Gazdaság

Brutálisan sok építési engedélyt adtak ki, szárnyal az újlakás-piac

Mint arról beszámoltunk, az építési engedélyek alapján óriási építési boom várható a lakáspiacon. 2016 során két és félszer több építési engedélyt adtak ki (31 ezer), mint az előző évben, valamint 10 ezer új otthon épült, amely 31 százalékos bővülést jelent éves összehasonlításban.

A kiugró növekedés a kínálat és a kereslet jelentős emelkedésének is köszönhető, mondta Balogh László, az ingatlan.com szakértője. 

A növekedést a korábbi negyedéves adatokból is lehetett már látni. Ugyanakkor a 10 ezer új otthon csak relatíve nagy szám, az előző évek alacsony bázisához képest volt jelentős a növekedés. Ideális az lenne, ha ismét 30-40 ezer lakás épülne évente, mint a válság előtt.

Balogh László azt is elmondta, hogy elsősorban a fővárosi kerületekben és a nagyobb vidéki városok adnak helyet a fejlesztéseknek. A fővárosban idén februárban 75 százalékkal több új lakás szerepelt a kínálatban, mint tavaly februárban.

Kedvező környezet segíti a hitelfelvételt

Most relatíve kedvezőbb feltételekkel juthatnak új otthonhoz a vásárlók, mint egy évtizeddel ezelőtt, hiszen az eltelt idő alatt a havi nettó átlagkereset kétszer gyorsabban nőtt, mint az átlagos lakásár, de kedvező lehetőséget teremt a CSOK is, illetve az, hogy a forinthitelek kamata alacsony, devizaárfolyam-kockázattal pedig nem kell számolniuk a hitelfelvevőknek

– kommentálta a KSH ma megjelent gyors tájékoztatóját Földi Tibor, a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia Zrt. vezérigazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik