Áfafizetés: mégis van kiút az ördögi körből? (labirintus, csapda, nagyító,)
Üzleti tippek

Mindet tudni fog a céges ügyekről a NAV, szinte a teljes üzleti hálónkra ráláthat

24.hu
24.hu

2016. 06. 16. 11:09

Az adóhatóságnak közvetlen rálátása lesz több százezer vállalat szinte teljes beszállítói és vevői kapcsolatára a június elején elfogadott adótörvény eredményeképpen, amelynek értelmében jövőre a jelenlegi egymillióról százezer forintra csökken az áfa-adatszolgáltatás összeghatára – hívja fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Baker Tilly Hungária.

Az Országgyűlés által június 7-én elfogadott és 2017. januárjától hatályos törvényjavaslat alapján a jelenlegi egymillióról százezer forintra csökken az adózók áfa-adatszolgáltatási összeghatára, a kimenő számlákon pedig fel kell tüntetni a vevő adószámát, amennyiben az áfa eléri a szóban forgó értéket. Az összeghatár drasztikus csökkentésétől és az online pénztárgépek bevezetésétől az ellenőrzések célzottabb és hatékonyabb növekedését várja a NAV az áfacsalások, a fiktív vállalkozások és a számlagyárak elleni küzdelemben.

A tételes adatszolgáltatási kötelezettség kiterjesztésének következtében több százezer vállalkozás üzleti köréhez férhet hozzá a NAV, vagyis közvetlen rálátása lesz az adott cég szinte teljes szállítói és vevői kapcsolataira – figyelmeztetett az adótanácsadó cég szenior menedzsere, Hajdu Zsolt.

Ehhez kapcsolódik az a módosítás is, hogy 2017. július 1-től az értékesítési számlákra vonatkozó nyilatkozattételi kötelezettséget már az online adatszolgáltatás váltja fel.

A NAV rögtön látni fogja a számlákat

Az online adatszolgáltatási kötelezettség kapcsán a szakértő hangsúlyozta: a különböző számlázóprogramokat úgy kell majd továbbfejleszteni, hogy azok az adott számla kibocsátásakor a NAV felé is automatikusan elküldjék a számlaadatokat. Jelentős adminisztrációs terhet jelenthet egyébként az érintett vállalkozásoknál a számlázószoftverek átállítása a tételes adatszolgáltatásra  – tette hozzá Hajdu Zsolt.

Az új szabályozás speciális problémát okozhat azoknak a külföldi vállalkozásoknak, akiknek belföldön áfaregisztrációjuk vagy fióktelepük van, de a számláikat külföldön készítik el és a jelentősen lecsökkentett összeghatár miatt kötelesek lesznek tételesen adatot szolgáltatni.

Ötszázezerbe fájhat egy-egy mulasztás

Az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésével kapcsolatban a Baker Tilly szenior menedzsere hangsúlyozta:Késedelmes teljesítés vagy mulasztás esetén azokkal a jogkövetkezményekkel kell számolnia az adózónak, amelyek bevallási késedelem vagy mulasztás esetén állnak fenn, vagyis a tételenkénti büntetés mértéke akár az ötszázezer forintot is elérheti.Tekintettel az átmeneti szabályok korábbi értelmezésére – amelyet az adóhatóság 2015 elején tett közzé – amikor is az eredetileg kétmillió forintos összeghatár a még jelenleg is érvényes egymillió forintra csökkent – arra lehet következtetni, hogy a százezer forintra csökkentett összeghatár szerinti tételes adatszolgáltatási kötelezettség már olyan számlákra is vonatkozni fog, amelyeket ugyan még idén bocsátanak ki, de azokon már 2017. évi áfateljesítési időpont szerepel.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.