Élő Belföld

Megvan a kétharmad a Fidesznek

09:50 A polgárőrség tette ki a Fidesz plakátjait Érden

Érden a napokban a fideszes önkormányzat rendszeres támogatásából élő Polgárőrség helyezte ki Aradszki András, a Fidesz-KDNP képviselőjelöltjének reklámtábláit. A kihelyezést személyeset a Polgárőr egyesület vezetője irányította, sőt néhol még a közúti forgalmat is korlátozták a plakátozás miatt. Egy olvasónk fényképeket küldött a polgárőrség autóival végrehajtott kampányakcióról.

Juhász Péter is behúzta az ikszet

Galéria
Fotó: Neményi Márton / 24.hu

Napozással egybekötött szavazás

A VII. kerületi Kertész utcában is sorban állásra kell számítani, de hát kit zavar ez olyankor, amikor hét ágra süt a nap, ráadásul olvasónk szerint viszonylag gyorsan is lehet haladni.

Így adta le voksát Áder János

Az elnök fejénél az az izé, nem drón, nyugi, hanem kivetítő.

Galéria
Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Újabb részvételi rekord, már több mint egymillióan szavaztak

A választásra jogosultak 13,17 százaléka, 1 036 849 ember járult az urnákhoz a vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson reggel 9 óráig a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

Az 1998-as parlamenti választás első fordulójában 9,80 százalék, a 2002-es választáson 8,81 százalék szavazott 9 óráig. A 2006-os parlamenti választás első fordulójában a választásra jogosultak 11,39 százaléka, nyolc évvel ezelőtt 10,23 százalék, négy évvel ezelőtt pedig 9,50 százalék voksolt 9 óráig.

A részvételi arány 9 órakor Békés megyében volt a legmagasabb, 15,34 százalék, ami 43 240 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Borsod-Abaúj-Zemplén megyében volt, 11,74 százalék, ebben a megyében 61 450-en voksoltak.

A fővárosban a szavazók 11,1 százaléka, 151 197 választópolgár adta le szavazatát 9 óráig.

Az NVI a nap folyamán kétóránként közöl összesítést a részvételi arányokról. A következő adatok 11 óra után lesznek elérhetők az NVI honlapján.

A részvételi adatok megoszlása megyénként a következő volt:

  • Baranya megye                                     13,71 százalék    41 603 szavazó
  • Bács-Kiskun megye                             14,65 százalék    60 918 szavazó
  • Békés megye                                         15,34 százalék    43 240 szavazó
  • Borsod-Abaúj-Zemplén megye         11,74 százalék    61 450 szavazó
  • Csongrád megye                                  14,14 százalék    46 780 szavazó
  • Fejér megye                                          14,2 százalék     48 362 szavazó
  • Győr-Moson-Sopron megye             13,12 százalék    47 200 szavazó
  • Hajdú-Bihar megye                            13,76 százalék    58 670 szavazó
  • Heves megye                                        14,85 százalék    35 697 szavazó
  • Jász-Nagykun-Szolnok megye         14,92 százalék    45 025 szavazó
  • Komárom-Esztergom megye            13,95 százalék    34 230 szavazó
  • Nógrád megye                                    12,45 százalék    19 464 szavazó
  • Pest megye                                          13,53 százalék    135 791 szavazó
  • Somogy megye                                    13,6 százalék     33 914 szavazó
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg megye      12,03 százalék    53 343 szavazó
  • Tolna megye                                       14,54 százalék    26 377 szavazó
  • Vas megye                                           12,35 százalék    25 287 szavazó
  • Veszprém megye                               14,23 százalék    40 245 szavazó
  • Zala megye                                         12,58 százalék    28 056 szavazó

Karácsony felszólította a választási hivatalt és Ádert is

Minden okunk megvan rá, hogy optimisták legyünk, hogy a magyar választópolgárok nagy százalékban elmennek szavazni, mondta Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje a Budai Várban, a Köztársasági Elnöki Hivatal előtt tartott sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, szerinte a feltehetően 70 százalék feletti részvétel súlyos kritikája az Orbán-kormánynak, de nem tudhatják pontosan, kik mentek el szavazni, ezért arra buzdított, hogy mindenki menjen el.

Felszólította a választási hivatalt, hogy azonnal tegye elérhetővé a választási honlapot, mert a XXI. században ez nonszensz.

Felszólította Ádert is, hogyha a Fidesz nem szerez többséget, ne merje felkérni kormányalakításra Orbán Viktort, mert köztudott, hogy az ellenzéki pártok nem kívánnak együttműködni a Fidesz-bagázzsal.

Márki-Zay: Rendszerváltó hangulat van

 

Márki-Zay Péter gyerekeivel ment szavazni Hódmezővásárhelyen reggel 9 óra körül. Nem sokkal voksolása előtte Facebook-bejegyzésében azt írta,

a mai nap a demokrácia ünnepe. Éljünk mindannyian állampolgári jogainkkal, menjünk el szavazni, hiszen ma döntünk a pártállam sorsáról.

Szerinte van remény, ehhez csak annyi kell, hogy fegyelmezetten szavazzanak az ellenzékiek. Hódmezővásárhely és Makó körzetében mindenkit arra buzdít, hogy szavazzon dr. Kiss Attilára.

Rendszerváltó hangulat van, írja Márki-Zay a reggeli rekord magas részvételre reagálva.

Rogánéknál lemosták a Momentumot

Élőzésünk hajnali, pestszentimrei posztjában szóvá tettük, hogy a Momentum az éjjel felfestékfújta nevét a szavazókör bejáratához.

Mostanra kiderült, hogy nem a külső kerület helyi aktivistáinak magánakciójáról van szó, hanem minimum összehangolt budapesti támadásról. Kombóképünk alsó felében az látható, ahogy a belvárosban már lemossák a logós szöveget.

Fotó: Nagy József,Karancsi Rudolf / 24.hu

Ujhelyi abbahagyja?

Otrbán Viktor 2014-es tusványosi beszéde után kezdett vasárnapi litániákba a szocik EP-képviselője, Ujhelyi István. Azóta minden hétvégén olvashatjuk tőle, hogy „addig kongatom a harangokat, amíg szükség van rá; mert radikális európai demokrataként ez a dolgom”.

Most azt írja Ujhelyi, hogy ma „száznyolcvanhatodszor, lehet, utoljára?” küldi szösszenetét, utalva arra, hogy ha bukik a Fidesz, berekeszti nyíltlevél-sorozatát.

Ujhelyi felidézi első dolgozatát, s mi is idézünk az idézetből.

A tusványosi beszéd nem (csak) azért kell, hogy figyelemre és fegyelemre késztessen minket, mert a magyar miniszterelnök egyértelmű iránymutatásáról szól. Sokkal inkább azért, mert egyre többen törődnek bele abba, hogy a rezsim leválthatatlan, a rendszer megváltozhatatlan, hogy ’úgy sem lehet tenni semmit’. Egyre többen alszanak nyugodtan a nyugtalanságban, legyintenek a jogtiprásokra, bontanak békésen egy újabb sört, amikor gyárbezárásokról, ezrek elbocsájtásáról és ezzel együtt újabb milliárdos stadionavatókról hallanak. Beletörődtek, belefáradtak, mert ’úgy sem lehet tenni semmit’. A tusványosi beszéd azért fontos, mert magukat demokratáknak valló tömegek tapsolták meg a mondatokat és védik többen azóta is. Pedig minden szava védhetetlen. Legalábbis azok számára, akik egy nyugatos, szabad, európai értékrendben hisznek.

Lehalt az NVI honlapja

Hosszú percek óta elérhetetlen a valasztas.hu, a Nemzeti Választási Iroda honlapja. A nap folyamán itt lehetne elméletileg első kézből tájékozódni a választással kapcsolatos legfrissebb eseményekről és eredményekről.

24.hu

Már készítik elő a terepet a Fidesznek

Megírtuk, a Fidesz április 8-án a IX. kerületi Bálna rendezvényközpontban tartja eredményváró rendezvényét.

Kollégánk 9 óra körül járt a helyszínen, az épület már le van zárva, biztonsági emberek hajtanak el mindenkit, aki be akarna menni.

Fotó: Benke Ágnes / 24.hu
Fotó: Benke Ágnes / 24.hu

Még az időjárás is szavazásra buzdít

Csodás tavaszi időben ballaghatunk el a szavazófülkéig, az előrejelzés szerint napsütéses időre számíthatunk vasárnap, csapadék nem valószínű. Habár a reggel még elég csípős volt, napközben már akár 24 fokig is emelkedhet a hőmérséklet. A szél viszont a középső és északi, észak-dunántúli tájakon felerősödhet. A jövő hét elején is igazi tavaszi idő várható, sok napsütéssel, igaz zápor többfelé előfordulhat.

Selejtes urna és sérült rendőrségi plomba

A Heves megyei Balatonban az egyik szavazóköri urnában selejtes urnát találtak, nem lehetett lezárni. A választási szerv másik urnát biztosított helyette.

A Nógrád megyei Bátonyterenyén rendőrségi plomba sérült, amit a szavazóhelyiség nyitásakor, 5 óra 15 perckor észleltek. 5 óra 20 perckor a rendőrség megérkezett a helyszínre, ellenőrizte a bejáratot. A helyiség rendőrség általi átvizsgálásakor megállapításra került, hogy a szavazó helyiségben lévő többi plomba sértetlen, így 6 óra 16 perckor kinyitották a szavazókört és a szavazás megkezdődött.

Mi van, ha nem ragad a boríték?

Mindenki retteg mindenkitől, senki nem bízik senkiben.

Fotó: Veres Nándor/MTI

Egy szavazóköri munkatárs, nem mellesleg lelkes aktivista hívta föl a figyelmünket még tegnap arra, hogy szerinte baj lehet az átjelentkezéssel szavazókkal.

Ugyanis a törvény szerint:

Az átjelentkezéssel voksolók számára – akik a lakcímüknek megfelelő szavazólapon, zöld borítékban adhatják le voksukat – érvényességi feltétel a zöld boríték leragasztása is.

A munkatárs attól tart, hogy direkt nem fognak ragadni azok a borítékok.

Annak megfejtésére, hogy ez miért s hogyan jelentene előnyt bárkinek is, konteót kell ácsolni, mi ezt nem tesszük. Azt viszont közre adjuk, hogy ismerősünk a bizottság elnökétől celluxot kért a zöld borítékok mellé, és e megoldást javasolja minden szavazókörben.

Hogy is voltak ezek a szavazások? 2014.

És akkor elérkeztük az ezidáig utolsó országgyűlésihez.

2014-ben ismét Orbán győzött, épp megmaradt a kétharmada.

A Fidesz-KDNP a mandátumok 66,8 százalékát szerezte meg. A legnagyobb ellenzéki erő, az Összefogás fantázianév alatt futó MSZP-DK-Együtt-PM-Liberálisok alakulat törvényhozási aránya 19,1 százalék.

Fotó: MTI/Beliczay László

Így adta le a szavazatát Orbán Viktor

Galéria
Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Hogy is voltak ezek a szavazások? 2006.

2006-ban, elsőként ebben a sorban Gyurcsány Ferenc meg tudta őrizni a hatalmat, maradt a koalíció.

Az MSZP a mandátumok 49,2, a szabad demokraták 5,2 százalékát szerezték meg. A legnagyobb ellenzéki erő, a Fidesz törvényhozási aránya 36,5 százalék.

Aztán 2009-ben Gyurcsány is menetből bukott, az utolsó szűk évre Bajnai Gordon vette át a kormányzást.

Fotó: AFP / GERARD CERLES
Olvasói sztorik