Média

Bármikor lecsökkenhet a HírTV vételkörzete

Precedenst teremthet a PR Telecom nevű kábelszolgáltató azon lépése, hogy a Simicska Lajos tulajdonában lévő HírTV-t kiveszi a kínálatából. Kiderült: a HírTV alig élvez jogi védettséget.

Ahogy arról a Simicska Lajos fémjelezte HírTV tegnapi közleménye alapján beszámoltunk, több településen hamarosan megszünteti a PR Telecom nevű kábelszolgáltató a HírTV műsorának továbbítását.  A hírcsatornán kívül az ORF2 osztrák közszolgálati, továbbá a History és History HD tematikus csatornát, a SuperOne és SuperOne HD felnőttcsatornákat, valamint a Tematic Media Grouphoz tartozó Sláger TV zenecsatornát, a Fishing&Hunting hobbicsatornát és a DoQ dokumentumcsatornát is kivezeti a szigethalmi székhelyű cég a tévés csomagjából, sőt egyes területeken a VIVA és a Viasat Nature, valamint a Filmbox műsoraitól is búcsút kell vennie a PR Telecom ügyfeleinek. Új műsorként megjelenik viszont az Andy Vajna féle TV2 Média csoporthoz tartozó Izaura TV nevű, az idén indult szappanopera-tévé, valamint a szintén a TV2-höz tartozó Zenebutik zenecsatorna és a Mozi+ filmcsatorna. Bekerül továbbá a kínálatba a Viacom decemberben indult RTL Spike nevű szórakoztató jellegű csatornája. (A változások részleteiről bővebben ide kattintva található információ.)

A HírTV ennek kapcsán azt is állította a kommunikációjában, hogy a PR Telecom húzása nem jogszerű. Bár az egyelőre nem derült ki, mi miatt tartják pontosan a lépést jogszerűtlennek, kíváncsiak voltunk, vajon igaz-e az az elterjedt szóbeszéd, hogy a HírTV és az ATV egyfajta védettséget élvez, vagyis ezen tévécsatornák továbbítása kötelező a műsorszolgáltatók számára, ahogyan a közmédia csatornáit is továbbítania kell a szolgáltatóknak. (Frissítés: az ügyben időközben a PR Telecom is megszólalt, azt mondják, nagyon is jogszerűen járnak el. Magyarázatuk itt olvasható.)

A HírTV és az ATV továbbítása sem kötelező

Két elismert médiajogásszal, dr. Bayer Judittal és dr. Polyák Gáborral is beszéltünk az ügyben, de mindketten azt válaszolták megkeresésünkre, hogy a HírTV és az ATV nem tartozik az úgynevezett must-carry, azaz kötelezően továbbítandó csatornák közé. Kötelezően jelenleg csak a közmédia csatornáit, valamint a közösségi médiaszolgáltatók műsorait kell továbbítaniuk a szolgáltatóknak.

A “védettségre” vonatkozó szóbeszédnek valószínűleg az lehet az alapja, hogy  a digitális átálláskor, azaz a régi analóg földfelszíni sugárzás lekapcsolásakor a két politikai oldal megegyezése alapján a HírTV és az ATV is felkerült a digitális földfelszíni platformra, vagyis a szoba- és  tetőantennás állami rendszerre, az Antenna Hungária féle MinDig TV-re. Ám más televíziós rendszeren, azaz kábelen és műholdon nincs megkülönböztetett, úgynevezett must-carry státuszuk, ott csak közösségi médiaszolgáltatók rendelkeznek ilyen státusszal a köztévén kívül.

Simicska médiabefolyása csökkenhet

Ez azt jelenti, hogy a következő időszakban elvben akár más szolgáltatók is követhetik a PR Telecom lépését, ami viszont nagyon nehéz helyzetet eredményezhetne a Simicska Lajos tulajdonolta médiavállalkozás számára, mivel így a választásokat megelőzően a HírTV technikai penetrációja és ezáltal a nézettsége jelentősen csökkenhetne, ami tovább csökkenthetné Simicska médiapiaci súlyát. (Simicska idén már kénytelen volt bezárni a Metropol napilapot és a Class FM-től is megválni kényszerült.)

Hasonló lépés egyébként az ATV-vel is bármikor bekövetkezhet. A fejlemény egyébként nem lenne meglepő, hiszen a kábelszolgáltatók hivatkozhatnak arra, hogy a rendszereik kapacitása véges, és valamelyik másik csatorna számára új helyre van szükség. Márpedig az Andy Vajna féle TV2 Média Csoport jövőre 6 újabb csatorna elindítását tervezi az idei 9 mellé.

Ezek a kötelezően továbbítandó tévécsatornák Magyarországon

2015. július 1-jétől az alábbi csatornák tartoznak az úgynevezett must-carry, azaz kötelezően továbbítandó csatornák közé a Médiatörvény 74. § (1) bekezdése alapján.

Analóg platformokon: M1, M2, Duna, M4

Digitális platformokon pedig az alábbi csatornák továbbítása kötelező az Mttv. 74. § (1a) illetve (1b) bekezdései szerint: M1 (HD), M2 (HD), Duna (HD), M4 (HD), Duna World, illetve elindulását követően az M6 (HD)

(Az M6 csatornát egyelőre nem tudták elindítani, mert a Médiahatóság szerint a közmédia már túl nagyra nőtt.)

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik