Élő Belföld

Megvan a kétharmad a Fidesznek

Rekordrészvétel 7 óráig

A választásra jogosultak 2,24 százaléka, 176 087 ember járult az urnákhoz a vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson reggel 7 óráig a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

Az 1998-as parlamenti választás első fordulójában 1,87 százalék, a 2002-es választáson 1,41 százalék szavazott 7 óráig. A 2006-os parlamenti választás első fordulójában a választásra jogosultak 1,66 százaléka, nyolc évvel ezelőtt 1,61 százalék, négy évvel ezelőtt pedig 1,64 százalék voksolt 7 óráig.

A részvételi arány 7 órakor Békés megyében volt a legmagasabb, 2,59 százalék, ami 7300 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Győr-Moson-Sopron megyében volt, 1,98 százalék, ebben a megyében 7124-en voksoltak.

A fővárosban a szavazók 1,92 százaléka, 26 200 választópolgár adta le szavazatát 7 óráig.

Megyénkénti bontás

  • Baranya megye                                       2,24 százalék     6810 szavazó
  • Bács-Kiskun megye                               2,55 százalék     10 594 szavazó
  • Békés megye                                           2,59 százalék     7300 szavazó
  • Borsod-Abaúj-Zemplén megye           2,09 százalék     10 920 szavazó
  • Csongrád megye                                    2,36 százalék     7800 szavazó
  • Fejér megye                                            2,26 százalék     7688 szavazó
  • Győr-Moson-Sopron megye                1,98 százalék     7124 szavazó
  • Hajdú-Bihar megye                              2,44 százalék     10 415 szavazó
  • Heves megye                                          2,45 százalék     5890 szavazó
  • Jász-Nagykun-Szolnok megye           2,53 százalék     7648 szavazó
  • Komárom-Esztergom megye              2,27 százalék     5571 szavazó
  • Nógrád megye                                        2,08 százalék     3244 szavazó
  • Pest megye                                              2,32 százalék     23 318 szavazó
  • Somogy megye                                       2,25 százalék     5605 szavazó
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg megye         2,18 százalék     9660 szavazó
  • Tolna megye                                           2,4 százalék      4351 szavazó
  • Vas megye                                               2,14 százalék     4382 szavazó
  • Veszprém megye                                   2,43 százalék     6863 szavazó
  • Zala megye                                             2,11 százalék     4704 szavazó

Az NVI a nap folyamán kétóránként közöl összesítést a részvételi arányokról. A következő adatok 9 óra után lesznek elérhetők az NVI honlapján.

Hogy is voltak ezek a szavazások? 2002.

2002-ben visszatértek a kvázi civil Medgyessy Pétert miniszterelnök-jelölttel kampányoló szocialisták, győzelmük után „szokás szerint” az SZDSZ-szel koalícióban lett kormányuk.

Az MSZP a mandátumok 46, a szabad demokraták 5,2 százalékát szerezték meg. A legnagyobb ellenzéki erő, a Fidesz törvényhozási aránya 42,5 százalék.

Medgyessy bukása/buktatás után 2004 szeptemberében Gyurcsány Ferenc addigi sportminisztert választotta kormányfőnek a t Ház.

Fotó: AFP / SCANPIX / JAKOB BOSERUP

Kígyózó sorok a XI. kerületben

Kollégánk a XI. kerületben, az átjelentkezők szavazókörénél készítette az alábbi fotókat háromnegyed 8 táján. Megijedni azért nem kell, a sor gyorsan halad.

Fotó:Medvegy Gábor/24.hu
Fotó:Medvegy Gábor/24.hu

Orbán már most elégtételt vett ellenfelein

Kollégánk, Bárdi Bálint megkérdezte a szavazásról távozó Orbán Viktort, március tizenötödikei beszédében hogyan gondolta, hogy a választások után elégtételt vesz ellenfelein.

A miniszterelnök a következő sejtelmes választ adta:

Szavaztam is.

Ha jól értjük, ezzel az iksszel vett elégtételt. Ha eleve így gondolta, részünkről oké.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Hogy is voltak ezek a szavazások? 1998.

1998 a Fidesz éve. Az akkor még kétfordulós választás két fordulója között Torgyán József visszaléptette egyéni jelöltjeit a narancsosok javára, így Orbán Viktor pártja szerezte a legtöbb mandátumot, és fórumosokkal, kisgazdákkal, kereszténydemokratákkal közös koalíciót ácsolt.

A Fidesz a mandátumok 38, az MDF 4,4, a kisgazdák 12,4  százalékát szerezte meg; a koalícióba bekerült Semjén Zsolt, mint a magyar kereszténydemokrácia letéteményese. A legnagyobb ellenzéki erő, az MSZP a törvényhozási aránya  34,7 százalék.

Fotó: Sean Gallup

Orbán Viktor: Fáradt vagyok, kifutottam magam

Utoljára ekkora tétje a választásoknak 1990-ben volt, mondta Orbán Viktor az Origonak adott interjújában. A miniszterelnök hozzátette, akkor biztosabbak voltak a végeredményben, mivel az akkori antikommunista pártok és a nyugati nemzetközi közvélemény egy irányba dolgozott.

Most szintén óriási nemzetközi érdeklődés van, de az ellenszél jóval erősebb, mint a hátszél

– fogalmazott.

Arról beszélt, nekünk megadatott az esély, hogy ne kövessük el a nyugati hibákat, ne engedjük be a bevándorlók millióit, megadatott az esély, hogy a migráció pénzügyi terheit ne kelljen magunkra vállalnunk. Megadatott az esély arra, hogy ne engedjük be a terrort, és megvédjük az asszonyainkat, gyerekeinket. Az okos ember más hibáiból tanul.

Szerinte az ellenzéket Soros Györgyön kívül a pénz- és a hataloméhség kötötte össze. Úgy látja, egy frusztrált ellenzékkel van dolguk, amely 2006 óta kudarcot kudarcra halmoz.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás

 

Orbán Viktor a görögöket idézte, aki úgy tartották, a demokrácia nem egy adottság, hanem lehetőség.

A szabadságért, a szólás lehetőségéért, a sorsunk befolyásolásának lehetőségéért mindig meg kell harcolnunk. Magyarország a szólás- és sajtószabadság szempontjából üdítő oázis Európában. Az európai nyilvánosságot letarolta egy irányzatos újságírás, egy irányzatos világértelmezés, amit politikai korrektségnek neveztek el

– mondta, megjegyezve, nyugaton egy korlátozott sajtószabadság és politikai gondolkodás érvényesül, amit mi egyszerűen szájkosárnak nevezzük, amely nem teszi lehetővé, hogy szabadon lélegezz, beszélj, csak korlátok között tudsz megnyilvánulni. A szájkosarat pedig visszaküldték Brüsszelbe.

Arra a kérdésre, hogy van most, és hogyan tervezi, mit fog estig csinálni, azt felelte:

fáradt vagyok, kifutottam magam, de beosztottam az erőmet: annyi szusz maradt bennem, hogy az urnazárásig mindenképpen dolgozni fogok. Elmegyek telefonközpontokba, és folyamatosan beszélek a választókkal. Bizakodó vagyok. Azzal, hogy a gazdaság erősödött, az életviszonyok javultak, az emberek is úgy érzik, hogy az ország jobban teljesít. Mindenki érezheti, hogy évről-évre léphetett egyet előre, ezért megjelent egy olyan társadalmi réteg, amely korábban távol tartotta magát a demokratikus akaratnyilvánítástól. Kiszélesedett a magyar demokrácia bázisa. Az ország számára ez jó hír, és abban bízom, hogy a mi politikai közösségünk számára is az lesz.

A választás tíz nagy kérdése

Milyen forgatókönyvei lehetnek a kormányváltásnak, milyen jövő várhat az országra, ha hatalmon marad a Fidesz, és mik lesznek azok az izgalmas részletek, amikre feltétlenül érdemes odafigyelni a választás éjszakáján?

Ezekre a kérdésekre kerestük a választ ebben a cikkünkben.

Hogy is voltak ezek a szavazások? 1994.

Folytassuk a sort.

1994-ben az MSZP (Magyar Szocialista Párt) szerzett többséget, ennek ellenére bevette a koalícióba az SZDSZ-t (Szabad Demokraták Szövetsége), kormányfő a kampányfinisben autóbalesetet szenvedő Horn Gyula.

Az MSZP a mandátumok 54, a szabad demokraták 18 százalékát szerezték meg. A legnagyobb ellenzéki erő, az MDF törvényhozási aránya szűk 10 százalék.

Horn Gyula, balján Baja Ferenc; Fotó: AFP

Nagyon kicentizte valaki a szavazást New York-ban

Az amerikai és a kanadai magyar külképviseleteken közép-európai idő szerint vasárnap hajnalban befejeződött a voksolás a magyar országgyűlési képviselőválasztásokra, írja az MTI.

Az Egyesült Államokban és Kanadában helyi idő szerint szombaton este hét órakor fejeződött be a szavazás. A jogosultak az észak-amerikai kontinensen az időeltolódás miatt voksolhattak szombaton, mindenütt reggel hat óra és este hét óra között.

A külképviseleteken – előzetes regisztrálás után – azok szavazhattak, akik magyar állampolgárok, és rendelkeznek magyarországi lakhellyel. Aki magyar állampolgár, de nincs állandó magyarországi lakcíme, csakis levélben szavazhat.

  • Washingtonban 378-an regisztráltak, és 302 szavazó jelent meg
  • New Yorkban 1070 fő regisztrált, és 947 magyar állampolgár el is ment szavazni.
  • Chicagóban 225 magyar regisztráltatta magát a választásokra, 194-en meg is jelentek az urnáknál, de csak 189-en szavazhattak.
  • Los Angelesben 380-an regisztráltak, és az urnáknál 317 választó helyezte el voksát.
  • San Francsiscoban a 302 regisztrált szavazó közül 266-an voksoltak.
  • Ottawában 120-an regisztráltak, és 94-én le is adták a szavazatukat.
  • Torontóban a 411 regisztrált szavazóból 356-an adták le a voksukat

Washingtonban egy panasztételre került sor a választási listán való részvétellel kapcsolatban. Az illető a nemzetiségi listán regisztrált, de a listán nem szerepelt, emiatt panasszal élt. A New York-i misszión több olyan eset volt, hogy valaki levélben szavazott volna, de nem kapta meg a csomagot.

New York-ban az utolsó szavazó 15 másodperccel az urnazárás előtt érkezett meg, de még fogadták.

Los Angelesben a nagy érdeklődést mi sem jellemezte jobban, mint hogy az első választó a reggel hat órakor megnyílt szavazóhelyiségben hat óra öt perckor már megjelent.

A Momentum hisz az utolsó benyomásban

Legalábbis erre utal az iménti posztban említett szavazókör előtti, most éjszakai festékfújást sejtető akciónyom.

Azt prognosztizáljuk, hogy jövőre, az önkormányzatin, felülfújásokkal fogunk szembesülni.

Fotó: Nagy József

Mi lettünk az elsők - a toll marad (meg a kő is)

Négyévente közéleti sportot űzünk abból, hogy saját szavazókörünkben mi legyünk az elsők, most is sikerült mindenkit beelőznünk. Az urnák, ahogy illik, üresnek találtattak, amit aláírásunkkal hitelesítettünk. Jegyzőkönyvön kívül megállapítottuk, hogy Pestszentimrén a Bükk utcai óvodában működő 61. számú szavazókörben az összes bizottsági tag cuki.

Állampolgári kötelességünk lerovása közben régi ismerősként üdvözöltük a szavazófülkét s benne a Wass Albertre (távolról) hajazó föliratot.

Hogy is voltak ezek a szavazások? 1990.

Ez a mostani immár a nyolcadik szabad általános országgyűlési választás.

Akinek van kedve bogarászni, nosztalgiázni, kattintson a linkekre, mi megelégszünk az eredmények sorolásával.

Kezdjük 1990-nel, amikor is az MDF-es Antall József alakíthatott kormányt az FKGP-vel (Független Kisgazda, Földmunkás- és Polgári Párt, ejtsd: Torgyán pártja) valamint a KDNP-vel (Kereszténydemokrata Néppárt) koalícióban.

Az MDF a mandátumok 42,5, a kisgazdák 11,4, a kereszténydemokraták 5,4 százalékát szerezték meg. A legnagyobb ellenzéki erő, az SZDSZ a törvényhozási aránya 24,1 százalék.

Amikor Antall József 1993 decemberében meghalt, a szintén fórumos Boros Péter lett a miniszterelnök.

Fotó:MTI/ Beliczay László

Ki lesz az első?

Eljött 2018. április nyolcadika, ismét egy olyan nap, amikor a pártok szerint nem négy évről döntünk, hanem a Haza sorsáról, és aki nem arra szavaz, akire szavazni kell, az a szakadék felé tolja Nemzetünk szekerét.

Mi csupán arra buzdítunk mindenkit, menjen szavazni, aztán lesz, ahogy a többség akarja.

A szavazóhelyiségek 6 órakor nyitnak, az elsőként érkező választópolgár extrafeladatot kap: belenéz az üres urnákba, felügyeli azok leragasztását, lepecsételését, majd aláírásával igazolja, hogy minden oké.

Fotó: MTI/Beliczay László
Olvasói sztorik