Média

Simicska újabb frekvenciát bukhat el jövőre

Szalay Dániel
Szalay Dániel

2017. 03. 20. 16:25

2018-ban több ismert rádió koncessziós szerződése is lejár. Köztük Simicska Lajos Lánchíd Rádiója is pályázni kényszerül, ha folytatni kívánja a műsorszolgáltatást. Nézzük, mi várható a hazai rádiós piacon a következő időszakban.
Korábban a témában:

Jövőre ismét jelentősen átalakulhatnak az erőviszonyok a hazai rádiós piacon. Ez akár újból lépéskényszerbe hozhatja a miniszterelnökkel több évtizedes barátságának korábban látványos módon véget vető Simicska Lajost, aki többször kellemetlen helyzetbe került a konfliktus kirobbanása óta.

Először a TV2-vel járt pórul, hiszen hiába rendelkezett opciós vételi joggal, Simon Zsolt és Yvonne Dederick – ők korábban Simicska üzlettársának, Fonyó Károlynak a segítségével tudták megvenni a német ProSieben.Sat1 médiakonszerntől a TV2-t – addig alakítgatták a TV2 körüli bonyolult céghálót, amíg Andy Vajna kormánybiztos nevére került a médiavállalat.

A következő kellemetlenség médiafronton a Metropol körül volt, amit tulajdonosa az állami hirdetések elvesztése miatt keletkező veszteségek miatt be is zárt, majd a Class FM rádió körül adódott a következő probléma. Amikor tavaly tavasszal nyilvánvaló jelei voltak annak, hogy a médiatanács nem fogja meghosszabbítani a 2016 negyedik negyedévében lejáró országos rádiófrekvencia-engedélyt, Simicska inkább eladta a rádiót működtető Advenio Zrt.-t az egykori Sláger Rádió tulajdonosának, a Sláger Rádió Zrt.-nek, illetve azon keresztül az amerikai John Michael McNuttnak és a svájci médiamágnás Jürg Marquardnak, akik ekkor még reménykedhettek abban, hogy a piacvezető rádió tovább szólhat a megszokott hullámsávon. A Class FM azonban nem tudta elkerülni a vesztét, a médiatanács nem hosszabbította meg a műsorszolgáltatási engedélyét, így az egyetlen országos kereskedelmi rádió elnémult, sőt a frekvenciája a médiatanács és az Advenio Zrt. közötti pereskedés miatt a jelek alapján évekre be is ragadt.

Simicska még erős a rádiós fronton…

Bár a rádiós piac átalakulásának egyik nagy győztese Andy Vajna lett, akinek tavaly indult Rádió 1 csatornája országos adatok alapján piacvezetővé vált, Simicska így is megmaradt meghatározó médiavállalkozónak. Ha jelentősen csökkent is a tulajdonában lévő Magyar Nemzet példányszáma (jelenleg 16 ezer körül van, azon dolgoznak, hogy feltornázzák 20 ezerre), de mégiscsak talpon maradt a lap, ahogy a HírTV is, noha több műsorterjesztő cég is ezzel ellenkező lépéseket tett. A HírTV-nél azonban ugyancsak fejlesztések vannak. Magas hallgatottsággal működik a Simicskához köthető Music FM, és az ugyancsak hozzá tartozó Lánchíd Rádió is üzemel.

…de ez megváltozhat

Jövőre azonban ez változhat. 2018 második felében ugyanis lejár a Lánchíd Rádió legfontosabb körzeti frekvenciacsomagjára vonatkozó koncessziós szerződése, amit még 2006-ban kötöttek, majd rá hét évvel egyszer már meghosszabbítottak.

Mivel a hatályos jogszabályok alapján legfeljebb egy alkalommal van lehetőség pályázaton kívüli hosszabbításra, erre ezúttal már nem lesz lehetőség.

Ezért a Simicska által a 2015-ös G-napon ügyvezető-főszerkesztőnek kinevezett Schlecht Csaba csapatának meg kell majd méretnie magát a médiatanácsnál, feltéve, hogy Simicskáék szeretnének maradni a budapesti 100.3 MHz-en, a székesfehérvári 106,6 MHz-en, a balatonfüredi 96,2 MHz-en, a zalaegerszegi 88,3 MHz-en, a keszthelyi 93,4 MHz-en, a dunaújvárosi 99,1 MHz-en, a győri 88,1 MHz-en, a tatabányai 107,0 MHz-en, valamint a szombathelyi 97,1 MHz-en. (A szegedi 100,2 MHz-re vonatkozó jogosultságukat csak 2014-ben kötötték meg, így az csak 2021-ben jár le.)

Simicska másik érdekeltsége, a Music FM 2012 februárjában szerezte meg a budapesti 89,5 MHz-et. Ez azt jelenti, hogy a mostani szerződésük 2019-ben jár le. Elvben adott a lehetőség egyszeri hosszabbításra, öt évre, de a Class FM esetéből kiindulva nem mernénk fogadást kötni, hogy ez meg is fog történni, bár addig még lesz egy országgyűlési választás, és változhat a médiatanács összetétele is.

Spéder rádiójának még van két éve

Ugyancsak jövőre jár le az Antal Zoltán és Suri Imre érdekeltségei közé tartozó Jazzy Rádió 2006 októberében megkötött, a dél-budapesti 90,9 MHz-re vonatkozó koncessziós szerződése, amit egyszer már meghosszabbítottak, ezért csak akkor tudják majd folytatni működésüket, ha újból pályázatot nyújtanak be.

2019-ben jár le a mostanában szintén kegyvesztetté vált Spéder Zoltán CEMP csoportjához tartozó InfoRádió 2012 szeptemberében megszerzett műsor-szolgáltatási jogosultsága az ingyenesen használható budapesti 88,1 MHz-en. Izgalmas kérdés lesz, hogy Spéder, aki mostanában egymás után szabadul meg üzleti érdekeltségeitől, köztük egyes médiumaitól, vajon megtartja-e addig a 2015-ös pénzügyi évben 465 millió forint árbevétel mellett 38 millió forint adózott eredményt produkáló rádiót, de ezzel kapcsolatban egyelőre semmi biztosat nem tudni.  Ugyancsak 2019-ig érvényes a romániai származású Radu Morar tulajdonában lévő Sláger FM (a korábbi Juventus Rádió) 2012 februárjában megszerzett műsorszolgáltatási jogosultsága a fővárosi 103,9 MHz-en, és szintén abban az évben ér véget a Civil Rádió 98,0 MHz-re vonatkozó közösségi frekvenciaengedélye.

A Rádió Q szólhatna, mégis néma

Jövőre járna le a Rádió Q 2006 novemberében megszerzett, majd egyszer már meghosszabbított műsorszolgáltatási jogosultsága, a Rádió Q azonban március elején elnémult, egyelőre eléggé zavaros indokok miatt. Mindenesetre ha nem folytatják hamarosan a műsorszolgáltatást a közösségi, tehát ingyenesen használható frekvencián, az akár előbb is felszabadulhat, a médiatanács pedig új pályázatot írhat ki a hasznosítására.

A Klubrádió, a Rádió 1 és a Magyar Katolikus Rádió nyugodt lehet

A Klubrádió 92,9 MHz-en lévő, ingyenesen használható frekvenciájára vonatkozó koncessziós szerződést hosszú pereskedés után végül 2014 februárjában kapta meg a rádió, az engedély 2021-ig érvényes. A Magyar Katolikus Rádiónak több frekvenciája is van, de azokkal várhatóan csak 2020 körül lesz teendőjük, Andy Vajna Rádió 1 csatornája pedig 2023-ig érvényes műsorengedéllyel rendelkezik a 96,4 MHz-re, hiszen csak tavaly kapta meg a jogosultságot. A Rádió Rockot működtető Favorit Mastersnek is 2023-ig van műsorszolgáltatói jogosultsága a közösségi 95,8 MHz-re, ahogy az FM4 Kft. jogosultsága is ekkor jár le a Mária Rádiónak helyet adó ingyenes hullámsávra, a 88,8 MHz-re.

A kormányközeli Karc FM 2022-ig szólhat az ingyenes közösségi frekvenciáján a budapesti 105,9 MHz-en, és a Trend FM (korábbi nevén Gazdasági Rádió) is 2022-ig rendelkezik engedéllyel a budapesti 94,2 MHz közösségi frekvenciára, ahogy a Tilos 90,3 MHz-re vonatkozó engedélye is abban az évben jár le, és a Klasszik Rádiót működtető Aeriel Rádió Kft. közösségi frekvenciájára (92,1 MHz) vonatkozó szerződés is.

Simicska tévé fronton nyugodt is lehet, meg nem is

Mi a helyzet televíziós fronton? Ott a digitális átállás következtében a műsorszolgáltatáshoz nem szükséges médiatanácsi engedély, mindössze be kell jelenteni a szolgáltatás kezdetét a grémiumnak. Ez azt jelenti, hogy például a Simicska-féle HírTV-nek, vagy a Hit Gyülekezetéhez kötődő ATV-nek sincs elviekben félnivalója. A gyakorlatban viszont a földfelszíni műsorsugárzáshoz az állami tulajdonú Antenna Hungáriával kell időről-időre megegyezniük a továbbítás feltételeiről, illetve a kábeles és műholdas szolgáltatók is jócskán keresztbe tudnak tenni a csatornáknak, ahogy erre a közelmúltban volt is több példa. Ahogyan a mostanában a TV2-vel pereskedő AMC Networks sem érezheti magát teljes biztonságban a magyar elektronikus médiapiacon, hiszen például épp most veszik ki a TV Paprika gasztrocsatornájukat és a Spektrum ismeretterjesztő adót az Antenna Hungária kínálatából.

A HírTV pedig nem élvez védettséget, vagyis nem tartozik az úgynevezett must-carry típusú, azaz kötelezően továbbítandó tévécsatornák közé.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.