Élő Belföld

Élő vitában csapott össze Karácsony Gergely és Vitézy Dávid

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Vége a vitának

Vége a vitának, így a közvetítésünknek is, köszönjük, hogy minket olvastak!

Vitézy: Most van egy lehetőség arra, hogy a DK-t és a Fideszt együtt kisebbségbe szorítsuk

Vitézy is hasznosnak tartja a vitát, és ő nem arra kér felhatalmazát, hogy pártpolitkus legyen, hanem hogy a szakmai munkát folytathassa. A pártpolitika ellenérdekelt Budapest fejlesztésében, fogalmazott, és ebből a Városháza is kiveszi a maga részét, vélekedett.

Budapest most hatalmas lehetőség előtt áll, van egy részletes vízió és program, és van egy lehetőség arra, hogy a DK-t és a Fideszt együtt kisebbségbe szorítsuk a Fővárosi Közgyűlésben.

Létrejöhet egy olyan többség, aminek Budapest a fontos, szerinte ha Karácsony marad, folytatódik a cicaharc, és arra kért mindenkit, hogy támogassák őt.

Adrián Zoltán / 24.hu

Karácsony: Vitézy nem érzi a felelősségét

Karácsony szerint hasznos volt ez a vita, kiderült, mik azok, amikben egyetértenek, és hol vannak köztük vitás pontok. Vitézy szerinte nem érzi azt, hogy felelősséggel tartozik az elmúlt 14 évért, és ez befolyásolja annak az önkormányzatnak a működését, aminek a vezetésére készülnek.

A főpolgármester azt ígéri, hogy olyan vezetője lesz a városnak, aki szövetségest keres a kormányban is, de ha tiltakozni kell, akkor tiltakozni fog. Nem tudja megígérni, hogy 10 ezer bérlakást épít, és tisztában van a költségvetés számaival.

Budapest egy sokszínű, szabad, szolidáris város, az elmúlt években még inkább azzá vált, ledolgozták sok év adósságát, és arra kéri a szavazókat, hogy szavazzanak rá, hogy folytathassák ezt a politikát.

Budapest múzeumai maradjanak Budapesten

Ki fogok állni azért, hogy Budapest múzeumait Budapesten tartsuk, hangsúlyozta Vitézy annak kapcsán, hogy a Közlekedési Múzeumot Debrecenbe költöztetné a kormány. Karácsony jelezte, hogy lesz egy Jurányi jellegű kulturális tér Pesten is, mégpedig a Szabolcs utcában.

Jönnek a záróbeszédek.

Kultúrát a külső kerületekbe

Budapestet egy sokszínű és szabad városként kell megőrizni, hangsúlyozta Vitézy, miután Karácsony arról beszélt, hogy Budapest egy csodálatosan sokszínű város. Vitézy szerint szükség lenne arra, hogy használaton kívülő köztereket hasznosítsanak, fontos lenne teret adni a kultúrának különböző erre alkalmas terekben. A programjában szerepel az is, hogy a külső kerületekbe minél inkább kivigyék a kulturális szolgáltatásokat, legyen mindig év kulturális kerülete.

Ki a hibás?

Vitézy azt állítja, hogy már régen működne az elektronikus jegyrendszer, ha rajta múlik, és szerinte hazugság Karácsony azon állítása, hogy ez miatta siklott ki. Karácsony azt mondja, miután több bíróság is elmarasztalta a projektet, ha ez most történt volna, már börtönben ülnének a kollégái. Vitézy szeritn is börtönben kéne ülnie, aki a rendszert kisiklatta, és ő Dabóczi Kálmán volt BKK-vezért hibáztatja.

Karácsony: Könnyen lehet, hogy árvíz lesz a választás napján Budapesten

30 éve nem volt olyan jó a levegő Budapesten, mint 2023-ban, közölte Karácsony. A legfontosabb, hogy szembe kell nézni, hogy egy olyan korban vagyunk, amikor teljesen másféleképpen kell ránéznünk a városunkra, fel kell készíteni a várost arra, hogy élhető maradjon, hangsúlyozta.

Könnyen lehet, hogy június 9-én árvíz lesz Budapesten, remélem, hogy ezt sikerül elkerülni.

Adrián Zoltán / 24.hu

Klímaváltozás

Egyre inkább fel kell készíteni Budapestet a klímaváltozás hatásaira, hangsúlyozza Vitézy. El kell végezni Budapest hiányzó árvízvédelmi munkáit, illetve fel kell készíteni a nagy zivatarok esővízelvezetésére a város alkalmas legyen nagyobb károk nélkül. Ehhez zöldítésre van szükség Vitézy szerint, aki azt látja, hogy vannak sikeres fellépések, de nem látja azt, hogy szemléletváltás történt volna.

Karácsony szerint sokkal több sikerük van, mint amit Vitézy felfedezett az elmúlt időszakban, úgy véli, hogy a budapesti zöldterületek ma nagyon jó állapotban vannak, és bizonyos zöldterületek nagyon jól mutatják ezt a szemléletváltást.

Támogatnák a budapesti olimpiát?

Támogatnák-e egy budapesti olimpia rendezését, kérdezte Gulyás Márton a főpolgármester-jelölteket. Vitézy nem biztos abban, hogy ez egy aktuális kérdés, de tény, hogy a sportinfrastruktúra jelentős része megépült a fővárosban, és biztos, hogy ki kell kérni a budapestiek álláspontját, valamint azt kell nézni, hogy a létező legtöbb infrastruktúrafejlesztést érjék el. 2040 előtt európai olimpia nem lesz napirenden, vélekedett Vitézy.

Karácsony iszonyatosan messze érzi ezt a budapestiek jelenlegi problémáitól, nem gondolja, hogy a felvetés most aktuális.

Vitézy: Bécstől lehetne tanulni

A Nagykörút újra a város egy élhető szövete legyen, szeretné Karácsony, míg Vitézy szerint a Rákóczi úton sokkal sürgősebb beavatkozásra van szükség. Vitézy azt gondolja, hogy ha a Budapest Brand forrásait átcsoportosítanák, meg lehetne tízszerezni az útfejújításokra szánható összeget.

A rozsdaövezetekkel kapcsolatban Vitézy szerint főként Bécstől lehetne Budapestnek tanulni.

A mini-Dubaj beruházás egy brutális ingatlanbiznisz

Budapest egyik nagy problémája, hogy a kormányzati politika Budapestre terepasztalként tekint, és elképesztő mennyiségű közpénzt pazarol olyan beruházásokra, amelyek rontják a budapestiek életminőségét, fogalmazott Karácsony.

A főpolgármester elmondta, a fővárosnak nagy szüksége van új lakóövezetek létrehozására, és azoknál a beruházásoknál, amik ellehetetlenítik ezeket a folyamatokat, komolyan fel kell lépni. Ilyen a Rákosrendező is, a mini-Dubaj beruházás egy brutális ingatlanbiznisz, amiért már most óriási pénzösszegekért állnak sorban, például a Market-vezér Garancsi István.

Karácsony visszautasítja, hogy a főváros jelenlegi vezetése csak a belső kerületekre fókuszál, de egy másik potenciális lehetőség, hogy Budapest újra vonzó hely legyen, az éppen a belváros élhetőségének javítása.

Az embereknek az az érzésük, hogy a belvárosban nagyon rossz az életminőség, ezért van szükség élhető közterületek létrehozására.

Hogy működtetnék a BKK-rendészetet?

Olyan új rendészeti szolgálatot hozna létre, aminek az a dolga, hogy érvényt szerezzen az utazási szabályoknak, hangsúlyozza Vitézy, aki úgy képzeli el, hogy akár alkalmazáson belül lehetne jelezni, ha valaki valamilyen problémát tapasztal egy járművön. Fontos kérdésnek tartja, és fontos vitakérdésnek tartja, amivel kapcsolatban érdekli, hogy Karácsony is mellé tud-e állni a javaslatának.

Több figyelmet a külső kerületeknek

Külső és belső kerületek közötti különbözőségek orvosolása: ez egy nagyon fontos része a programomnak – veti fel Vitézy, aki ezt követően arról beszél, hogy nagyobb figyelmet kellene fordítani a külső kerületekre, és ez nem csak közlekedési kérdés.

Vitézy azt gondolja, hogy nem szabad emelni a bérletek árát a következő ciklusban, ez a legfontosabb fővárosi közszolgáltatás, és ennek van jelentősége. A programjának egyik eleme, hogy a közösségi közlekedésben a tisztaságot és a biztonságot javítsák, ez a BKK-rendészet terve. Ezt nem hajléktalanellenes, hanem utasbarát intézkedésnek tartja, és kitart a javaslat mellett.

Lakhatás van terítéken

A város jövője ott dől el, tudnak-e megfizethető lakhatást csinálni, mondja Karácsony a lakáspolitikát érintő blokkban. A főpolgármester jelezte, hogy 20 milliárdot fognak tudni fordítani lakhatási célokra, ehhez hasonló mértékű lakhatási program nem volt még a fővárosban. Ennek egy része hajléktalanságból való kikerülésre fókuszáló program.

Amitől a leggyorsabb előrelépést várják: nagyon sok lakás áll üresen Budapesten, a Lakásügynökségnél már megkötötték az első szerződéseket, ez nagy előrelépés lesz a jövőben szerinte. Budapest jövője a rozsdaövezetekben dől el, ebben nincs vita a két jelölt között Karácsony szerint.

Adrián Zoltán / 24.hu

Vitézy egy Népszava-cikket hoz fel a Lakásügynökség megkötött szerződéseinek statisztikáival kapcsolatban, és azt rója fel Karácsonynak, hogy ez a modell hogyan tudja megoldani a budapesti lakhatási válságot.

Legalább 10 ezer szolgálati lakásra és megfizethető bérlakásra van szükség a rozsdaövezetekben, hangsúlyozza Vitézy, majd jelzi azt is, hogy számít a magántőke bevonására, és a városnak képesnek kell lenni arra, hogy magánfejlesztőkkel alakítson ki lakbértámogatási modelleket.

Karácsony megköszöni a megállapodást Karácsonynak

Nagy dolgokat csinálni, abban mindig van egy kockázat, azt kell nézni, stratégiailag merre visz tovább – vélekedik Karácsony a tarifamegállapodásról. A főpolgármester, aki szerint ez továbbra is egy jó megállapodás, szerint nem jár 20 milliárd forint kieséssel ez a konstrukció, ahogy azt Vitézy állította.

Karácsony végül némi heves vitát követően megköszöni a következő főpolgármesternek, azaz állítása szerint saját magának, milyen jó megállapodást kötött.

Nincs Budapest agglomeráció nélkül

Budapest legnagyobb problémája az, hogy lepényként terül el Budapest és az agglomeráció, és nem tudják visszavonzani a lakosságot, akkor urbanisztikailag rossz helyzet fog kialakulni, és nincs az a közösségi közlekedés, ami ezt orvosolni tudná, hangsúlyozta Karácsony.

A főváros költségvetési helyzetével kapcsolatban a főpolgármester kitért arra, hogy mindent annak a tükrében érdemes nézni, mennyi forrást vettek el Budapesttől az utóbbi években. Összességében egyetértenek abban, hogy nagyon rossz állapotban van az úthálózat, és kíváncsi arra, miből tízszerezné meg Vitézy az útfelújításokra szánt összeget.

Adrián Zoltán / 24.hu

Karácsony büszke arra, hogy a BKK projekteket indított annak érdekében, hogy ma az ország egyik legjobb közszolgáltatása például a MOL Bubi vagy a BudapestGO. Vitézy is Karácsony egyik sikerének tartja a Bubi megújítását.

Nincs Budapest agglomeráció nélkül, semmilyen közszolgáltatást nem érdemes csak budapesti léptékben tervezni, szögezi le Karácsony.

Jönnek a budapesti hétköznapok

Hétköznapok Budapesten a következő blokk témája, először Vitézy szólal fel, aki vállalja, hogy a külső kerületekben és agglomerációban a közlekedésfejlesztés a kulcs az autós forgalom csökkentéséhez. Ehhez fontos a HÉV-ek és a villamoshálózat fejlesztése, szögezte le.

Vitézy szerint Budapest soha korábban nem látott mértékben kevés utat újít fel, és azt látja, ez nem prioritása a városvezetésnek, nagyobb figyelemre és több forrásra lenne szükség, tette hozzá. Nem ért egyet a járatritkítási programmal, és ezzel kapcsolatban kérdezte Karácsonyt, egyetért-e ezzel.

Vitézy: Budapest nem lehet Kína játszótere

A hevessé váló vitát követően Vitézynek jóval több ideje maradt hátra, ezért a 101 pontos programja ismertetésébe kezdett, és egyebek mellett elmondta, hogy nem támogatja a maxi-Dubajt, mert

Budapest nem lehet Kína játszótere.

Oligarcha a magyar ellenzéki politikában

Karácsony szerint a lista 54. helyén szereplő nevekért nem biztos, hogy felelősséget kell vállalnia, ám ennél fontosabb problémának nevezi, hogy van egy oligarcha a magyar ellenzéki politikában, akit nem nevezett meg, de azt mondta vele kapcsolatban, hogy az osztalékából finanszítozta Vitézy kampányát.

A közgyűlés a következő téma

A közgyűléshez való viszony a következő rész. Vitézy először is a Karácsony listáján szereplő embereket kérte számon, túl sokat tudunk róluk szerinte, és név szerint említi többek között Hagyó Miklós volt kabinetfőnökét, Horváth Csabát, vagy azt a Szili-Darók Ildikót, aki a nyolcadik kerületben ráindul a jelenlegi polgármester Pikó Andrásra.

Adrián Zoltán / 24.hu

Vitézy: Tudunk majd együtt dolgozni a közgyűlésben

Vitézy szerint Karácsony kitalálta a beszélgetést, és olyan pályázatot írtak ki, aminél tapasztalat hiánya miatt nem felelt meg az előírásoknak. Ezt követően azt is jelezte, tudnak majd együtt dolgozni a közgyűlésben, ahol szerinte ő lesz a főpolgármester, míg Karácsony a DK frakcióvezetője.

Karácsony: A rendszer bűneiből sok Vitézy hátán is ott van

Karácsony ezt követően számon kérte Vitézyn, hogy a kata-tüntetés alatt Mészáros Lőrinc cégének ügyvezetőjével ült egy teraszon. Lehet, hogy Vitézynek kevés köze van a rendszer bűneihez, de olyan sok van, hogy az az ő hátán is ott van, fogalmazott Karácsony, aki szerint Vitézynek politikai kötelessége, hogy tisztázza az elmúlt 14 évhez fűződő viszonyát.

A főpolgármester ezek után arról is beszélt, hogy felkérte Vitézyt még 2019-ben a BKK vezérigazgatói posztjára, mire Vitézy azt mondta, nem tudja vállalni, mert „nem kapott politikai menlevelet”.

És nem szeretnék az lenni, aki átszökik Észak-Koreából Dél-Koreába, és hátulról lövik le

– idézte Vitézyt akkoriból, majd azt kérte tőle, kérjen elnézést.

Karácsony: Az LMP-nek ennyi erővel engem kellett volna támogatni

Karácsony azt mondja, rendszeresen megkapja azt a vádat, hogy pártpolitikával foglalkozik, de Vitézyt

pártok használják arra, hogy a politikai térképen valahogy megkapaszkodjanak.

Az LMP-re utalva arról beszélt, hogy két kérdésben nyilvánultak meg: a Galvani-híd és a déli körvasút építésének ellenzése. A főpolgármester szerint Vitézy egy olyan párt jelöltje, ami a legalapvetőbb kérdésében nem ért vele egyet.

Az LMP-nek ennyi erővel engem kellett volna támogatnia, mert ebben a két kérdésben speciel egyetértek az LMP-vel.

Vitézy egy Facebook-posztot kért számon Karácsonyon

Ha téged nem rúgnak ki a kormányból, akkor most nem főpolgármester-jelölt vagy, hanem államtitkár – mondta Karácsony Vitézynek, aki azt szerette volna megtudni, miért áll Vitézy a színpadon, és mi a viszonya a jelenlegi politikai rendszerhez.

Vitézy erre reagálva többek közt azt mondta, sok szakpolitikai kérdésben kiállt és elmondta a véleményét, ahogy Lázár János közlekedéspolitikája kapcsán is megtette.

Adrián Zoltán / 24.hu

Kizárólag Budapest érdekében vegyen részt a főpolgármester az országos politikában, vélekedett Vitézy, aki egy kinyomtatott Facebook-posztot is hozott a főpolgármestertől, aki számonkérte Karácsonyon, hogy „őszalonnaságának” nevezte Orbán Viktort egy bejegyzésben. Ellenpéldának Botka Lászlót vagy Őrsi Gergelyt hozta fel, és újra arról beszélt, hogy olyan főpolgármestert szeretne, aki azzal foglalkozik, ami a feladata: Budapest fejlesztésével.

Olvasói sztorik