Gazdaság

Orbán veje beruházott: egymilliárdért, most sötétség van

Zalaegerszeg egyes részein megjelentek a LED-lámpák. Próba nélkül bólintott rá a technológiára az önkormányzat, az Elios Innovatív Zrt. 1 milliárdot költött rá, EU-s pénzből. A gyalogosok azóta nem látnak a járdán.

Az Index írja, hogy áprilisban építette ki Zalaegerszegen az új LED-es közvilágítást az Elios Innovatív Zrt. Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak az akkor még érdekeltségébe tartozó cég egymilliárd forint EU-s pénzt nyert erre, az összeg 15 százalékát pedig a városnak kellett önerőből finanszíroznia.

A városban nagyjából hatezer lámpatestet cseréltek LED-esre. Akkoriban a városvezetés azt állította, a lámpákkal évente nagyjából 50 millió forint költségmegtakarítás várható.

De elkezdtek áradni a problémák. Az új lámpák túlzottan koncentrált fényt bocsátanak ki, és leginkább az oszlopokat, semmint azok környezetét világítják meg.

Az LMP megszerzett egy dokumentumot is a lap szerint, amiben az áll, hogy Balaicz Zoltán fideszes polgármester levélben kért segítséget a Megyei Jogú Városok Szövetségétől a LED-lámpák miatt, és az Elios Zrt.-nél is reklamált.

Az Elios néhány hete elismerte, hogy a saját méréseik is azt mutatják, a fényerő több helyen nem éri el a korszerűsítés előtti állapotot.

A cégből egyébként pont a zalaegerszegi beruházás idején szállt ki Tiborcz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik