Buksó

Dragomán György: Nagyon átélt módon próbálok főzni

Szerinte a főzésről írni legalább annyira jó, mint főzni. Szeret és szokott is szuvidálni, foglalkoztatják a gasztronómia technológiai újításai, mégis egy külön lélekállapotként tekint arra, amikor a konyhában van. Karácsonykor jelent meg Főzőskönyve, amelyben végre az olvasóknak is mesél rajongásig szeretett hobbijáról. Dragomán Györggyel Nyáry Krisztián beszélget, aki aztán tizenöt irodalmi igénnyel megírt gasztrokötetet ajánl a hallgatóknak, és jónéhány meghökkentő könyves világrekordról is mesél.

10+5 izgalmas irodalmi szakácskönyv (irodalmi igényű gasztronómiai könyv)

Írók szakácskönyvei:

  1. Saly Noémi: Hatszáz tojás, egy se görbe Molnár Julia szakátskönyve 1854. Ab Ovo, 2020,
  2. Magyar Elek. Az Ínyesmester szakácskönyve (1932), Digi Book, 2019,
  3. Emma asszony szakácsakönyve (Ignotus), Hermit, 2021,
  4. Lénárd Sándor: Római konyha, Magvető, 2004,
    (Die Römische Küche, 1963, Tandori Dezső és Ágnes fordította magyarra 1986-ban) című művében a Mussolini-kori olasz szegénykonyhát (cucina povera) énekli meg – érdemes együtt olvasni a Római történetek (1969) című regénnyel.
  5. Váncsa István szakácskönyve – Ezeregy+ recept, Libri, 2021.

Irodalmi gasztrokönyvek:

  1. Réz Pál (szerk.) Irodalmi szakácskönyv. Adamo Books. 2013,
    Cervates és Galeotto, Petronius és Brillat-Savarin, Bethlen Miklós és Apor Péter, Tömörkény, Krúdy, Mikszáth, Móricz, Nagy Lajos és még sokan mások,
  2. Krúdy Gyula: A has ezeregyéjszakája. Tercium, 2016,
  3. Kövi Pál: Erdélyi lakoma újratöltve. Helikon, 2019,
  4. Király Kinga Júlia: Az újrakezdés receptjei – Erdélyi zsidó történetek életről, éhségről és reménységről, Mentor, 2018,
  5. Körner András: A magyar zsidó konyha – Kultúrtörténet 77 autentikus recepttel, Corvina, 2017,
  6. Nyelv babérral. (Szilágyi Judit szerk.) PIM, 2020. Az evésről, ételekről szóló szépirodalmi szövegek mennyisége bizonyítja, hogy a téma nem csak kiapadhatatlan ihletforrás, de irodalmilag is jól használható, sokféle jelentést sűrítő költői lehetőség. A PIM új kiadványa, a magyar irodalom gasztronómiai sokszínűségét bemutató Nyelv babérral című antológia idézetek százával bizonyítja mindezt.
  7. Cserna-Szabó András: Rézi a pácban. Gasztronómiai írások. Helikon, 2021,
  8. Cserna-Szabó András: 77 magyar pacal, Magvető, 2017,
  9. A hévízi hajószakács – Kortárs gasztroirodalmi antológia, Cser Kiadó, 2021.
    A kötet szerzői: Balogh Ádám, Bödőcs Tibor, Cserna-Szabó András, Czinki Ferenc, Darida Benedek, Fehér Béla, Fehér Renátó, Gálffy Zsuzsanna, Gerlóczy Márton, Gundel Károly, Karafiáth Orsolya, Kinizsi Giusz Zoltán, Király Kinga Júlia, Kling József, Körner András, Krasztev Péter, Nyáry Krisztián, P. Horváth Tamás , P. Szabó Dénes, Saly Noémi, Szántó T. Gábor, Szécsi Noémi, Szederkényi Olga, Szív Ernő, Vágvölgyi B. András, Váncsa István.
    Szerkesztette: Cserna-Szabó András és Fehér Renátó.
  10. Dragomán György: Főzőskönyv, Magvető, 2020.
Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik