Sport

Hosszú miatt már a MOB-bal is háborúban áll a MÚSZ

Kiss László, az úszók szövetségi kapitánya szerint az olimpiai bizottság átnyúl az úszó szövetség feje fölött és ezt nem tartja elfogadhatónak.

A MOB értetlenül áll Kiss László állásfoglalása előtt

A szakvezető az MTI-hez csütörtökön eljuttatott állásfoglalásában reagált így azok után, hogy a világ- és Európa-bajnok tudatta: nem indul az április országos bajnokságon, és erről a döntéséről a MOB-ot tájékoztatta.

“Már korábban levélben fordultam a MOB elnökéhez, amelyben keserűségemnek adtam hangot, hiszen ötvenéves edzői pályafutásom alatt olyannal még nem találkoztam, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság átnyúljon a szövetség feje fölött, mivel úgymond a “nyugalom” érdekében maga kíván szakmai kérdésekben egyeztetni egy élversenyzővel. Ez ide vezetett… Még ha Katinka a MOB-nak igent is mondott volna az ob-részvételre, akkor sem tartanám elfogadhatónak, hogy valaki ily módon üzenje meg a válogatott teljesítményéért felelős szakvezetőnek, hogy rendelkezésre áll. Mondom ezt úgy is, mint a Magyar Edzők Társaságának alelnöke.”

– írta Kiss László. A szövetségi kapitány hozzátette:

kiss lászló

Kiss László azt is abszurdnak tartja, hogy Hosszú Katinka nem vett részt a január végi budapesti FINA-gálán, ahol a világ legjobbjának választották.

“Igaz, hogy a tizennégy díjazott közül csak heten érkeztek Budapestre, ő azonban Budapestről távozott annak érdekében, hogy Luxemburgban, a pénzdíjas versenyen indulhasson” – szögezte le a kapitány, majd ezzel folytatta: – A magyar bajnokság nem pénzdíjas, a váltók tagjai csak az olimpiai részvétel kivívása érdekében szállnak vízbe. Katinka és edzője eddig mindig azt hangsúlyozta, számukra a verseny jelenti az edzést. A magyar bajnokság is verseny.”

A szakvezető kitért rá, hogy április 13. és 16. között rendezték volna eredetileg az országos bajnokságot Győrben.

“Ám annak érdekében, hogy a váltók a lehető legfrissebben állhassanak rajthoz, egy nappal meghosszabbítottuk az eseményt, és április 12-én egy váltónappal kezdünk, amelyen fontos szerep hárult volna Hosszú Katinkára. A magyar úszócsapat eddig húsztagú, a váltók kvalifikációja további versenyzők és edzők részvételét tenné lehetővé Rióban.”

Kiss László állásfoglalásának közvetlen előzménye az volt, hogy Hosszú Katinka a MOB-bal tudatta: nem áll rajthoz az áprilisi ob-n, mert Amerikában edzőtáborozik.

Hogyan lehetnek még ott váltóink Rióban?

Váltóban először a tavalyi, kazanyi világbajnokságon lehetett volna kiharcolni a riói részvételt – ott az első tizenkét helyen rangsorolt kvartett szerzett indulási jogot. A magyar női váltó azonban egyik számban sem állt rajtkőre, mivel Hosszú Katinka az egyéni számokra összpontosított, a szövetségi kapitány pedig nélküle nem tartotta érdemesnek a váltók nevezését. Nem volt esély a 12-be kerülésre.

Így viszont május 31-ig lehet a maradék négy hely egyikét megszerezni: a nem kvalifikált országok között a négy legjobb időt elérő staféta lehet még olimpiai résztvevő. A nőknél a 4×200-as gyorsváltóban – amelyben a londoni játékokon döntőbe kerültek a magyarok, a 2014-es Eb-n pedig bronzérmet szereztek – és a 4×100-as vegyesváltóban mutatkozik komoly esély a kvótaszerzésre. A férfiaknál Kazanyban a 4×100 méteres férfi gyorsváltót – bár az előfutamok során a harmadik legjobb időt úszta – rossz váltás miatt kizárták, így számára is Győrben nyílik újra esély.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik