült, hogy a parlament nem határozatképes, ezért az ülés véget is ért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik