Belföld

A Miniszterelnökség engedte át azokat a pályázatokat, amelyek Orbán vejének kedveztek

„Családi ügyekről szoktunk beszélgetni, nem másról” – mondta Tiborcz István.

A Miniszterelnökségnek jelentős szerepe volt abban, hogy Orbán Viktor vejének cége könnyen, érdemi verseny nélkül jusson nagy értékű állami beruházásokhoz – állítja a Direkt36.

A tárca feladata, hogy ellenőrizze a nagyobb értékű uniós közbeszerzések szabályosságát, 2014-ben azonban komolyabb aggályok nélkül átengedték azokat a közvilágítási pályázati kiírásokat, amelyek úgy voltak megírva, hogy gyakorlatilag csak Tiborcz István akkori cégének, az Elios Innovatívnak legyen esélye nyerni – írják. Ezen pályázatok ügyében most nyomoz a rendőrség, és vizsgálódnak az uniós hatóságok is.

A Miniszterelnökség csak ezen hatósági eljárások megindulása után változtatott gyakorlatán, és kezdte átíratni a közvilágítási pályázatokat, addigra azonban már átengedtek nyolc tendert. Az összesen 4,6 milliárd forint értékű munkákat az Elios egy kivétellel versenytárs nélkül nyerte el – emlékeztetnek.

A Miniszterelnökség a közbeszerzéseket kiíró városokra hárította a felelősséget, mondván, csak ahhoz járultak hozzá, hogy a városok kiírják a pályázatokat, de ez nem jelent garanciát arra, hogy az, amit engedélyeztek, törvényszerű. Pedig az ellenőrzésnek pont az a lényege, hogy ezt megvizsgálják, és szabálytalanság esetén a Miniszterelnökségnek további lehetősége is lett volna a kifogásolt pályázatok megállítására.

Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktornak volt-e tudomása arról, hogy saját hivatalában ellenőrzik a pályázatokat, amelyekben a veje érintett, a Miniszterelnökség azt közölte: az ellenőrzéseket végző főosztály napi működését nem a kormányfő irányítja, nem gyakorolt és nem gyakorolhat befolyást a közbeszerzési eljárásokra.

A Direkt36 megszólaltatta Tiborcz Istvánt is, aki azt mondta: soha nem beszélt apósával az Elios közbeszerzéseiről. „Miért beszéltem volna? Családi ügyekről szoktunk beszélgetni, nem másról” – jelentette ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik