Sport

Hosszú-ügy: ez már háború

Kálnoki Kis Attila
Kálnoki Kis Attila

sportújságíró. 2016. 01. 06. 12:40

Vajon mi okból hidegülhet el annyira a viszony Európa és Magyarország legjobb úszónője és a sportági szövetség közt, hogy immár nem állnak egymással szóba?

Hosszú Katinka gyors egymást követően két sajtótájékoztatót tartott. Az egyiket még tavaly, december 22-én. Akkor kiborította a bilit, mondván, a szövetség elvárja a világszínvonalat, de a feltételrendszer nincs arányban a követelményekkel. Kommentárunkban akkor úgy gondoltuk, a vita alapja a pénz, amit a professzionális amerikai és a szocializmusból itt ragadt magyar szemlélet közti különbség eredményezett.

A másodikat január 6-án, szerdán tartotta, azért, hogy tisztába tegyen egy-két tán félreértelmezett dolgot, és elmondja, bizonyítsa, nem a pénz az első.

A sokat látott sportújságírók egybehangzó véleménye szerint ilyen feszült, indulatos, ekkora érdeklődést kiváltó média-összejövetelen még nem nagyon voltak, különösen nem egyéni sportoló esetében.

Ami Hosszú Katinka és menedzsmentjének a “sara”, hogy a két sajtótájékoztató után sem világos, két Hosszú-sajtóközlemény után sem kaptunk egyértelmű választ arra, mikor és miért tört ketté a külvilág számára december 22-ig harmonikusnak tűnő kapcsolat. Csak sejteni lehet, hogy tavaly tavasszal, amikor az első 2017-es reklámfilm forgatásának az ötlete felmerült. Azaz bő háromnegyed éve tart a “fasirt”, immár kérdéses az is, valaha ki tudnak-e egyezni a felek?

Fotó: 24.hu/Kaufmann Balázs

Bajnoknőnk szemére maximum ennyi vethető jelen állás szerint. Ellenben ami szinte hihetetlen tény, és ezt a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) helyszínen lévő sajtófőnöke is megerősítette, 2016-ot írunk ugyan, de a MÚSZ és a válogatott világszínvonalat képviselő versenyzői között semmiféle szerződés nem rendezte a felek közötti reklám és marketing együttműködési feltételeket, ha úgy tetszik az adok-kapottat. Mert eddig soha nem okozott ez problémát, ezért fel sem merült.

Egészen az első kifakadás után egy nappal, amikor a szövetség tájékoztatása szerint 2-12 forintig terjedő “karácsonyi ajándékot” kaptak az úszók.

Igen ám, de a mai sajtótájékoztatón Hosszú Katinka bemutatta, majd kettétépte azt a szerződés, ami a számára 12 millió forintot tartalmazó “karácsonyi ajándék” mellé volt csomagolva és egyetlen lényegi pontot tartalmazott: aláírójának és a pénz elfogadójának szerepelnie kell a szövetség 2017-es világbajnokságra készülő reklámkampányában. További ellentételezés nélkül.

hosszú katinka

A bajnoknő úgy gondolja, nem a teljesítményét díjazzák, hanem hogy promotálja a vb-t. Ezt eddig is zsarolásnak érezte, most még inkább annak, sőt, így utólagosan rendezve a dolgokat már-már megalázó módon a “hallgatás bérének”. Nyilván ezért tépte szét látványosan a szövetségtől kapott, számára 12 millió forintot tartalmazó szerződést a szerdai, azaz mai sajtótájékoztatón. Azt mondta, a szövetség költse inkább a sportág tudományos hátterének fejlesztésére, mert abban eredmények ide, vagy oda, jócskán van elmaradásunk. Ez amúgy így van, sportágtól függetlenül.

A szövetség részéről az is finoman szólva csúsztatásnak tűnik, hogy Kiss László szövetségi kapitány kereste ugyan a kapcsolatot Hosszú Katinkával, hogy elvi és szakmai kérdéseket tisztázzanak a 2016-os olimpiai előtt, de az úszónő elérhetetlennek bizonyult, mondván, nem vette fel a telefonját.

Ehhez képest ma Hosszú azt állította Kis kritikája nem igaz, ugyanis egyetlen alkalommal hívta őt, éppen egy órával az előtt, hogy január 4-én az MTI-ben megjelent a kemény kritikája. Szerinte ez több mint furcsa, különösen, mivel december 21. óta tartózkodik Magyarországon, december 28. óta a Komjádi uszodában edz…

Hogy Kis László ezek után miért gondolta azt, hogy rátelepedve más sajtótájékoztatójára, a média nyilvánossága előtt próbál beszélni, szót érteni, kibékülni Hosszúval, azt végképp nem értjük. Sem a hely, sem az időpont, sem a feszült helyzet nem volt erre alkalmas. Ezt ő is láthatta, érezhette.

Faképnél is hagyta őt versenyzője.

Kis László semmi újat nem mondott Fotó: 24.hu/Kaufmann Balázs

A helyzet puskaporos, már-már háborús. Nyilván nem véletlen, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) teljes vezérkara – kivéve Borkai Zsolt elnököt – jelen volt, hallgatta, figyelte az eseményeket. Szabó Bence főtitkár kérdésünkre elmondta, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság alapvetése, a sportoló az első.

A MOB is ennek szellemében figyeli az eseményeket abban a nehéz helyzetben, hogy az egyik legeredményesebb sportági szövetség és annak világklasszis, Rióban aranyéremre, akár aranyérmekre esélyes versenyzője közt zajlik a perpatvar. Ezért a főtitkár amondó, a MOB-nak fel kell vállalnia a közvetítő, békéltető szerepet.

Nem lesz egyszerű dolguk. Ami megnyugtatót, Katinka ma kijelentette, mindezek ellenére egy pillanatra sem merült fel benne, hogy a jelenlegi helyzet miatt ne magyar színekben induljon a jövőben.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Berlin coach Pal Dardai gestures during the German Bundesliga football match between Bayern Munich and Hertha BSC at the Allianz Arena in Munich, Germany, 28 November 2015. PHOTO: SVEN HOPPE/DPA  

(EMBARGO CONDITIONS - ATTENTION: Due to the accreditation guidelines, the DFL only permits the publication and utilisation of up to 15 pictures per match on the internet and in online media during the match.)Dárdai a Bayernből erősít
Agyonlőtték a Nigériai Labdarúgó-szövetség egyik magas rangú vezetőjét