Élő Belföld

Megvan a kétharmad a Fidesznek

Így szerepelt az LMP négy éve

Az LMP önállóan indult a 2014. április 6-án tartott országgyűlési választáson , ekkor 5,38 százalékos támogatottságot kapott, így öt mandátumot szerzett az új országgyűlésben.

Ezzel az eredménnyel a párt benne volt abban az négy listában, ami mandátumot nyert.

Frakcióvezetőjük ekkor Schiffer András, frakcióvezető-helyettesük pedig Szél Bernadett lett.

Egyelőre szinte még senki sincs az Együttnél

A Király utcában tartott eredményváróján leginkább még csak sajtósok vannak. Nemrég érkezett meg Juhász Péter a párt elnöke, előtte pár perccel pedig Szigetvári Viktor, a Juhászt megelőző vezető.

És, hogy mire várhatnak? Két budapesti körzetben vannak igazán esélyeik.

  • miután nagy nehezen visszalépett az MSZP-P, az LMP és a Momentum képviselője is, a jelenleg is országgyűlési képviselő Szabó Szabolcs az Csepel-Soroksáron. Nagy ellenfele Németh Szilárd.
  • Budapesten a 13. választókerületben (XIV. kerület egy része és a XVI. kerület) pedig Vajda Zoltán, itt azonban az LMP nem lépett vissza. Legnagyobb ellenfele a fideszes jelenlegi képviselő, Szatmáry Kristóf. A körzetben komoly lejárató kampány folyt még ma is, erről bővebben itt.

Az országos 5 százalékos küszöböt valószínűleg nem ugorja meg a párt alakulásakor Bajnai Gordon korábbi miniszterelnök által fémjelzett párt.

Sajtótájékoztatóval indul az este a DK-nál

Gréczy Zsolt, a DK szóvivője a hivatalos urnazáráskor gyorsjelentést adott.

Megmozdult az ország, rendkívül magas volt az arány.

Hozzátette, hogy mivel a 19 órás sem lesz végleges adat és még nagyon sokan várnak, még nem lehet egyértelmű következtetéseket levonni.

Az emberek bele akarnak szólni a saját sorsuk irányításába, ezt a DK üdvözli

mondta Gréczy.

Ugyanakkor számos aggasztó jel is volt, például többször lefagyott a valasztas.hu.

Ez nem tesz jót a választás átláthatóságának. (…) Azt gondoljuk, hogy a magyar kormány nem készült fel eléggé a szavazás lebonyolítására.

Megjegyezte, hogy több hír is szólt arról, hogy rendőrkonvojok tartanak Budapest felé és sok rendőrautó áll a rakpartokon – ez ugyanúgy aggodalomra ad okot.

Ami ma történt, az a demokrácia szempontjából nagyon fontos, mondta Gréczy. A várható eredményekről pedig annyit mondott

A DK nagyon bízik abban, hogy megtörténik a kormányváltás.

A pártja számára az a legrosszabb, ha elmarad a kormányváltás és így is erős frakciója lesz. A legjobb pedig, ha a dk-nak erős frakciója lesz és megtörténik a kormányváltás is. Mivel a magas szavazati arány nem teszi lehetővé a jósolgatást, Gréczy nem akart konkrét számokról beszélni. Az azonban kiderült, hogy rendkívül optimista és bizakodó a hangulat a pártvezetésben.

A Bálnában sem mindenki optimista

A választás végén, még a hivatalos eredmények előtt a Fidesznél is nagy a tanácstalanság. A pártban azt állítják, hogy jól sikerült a mozgósítás, tehát a magas részvétel újabb nagy Fidesz-győzelmet hoz majd, de volt olyan bennfentes is, aki fordítva értelmezte a helyzetet.

Sokára fogjuk megtudni, ki nyerte a választást

Hét óra elmúlt, elvileg bezártak a szavazókörök. Ám ahogy négy éve, most is brutális sorok kígyóznak „urnazáráskor” több fővárosi szavazókör előtt, azoknál, ahol az átjelentkezéssel szavazók adják le a voksukat. A legtöbben talán a XI. kerületi Bocskai úton állnak sorba, onnan kollégáink élőben jelentkeznek.

A sor végén állók várhatóan csak bő két óra múlva adhatják le voksukat. És amíg ez nem történik meg, addig a választási iroda nem közöl részeredményeket, hiába kezdődik el vagy akár fejeződik be a szavazatszámlálás a többi szavazókörben. Az eredmények alakulása ugyanis befolyásolhatná azokat, akik még sorban állnak. Márpedig aki este hétig beállt a sorba, az leadhatja a szavazatát, akár még este tízkor is.

Mindez azt jelenti, hogy várhatóan még órákon keresztül nem fogjuk megtudni, hogy ki nyerte a választást. Amikor pedig az utolsó választó is szavazott, a feldolgozottság olyan magas lesz, hogy szinte a végeredményt fogjuk látni, nem tudjuk nyomon követni a változásokat.

Már ha lesz ma este olyan végeredmény, ami biztosan eligazít minket.

Van ugyanis nagyjából negyedmillió ember, akinek a szavazatáról semmit nem fogunk tudni ma este. Ők azok, akik átjelentkezéssel (belföldön, de nem a saját választókerületükben) vagy valamelyik külképviseleten adják le a szavazatukat. Ezeket a szavazólapokat, ha megérkeztek, bekeverik majd az egyik szavazókörben leadottak közé. És előfordulhat, hogy sok egyéni választókerületben olyan szoros lesz az eredmény, hogy ezek a szavazatok döntik el az adott körzet végeredményét, az egyéni mandátum sorsát. És ha sok ilyen körzet van, akár az egész választás eredménye is ezeken múlhat. Ha pedig lesz az 5 százalékos küszöb környékén egyensúlyozó párt, ők is izgulhatnak akár még egy hétig is.

Szóval az biztos, hogy hosszú esténk lesz, de az is lehet, hogy hosszú napjaink.

Egyetlen plakátért százezrekre büntették a Momentumot

350 ezer forintra büntette a Momentumot a Nemzeti Választási Bizottság egyetlen, rossz helyre kihelyezett plakátért – írja a hvg.hu.

A falragasz a dunakeszi választókörzetben, a polgármesteri hivatal falára került, az eljárási szabályok értelmében valóban illegálisan. A párt önként le is szedte azt, miután kiderült a szabálysértés.

Az ellenzéki tagok felvetették, hogy igazságtalan egy rossz helyre kirakott hirdetésért ugyanannyira büntetni a Momentumot, mint az óvodában, gyerekeket felhasználva kampányoló Orbán Viktort, de a kormánypárti többséget ez az érv nem hatotta meg.

A nap legjobb híre

Hét óra van, vége a választásnak. Akik már sorban állnak, leadhatják a szavazataikat, de új szavazók már nem állhatnak be a sorba. Bármi is lesz a végeredmény, egy dolog szinte biztosnak tűnik:

Ennek az iszonyatos, destruktív, hazug, fárasztó, megterhelő, idegtépő, agylágyító migránsozásnak és terroristázásnak valószínűleg vége. 

Nyugodjon békében!

Üdv a római szívcsakrából

Ennél jobban nem lehet a Pannon Föld ősiségét hangsúlyozni, mint Óbudán, ahol a Jobbik Magyarországért Mozgalom tartja az eredményváróját. A római romok és reformkori épületek közelében, egy felújított zsinagóga mellett, az Aquincum Hotelben vár most mindenki. A helyszín szürrealitását az adja hogy egy körfolyosón tudnak körözni a média keselyűi, miközben középen lenézve a hotel medencéjére és a békésen fürdőző vendégekre lehet letekinteni. Nem tudják, milyen ádáz harcok dúlnak a jobbikos szívekben most.

19:15-kor mindenesetre sajtótájékoztatót tart a párt, aminek lényegét ide kivonatoljuk, tartsanak velünk!

Ujhelyi: Vona lehet a nagy nyertes

Ujhelyi István EP-képviselő szerint minden párt nagyon jól mozgósított, ezért magas a részvétel. Szerinte a Jobbik fog nagy meglepetést okozni, Vona Gábor lesz a legnagyobb politikai nyertes. De a baloldal is nagy lökést fog szerinte kapni. Azt tippelte, hogy 50 százalék alá szorulhat a Fidesz mandátumaránya.

Rombolással és pusztítással riogat Lázár János

A Miniszterelnökséget vezető miniszter Facebook-oldalán osztott meg egy videót, amelyen szigorú arccal arról beszél, hogy aki még nem tette, az menjen el szavazni Orbán Viktorra és a Fideszre. Ennek oka, hogy meg kell védeni a hazát és folytatni kell az ország építését. Lázár János szerint ez csakis velük lehetséges,

minden más rombolás és pusztítás lesz.

Két és fél óra van hátra.

Közzétette: Lázár János hivatalos oldala – 2018. április 8.

A kétfarkúak már teljesítették egyik kampányígéretüket

Az örök életre még kicsit várni kell, de az ingyen sör már van az MKKP “választási győzelemváró” buliján. A rákosrendezői pályaudvar közelében lévő igazán exkluzív helyszínen 40-50 ember lézeng egyelőre, és szép lassan szivárognak a párt szimpatizánsai. A hangulat egy pesti házibuli és egy falunap érdekes keverékét idézi, a sört pedig tényleg ingyen csapolják.

Óriási a napozó tömeg a Fidesz választási főhadiszállásán

Egy órával az urnazárás előtt egyre több meghívott érkezik a Bálnába, a Fidesz választási eredményvárójának színhelyére. A fideszes meghívottak szokás szerint az egyik elszeparált felső emeleten gyülekeznek. Az épületen kívül felállított ideiglenes sörözőben már el is fogytak a helyek. Az épület körül amúgy is tömegek sétálgatnak, a Duna parti részen rengeteg turista napozik.

Medián: A Fidesz elveszítheti a kétharmadot

Ami elsőre nem meglepő állítás, de másodikra már igen, mert nemrég még a Medián mondta azt, a közvélemény-kutatók közül egyedül, hogy a Fidesznek megont veretes kétharmada lesz. Most azt mondják, így nézne ki a végeredmény a mandátumokban:

  • Fidesz-KDNP 124
  • Jobbik 33
  • MSZP-Párbeszéd 20
  • LMP 9
  • DK 9
  • független 2
  • Együtt 1
  • nemzetiségi 1

A felmérés a 444 és az RTL Magyarország felkérésére a választást megelőző két és fél napban készült, 3000 fős mintán.

Buli-buli

Kollégánk meglátogatta az Eötvös utcai szavazókört, amit az átjelentkezőknek tartanak fenn a VI. kerületben. Azt írja, fesztiválhangulat van, kint van a katasztrófavédelem, a mentők, a rendőrök, és cigivel kínálják egymást az emberek. Az utcát lezárták az autók elől.

Iszonyatos, brutális, embertelen sor áll a Bocskai úton

Itt van az országban a legtöbb átjelentkező szavazó, több mint tízezren jelentkeztek be ide. A sor ennek megfelelően hatalmas, több óráig tart végigvárni. Az is kérdés, hogyan fogják azt a sort hétkor lezárni, hogy ne állhasson be más. Aki akkor már a sorban áll, leadhatja a szavazatát.

Újságírót akartak átverni a kamu mozgóurnával

A Zoom.hu munkatársa, volt kollégánk írt arról, hogy porckorong-sérve miatt mozgóurnát kért a szavazáshoz, amit délután 3 óráig tehettek meg a választók.

Háromnegyed 3 körül egy Fidesz-aktivista csöngetett a kaputelefonon, hogy megkérdezze, szavazott-e már, és ha igen, a kormánypártra húzta-e az ikszet. Az újságíró elmondta, hogy még nem szavazott, a mozgóurnára vár, és nem akarta elárulni, kire adja a szavazatát. Egyébként azt mondták neki, azért csöngettek, mert végigkeresik mindazokat, akik valaha bármit is aláírtak a Fidesznek, bár ő nem emlékszik arra, hogy valaha is történt ilyen.

Ezután a bérházban másokat is felcsöngettek, három perccel később pedig újra szólt a kaputelefon. A felcsöngető ezúttal a helyi választási bizottság tagjának adta ki magát, és azt mondta, nem fognak tudni kimenni hozzá, mert túl sokan igényeltek mozgóurnát, ezért a Király utca egyik szavazókörében kell voksolnia. Ez egyébként az átjelentkezők szavazóköre, ahol hosszú sor áll. Az újságíró még megkérdezte, nem találkoztak-e véletlenül aktivistákkal a kapualjban, de erre már nem  jött válasz.

Negyed órával később megérkezett hozzá a mozgóurna a valódi szavazatszámláló biztosokkal, akikkel jegyzőkönyvet vetetett fel. A fideszes választási biztos azt állította, biztosan provokációról van szó, nem állna érdekében a Fidesznek egy ilyen átverés.

Arabnak öltözött férfiak járják Eger belvárosát

Muszlimnak öltözött magyarokba futott a 444 egy Egerben átjelentkezőként szavazó olvasója. Amikor melléjük ért, arra kapta fel a fejét, hogy az egyikük robbantásról beszélt.

Nem ordibáltak, nem hívták fel magukra a figyelmet, csak azok halhatták, hogy miről beszélnek, akik elsétáltak mellettük

– mondta a lapnak.

Azt írja a 444, hogy délután is belefutottak az arabnak öltözött férfiakba:

Olvasói sztorik