Média

Andy Vajna és az állam nyerte a legtöbbet a Class FM elnémulásával

Nem omlott össze a rádiós piac, de eléggé átrajzolta az erőviszonyokat a Class FM elnémítása a legfrissebb rádióhallgatottsági adatok alapján. Megerősödött Andy Vajna kormánybiztos tavaly indult rádiója, a Rádió 1. Szintén a nyertesek közé tartoznak az állami hátterű rádiók, valamint Simicska zenei rádiója, a Music FM is erősíteni tudott. Budapesten pedig a hallgatottsági lista legelejére került a Sláger FM, a román Radu Morar Tematic Media csoportjának rádióadója.

TNS Hoffmann–Mediameter konzorcium november óta felvett mérési eredményei alapján jelentősen átrajzolta a rádiós piaci erőviszonyokat a 15 éves és idősebb korosztályban a korábban 2,3-2,5 millió hallgatóval rendelkező, tavaly tavaszig Simicska Lajos érdekeltségei közé tartozó Class FM tavaly novemberi, az analóg FM frekvencián történő elnémulása. A rádiócsatornák ugyanis igyekeztek kihasználni a keletkezett lehetőséget, vagyis azt, hogy több mint 2 millió hallgató más rádió után nézett.

Nem szoktak le a rádióról a Class FM elnémulása után sem

De mielőtt arról beszélnénk, hogy ki nyerte meg a versenyt, kezdjük azzal a hírrel, hogy a mérőcég szerint eddig azoknak lett igaza, akik szerint a legnagyobb kereskedelmi rádió, a Class FM elnémítása nem rázza meg különösképpen a rádiós piacot.Országosan összességében ugyanis mindössze 1,5 százalékpontos csökkenés tapasztalható az összes napi rádióhallgató számát tekintve.

Igaz, ez nem homogén módon oszlik meg az országban, ugyanis Budapesten emelkedést mutat a mérés az átlagos napi rádióhallgatók számában. Mindenesetre az emberek nem kapcsolták ki a rádiót, amikor elnémult kedvenc adójuk: 2016 november-december során a 15 éves és idősebb korcsoportokban összesen 5,4 millióan hallgattak rádiót egy átlagos napon országszerte, ebből 1,1 millióan a fővárosban. Ennek megfelelően a rádiók hallgatottsága emelkedett a Class FM elhallgatása óta, beleértve természetesen (különböző mértékben) a megyeszékhelyi és kisebb helyi adókat is.

Országosan az állami rádió lett a leghallgatottabb

Változtatott a cég a rádióhallgatottsági mérésen

Ahogyan azt a TNS Hoffmann–Mediameter  konzorcium előre jelezte novemberben, a helyzet minél gyorsabb és alaposabb felmérése érdekében némiképp változtattak a mérés kapcsán: 2016 decemberében ugyanis kétszeres mintanagyságon végezték az országos rádiós hallgatottságmérést, így a november második felében zajlott adatfelvétellel együtt összesen 5541 fős adatbázis alapján vizsgálták a Class FM elnémulása utáni időszakot.

A friss mérési eredmények alapján országosan a napi hallgatottság tekintetében az állami Kossuth Rádió áll az élen, alig elmaradva a Petőfi a második, őket az Andy Vajna féle Rádió 1 és a Simicska Lajos féle Music FM követi fej-fej mellett, majd a Radu Morar Tematic Media Groupjához tartozó Sláger FM (akinek vezetőjével itt olvashat egy interjút), és a szintén állami hátterű Dankó Rádió. A sorban ezután az Arató András üzletember és a Brit Media tulajdonában lévő Klubrádió, majd a tavaly indult Rádió Rock következik. Ezután újabb állami rádió, a Bartók következik a sorban, majd a Simicska-féle Lánchíd Rádió és a Spéder Zoltán féle InfoRádió. A lista  végén található a Klasszik, a Jazzy és a kormánypárti Karc FM.

A listában a legnagyobb változás a Class FM eltűnése mellett a Rádió 1 jelentős előrelépése.

Országos rádióhallgatottság a 15 éves és annál idősebb hallgatói körben
Országos rádióhallgatottság a 15 éves és annál idősebb hallgatói körben.

Budapesten Radu Morar, Simicska Lajos és Andy Vajna rádióadói vezetnek

Budapesten a Radu Morar-féle Sláger FM került a lista legelejére, a második helyre Simicska-féle Music FM, és a harmadik helyen a Vajna-féle Rádió 1 áll a napi hallgatottsági listában, őket a Kossuth, a Petőfi, a Klub és a Rock követi. A budapesti ranglista az Info, Klasszik, Bartók, Jazzy, Dankó, Lánchíd, Karc FM rádiókkal folytatódik. A fővárosban a leglényegesebb változás a Class FM eltűnése után a Sláger FM illetve a Rádió 1 megerősödése.

Budapesti rádiók erőviszonya: a Sláger FM a leghallgatottabb
Budapesti rádiós erőviszonyok 2016 novembere és decembere között: egyértelműen a Sláger FM a leghallgatottabb a TNS-Hoffmann adatai alapján

A Rádió 1 nyerte a legtöbb hallgatót

A legtöbb napi hallgatót (konkrétan félmilliót) október óta a Rádió 1 nyerte meg magának: az előrelépés az egyik fő oka minden bizonnyal az, hogy a legsikeresebb hazai rádióműsor, a Morning Show és stábja tavaly december 5. óta a Rádió 1-en hallható, a másik pedig a hálózat folyamatos bővítésén keresztül a kormánybiztos rádiójának vételkörzet-növekedése.

A Petőfi, a Sláger FM és a Dankó is jól jött ki a Class FM frekvenciavesztéséből

Szintén jelentős napi hallgatószám-növekedést könyvelhetett el a Petőfi Rádió is október óta, amivel megfordította a 2016 áprilisa óta tartó trendet. Az új hallgatók túlnyomó része egyébként vidéken választotta a zenélő állami rádiót, amely a sokkal sokszínűbb és fragmentáltabb fővárosi piacon minimális hallgatószám-emelkedést ért el. Főként Budapesten ért el szembetűnő javulást a Sláger FM, amely csak a fővárosban csaknem 90 ezerrel növelte átlagos napi hallgatóinak számát. Érezhetően profitált a Class FM elhallgatásából a Dankó Rádió is (vidéki lefedettségének köszönhetően a fővároson kívül nagyjából 70 ezer új napi hallgatóval) és a Music FM (csaknem 60 ezer új hallgató, zömmel a fővárosban). A többi rádió hallgatottságában egyelőre nem mutathatók ki olyan nagy mértékű változások, amelyek esetében kizárható a mintavételi ingadozás hatása – derül ki a TNS Hoffmann–Mediameter konzorcium közléséből.

(Kiemelt kép: Sebestyén Balázs, az Andy Vajna kormánybiztos érdekeltségei közé tartozó Rádió 1 műsorvezetője)

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik