Élő Belföld

Megvan a kétharmad a Fidesznek

Plakáttépkedő harapta meg a 24.hu újságíróját

Vasárnap délelőtt kollégánk a Corvin aluljáróban szeretett volna lefotózni egy épp plakátokat letépkedő középkorú férfit. Az illető erre bedühödött, rátámadt újságírónkra és el akarta venni a telefonját.

Ezután mindketten felszálltak a villamosra, az elkövető pedig átharapta kollégánk kezét úgy, hogy az vérezni kezdett. A férfi azzal fenyegetőzött, hogy megöli a munkáját végző kollégánkat.

Egy szemtanú értesítette a hatóságokat, a rendőrök már kiértek a helyszínre, a mentőket még várják.

24.hu

Itt az új részvételi rekord: 29,93 százalék

A választásra jogosultak 29,93 százaléka, 2 356 947 ember járult az urnákhoz a vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson délelőtt 11 óráig a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

Az 1998-as parlamenti választás első fordulójában 23,66 százalék, a 2002-es választáson 26,37 százalék szavazott 11 óráig. A 2006-os parlamenti választás első fordulójában a választásra jogosultak 27,23 százaléka, nyolc évvel ezelőtt 24,78 százalék, négy évvel ezelőtt pedig 23,23 százalék voksolt 11 óráig.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A részvételi arány 11 órakor Békés megyében volt a legmagasabb, 32,56 százalék, ami 91 750 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt, 26,43 százalék, ebben a megyében 117 191-en voksoltak.

A fővárosban a szavazók 29,14 százaléka, 396 755 választópolgár adta le szavazatát 11 óráig.

Az NVI a nap folyamán kétóránként közöl összesítést a részvételi arányokról. A következő adatok 13 óra után lesznek elérhetők az NVI honlapján.

A részvételi adatok megoszlása megyénként a következő volt:

  • Baranya megye                                        29,97 százalék    90 927 szavazó
  • Bács-Kiskun megye                                30,32 százalék    126 043 szavazó
  • Békés megye                                            32,56 százalék    91 750 szavazó
  • Borsod-Abaúj-Zemplén megye           27,29 százalék    142 892 szavazó
  • Csongrád megye                                     30,98 százalék    102 511 szavazó
  • Fejér megye                                             31,69 százalék    107 956 szavazó
  • Győr-Moson-Sopron megye                29,68 százalék    106 768 szavazó
  • Hajdú-Bihar megye                               29,09 százalék    124 019 szavazó
  • Heves megye                                           32,38 százalék    77 820 szavazó
  • Jász-Nagykun-Szolnok megye             31,39 százalék    94 711 szavazó
  • Komárom-Esztergom megye               31,24 százalék    76 675 szavazó
  • Nógrád megye                                         28,88 százalék    45 136 szavazó
  • Pest megye                                               31,46 százalék    315 634 szavazó
  • Somogy megye                                        29,89 százalék    74 527 szavazó
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg megye          26,43 százalék    117 191 szavazó
  • Tolna megye                                            30,12 százalék    54 656 szavazó
  • Vas megye                                                28,47 százalék    58 266 szavazó
  • Veszprém megye                                      31,16 százalék    88 124 szavazó
  • Zala megye                                               28,97 százalék    64 586 szavazó
Ezek a legfrissebb részvételi adatok
Folyamatosan frissülő interaktív térképünkön egész nap nyomon követheti az országgyűlési választás leglényegesebb számadatait.

Gyurcsány Ferenc locsolóverssel szavazott

„Tavaszi szél vizet áraszt, Magyarország kormányt választ!”

Ezt mondta az újságíróknak, igaz, azt már nem tette hozzá, hogy „szabad-e locsolni”.

Galéria
Fotó: Karancsi Rudolf / 24.hu

Kilométeres sor a Bocskai úton

Már-már szürreális, mennyien szeretnének az Újbudai Bocskai István Általános Iskolában szavazni. Helyszínen tartózkodó kollégánk arról számolt be, kilométer hosszan várják az emberek, hogy szavazhassanak, a sorról pedig gyorsított felvételt is készített.

Paul Lendvai: Orbán egy minden hájjal megkent, hatalmaskodó, jobboldali populista

A német Süddeutsche Zeitungba írt véleménycikket a Bécsben élő, magyar származású író, újságíró Paul Lendvai. A 88 éves publicista szerint a jelenlegi helyzeten nincs mit szépíteni: Orbán Viktor egy jobboldali populista, aki a hatalom megszállottjaként, újraválasztása érdekében még az antiszemita felhangú összeesküvés-elméletektől sem riad vissza.

Lendvai úgy látja, hogy a Fidesz kampányelemei George Orwell 1984 című könyvének eseményeit, illetve Ionesco és Beckett abszurd színházának jeleneteit idézték. Mint írja: Orbán egy olyan uniós tagország szinte korlátlan uralkodója, mely ugyan nem tekinthető olyan diktatúrának, mint Putyin Oroszországa, azonban hosszú ideje nem lehet rá úgy tekinteni, mint a jogállamiság garanciáival biztosított liberális demokráciára. Körösényi András magyar politológust idézi, aki szerint az Orbán-rendszer demokratikus keretben valósít meg autoriter hatalomgyakorlást, ez a fogalom leginkább a rezsimdemokrácia szóval írható le.

Nyíltan ki kell mondani: a szegény sorból származó, minden hájjal megkent Orbán Viktor egy hatalmaskodó, nacionalista, jobboldali populista, aki az őt érzékenyen érintő vereségek után személyes karizmájával, vasakarattal, vitathatatlan bátorsággal és a hatalomgyakorlás félemetes ösztönével küzdötte fel magát a csúcsra

– fogalmaz Lendvai.

Hozzátéve: a mélyen cinikus megélhetési politikus számára a politika annyit jelent, mint a barátok és az ellenségek közötti különbséget. Emlékeztet: pályája elején Orbán egy kék farmeres, hosszú hajú lázadó volt, aki nyíltan vallásellenes szólamokat hangoztatott, mára viszont egy – az államháztartás által nagyvonalúan finanszírozott – protestáns püspökként tűnik fel.

Felidézi, hogy Orbán Viktor antiszemita színezetű háborút indított a holokauszttúlélő Soros György ellen, úgy, hogy Orbán Viktor Soros György ösztöndíjával tanulhatott és nagyvonalúan támogatta a Fideszt a 90-es években. Mint írja, Orbán idegességét megmagyarázhatja a miniszterelnök egy korábbi megszólalása:

A politikában minden lehetséges.

Semjén és neje tökéletesen szavazott a Rákócziban

Az MTI fotóján Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke és felesége, Semjénné Menus Gabriella épp leadja szavazatát.

A politikus aztán arról beszélt, hogy a keresztény civilizációnak azok is részesei, akik nem templomba járó emberek, nem tartják magukat vallásosnak, ez a kultúra és civilizáció mindannyiunk közös öröksége, és ennek védelméről szól a mostani szavazás.

Ha van olyan ember, akinek mindegy, hogy a müezzin szól vagy a déli harangszó, az ő esetében megérti, ha nem megy el választani, ugyanakkor annak, akinek nem mindegy, el kell mennie voksolni, lelkiismereti okokból is.

Ezt is mondta.

Budapest, 2018. április 8.
MTI Fotó: Bruzák Noémi

Nagyon durva a sor a Bocskai úton

Újbudán, a Bocskai István Általános Iskolánál óriási sor duzzadt fel a szavazóhelyiségnél. Mint ismert, az országban itt a legmagasabb, 10 764 a szavazásra átjelentkezők száma. Értesüléseink szerint 2-3 órát is sorba kell állnia annak, aki átjelentkezett és szavazni akar. Mutatjuk, mi a helyzet most a Bocskia úton:

MTI Fotó: Mónus Márton

Lelakatolt nagykapu okozott fennakadást

Néhány rendkívüli esemény már történt:

  • Baracska 1-es szavazókörében a bejáratnál lévő nagykaput valaki lelakatolta. 6 óra 45 perckor a lakatot eltávolították és a szavazókör azóta megközelíthető. A probléma kb. 10 percig állt fenn.
  • Budapest XIII. kerületében a 84., 85. szavazókörben a tűzjelző bejelzett. A tűzoltóság az épületet átvizsgálta, tűzre, füstre utaló jelet nem találtak.
  • Budapest XIX. kerületében a 31. szavazókörben lakossági bejelentés után ellenőrzést végeztek, mert a szavazókör bejáratának közvetlen közelében festékkel Szavazz a momentumra feliratot festettek fel a járdára 150 méteren belül.

Gyurcsány: Tavaszi szél vizet áraszt, Magyarország kormányt választ

Ezt mondta a DK miniszterelnök-jelöltje, mielőtt befáradt egy II. második kerületi szavazóhelyiségbe.

A 24.hu kérdésére Gyurcsány arról beszélt, ha a Fidesz marad kormányon, tovább rombolják az országot. Úgy tűnik, hogy ma csak rímekben tud beszélni.

Gyurcsány Ferenc leadja a szavazatát a II.kerületben.

Közzétette: 24.hu – 2018. április 8.

Lázár János aggódhat

Baljós előjelek: 9 óráig a Csongrád megyei 4. számú választókerületben volt a legmagasabb a részvételi arány az egész országban, szám szertin 17.32 százalék. 

Ez ugye a hódmezővásárhelyi körzet, ahol Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter is indul, és ahol nem is olyan régen a függetlenként induló Márki-Zay Péter személyében kormányellenes polgármestert avattak.

Lázár egyébként már szavazott, csakúgy, mint Márki-Zay.

Facebook / Lázár János

15 percen belül ki kell érnie a rendőrnek a szavazóhelyiséghez

A rendőrség közterületi szolgálatát a választás napján úgy kell megszervezni, hogy a szavazóhelyiséget érintő segítségkérés esetén az első járőr 15 percen belül megérkezzen.

A választással összefüggő rendőri feladatokról szóló ORFK-utasítás szerint a rendőrkapitányságok vezetőinek gondoskodniuk kell arról, hogy a szavazás napján, valamint az azt megelőző és követő napon biztosított legyen a szavazóhelyiségek környékén a rendszeres rendőri jelenlét.

A rendőrkapitányságok vezetői gondoskodnak arról, hogy az illetékességi területükön működő szavazatszámláló bizottsági elnökök megkapják a tájékoztatást arról, hogy a rendőröket hogyan lehet gyorsan igénybe venni. A közterületi szolgálatot úgy kell megszervezni, hogy a szavazóhelyiséget érintő segítségkérés esetén az első rendőr 15 percen belül megérkezzen.

A szavazóhelyiségben a rend fenntartása elsődlegesen a szavazatszámláló bizottság feladata, de ha szükség van rendőri intézkedésre, akkor azt haladéktalanul meg kell tennie a rendőrnek, de biztosítani kell a választás zavartalanságát.

A szavazás napján a rendőrség biztosítja a Nemzeti Választási Bizottságnak és a Nemzeti Választási Irodának otthont adó Nemzeti Választási Központot.

Úgy tűnik, a XVI. kerület elesett

Egy olvasónk jelezte, hogy a XVI. kerületben annyi az átjelentkező választó Magyarország összes megyéjéből, hogy

nem kevesebb, mint másfél, két órát kell sorban állni a szavazáshoz.

Üzent is a választópolgároknak:

“Nem kérünk több átjelentkezőt, elegen vagyunk így is. Ha már feljöttetek akkor inkább látogassátok meg a nagyit, vagy menjetek ki a Budai hegyekbe kirándul”

Apa ígér

Ésik levágatja a szakállát, ha meglesz a 70 százalékos részvétel

– dünnyögte a férjem vasárnap hajnalban, a fürdőszobában készülődve.

Két pofára faltuk a politikai matekot az utóbbi hónapokban, elemeztünk, kombináltunk, valószínűségeket mérlegeltünk, néha még pelenkázás közben vagy a macskaalom cseréje közben is. Mértéktelenül zabáltunk, most pedig, a célvonalban, öklendezve köpnénk ki az egészet. Szombaton takarékra tekertük magunkat, szavak nélkül, szépen lecsendesítettük magunkat, hogy ha érdektelenségbe fulladna a választás, mégse fék nélkül csattanjunk a betonfalon.

Ésik gesztusa viszont úgy hatott ma reggel, mint amikor egy áporodott szobában kinyitják az ablakot. Aranyos. Kedves. Vicces.

Jó, akkor ha meglesz, megkapom azt a Gucci parfümöt!

– szögeztem le villámgyorsan. Apa elnéző mosollyal a szája szélén egyezett bele. Már százszor magamra fújtam és mindig otthagytam a boltban.

Máté, küldjünk pusht, megvan a második részvételi rekord ma!

Ha így folytatjuk, az ország kap egy szupervalid választási eredményt, én álmaim parfümjét, a férjem meg egy illatos feleséget.

Miért zöld Vona borítékja?

Vona Gábor Jobbik elnök és felesége a gyöngyösi Pátzay János Katolikus Zeneiskolában adta le a voksát.

Na de miért zöld borítékban?

Hát azért, mert bár Vona gyöngyösi, ott indul egyéniben, sok éve fővárosi állandó lakcímmel bír, következésképpen Budapesten kéne szavaznia. Viszont a hevesi kettes egyéni jelöltjeként illett átautózni szülővárosába.

(A zöld boríték rejtelmeiről írtunk 8.57-es és 10.18-as posztunkban.)

Galéria
Fotó: Komka Péter/MTI

Most akkor beletegyük a borítékba a szavazólapot vagy ne?

Kicsit elbizonytalanodtak a szavazatszámlálók ma reggel a 4. számú választókerület egyik szavazóhelyiségében. Azon kezdtek el tanakodni, hogy kell-e borítékot adni a választóknak, vagy nem szükséges. Végül abban állapodtak meg, hogy aki kér, annak adnak. Arról is beszéltek, hogy 4 éve is ugyanez volt, egyébként pedig nekik jóval könnyebb úgy számolni a szavazatokat, hogy a szavazólap nincsen borítékban.

08:57-kor már foglalkoztunk ezzel a kérdéssel, az biztos, hogy az átjelentkezők, akik zöld borítékot kapnak, kötelesek borítékozni és ragasztani.

Fideszes delegált próbált elcsalni egy jobbikos szavazatot

Reggel 8 óra után Heves megye 2. számú választókerületében, Gyöngyös Felsővárosban füleltek le egy csalót, írja a hellohevesmegye.hu.

A lap szerint egy választó jobbikos pólóban ment szavazni, a fideszes szavazóköri delegált úgy tett, mintha lepecsételné a szavazólapot, de végül nem nyomta rá a pecsétet. Ezt a közelében ülő jobbikos delegált kiszúrta és azonnal jelezte a bizottságnak.

A csalásról jegyzőkönyv készült, a szavazatszámlálót pedig eltávolították a bizottságból és csak megfigyelőként vehet részt a munkában a nap hátralévő részében.

Ez egyébként Vona Gábor Jobbik-elnök körzete.

MTI Fotó: Balogh Zoltán

És még egy cukor!

Ezennel „bébi les ki a szavazófülke drapériája alól” fotóversenyt hirdetünk.

Tessék küldeni! (foto@24.hu)

Fotó: Neményi Márton / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik