Gazdaság

Látványosan beindultak a lakásépítések, de lesz, aki csődbe megy

A KSH adatai szerint 2016-os 31 százalék után idén az első negyedévben 47 százalékkal nőtt a megépült lakások száma országosan az előző év azonos negyedévéhez képest. Az első három hónap alatt a kiadott lakásépítési engedélyek száma 89 százalékos bővülést mutat, hasonló összehasonlítási alapon.

A piac motorja egyértelműen Budapest, bár zömében itt az építkezések és tervezgetések zajlanak egyelőre: a 4 395 kiadott építési engedély 220 százalékos növekedést jelent az előző év azonos negyedévéhez képest, miközben a mindössze 204 megépült lakás a fele a tavalyi mutatónak. Az építők a fővároson kívül is aktivizálódtak: vidéken a nagyvárosok húzzák a piacot, némileg erőteljesebb bővülés pedig az ország nyugati felében látható – írta az OTP Pont elemzése.

Ugyanakkor az a fejlesztő, aki idén év végéig nem tudja elkezdeni az építkezést, pénzügyileg nehéz helyzetbe kerülhet, mivel kifut az áfacsökkentés határidejéből (2020. január 1-től elméletileg ismét 27 százalékra ugrik az áfakulcs a jelenlegi 5 százalékról). Ennek már vannak jelei Budapesten. Piaci információink szerint a XIII. kerületben nagyjából 20 lakóingatlan fejlesztés nem indul el. A fejlesztő cégek közül néhányan súlyos kötbért, és akár kártérítést is fizethetnek azoknak a vevőknek, akik már lekötötték a lakásokat, de azok mégsem épülnek meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik