Tudomány zöldövezet

Példátlan a mostani dunai árvíz

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
2013 után ismét hatalmas áradás jelentkezett a Duna magyarországi szakaszán, a fő ok ezúttal a Közép-Európára lecsapó Boris ciklon volt. Öt nap alatt hatalmas mennyiségű csapadék zúdult le a régióban, a szeptemberi árvíz mértéke példa nélküli. A ciklonnal még viszonylag szerencsénk volt: ha nyáron, kicsit intenzívebb esőzéssel érkezett volna, sokkal súlyosabb katasztrófával kellene szembenéznünk. Molnár László meteorológust kérdeztük.

Nem kell klímakutatónak lennünk, hogy tudjuk: az idei nyár szokatlanul forró és aszályos volt. A kitartó, fullasztó hőség, a hosszú, csapadékmentes periódusok emléke még szeptember második felében is elevenen él velünk, holott azóta hatalmasat fordult az időjárásunk: rövid idő alatt egészen hihetetlen lehűlés zajlott le hazánkban és a tágabb régióban, továbbá óriási mennyiségű csapadék érkezett.

Az esőzések Közép-Európa több területén is áradásokat okoztak, amelyeknek sok áldozata lett, és ugyan hazánkban nem alakult ki igazán nagy krízis, így is előkerültek a homokzsákok, lezárták a fővárosi rakpartot. A budapesti árvízvédelmi intézkedésről a 24.hu fotógalériában számolt be.

Molnár László meteorológust, a Kiderül.hu munkatársát kérdeztük az extrém időjárásról, annak okairól és következményeiről, illetve a jövő kilátásairól. A szakértő szerint a szokatlan ciklon hátterében négy éghajlati tényező állt, az esőzéseket még viszonylag olcsón megúsztuk, de a szeptemberi dunai áradás mértéke így is megdöbbentő – a jövő pedig további, még súlyosabb időjárási eseményeket tartogathat.

Ez lesz az új norma

A szakértő szerint hazánkban az idei június az ötödik, a július az abszolút első, az augusztus pedig a második legmelegebb volt a mérések kezdete óta. Ez önmagában egészen extrém meleg nyarat jelent, nagyjából 0,7 Celsius-fokkal volt forróbb az idei szezon, mint az eddigi csúcstartó.

Az éghajlatkutatók az évszázad végére várták, hogy évi 40–50 hőségnap legyen Magyarországon, ilyenkor a napi középhőmérséklet meghaladja a 25 Celsius-fokot. Ezt már most elértük

– emeli ki a 24.hu-nak a meteorológus.

A tévedés oka a modellek tökéletlensége, a tudósok például korábban nem számoltak azzal, hogy a világviszonylatban egyébként élen járó európai zöldpolitikának rövid távon melegítő hatása lesz. Az 1990-es évek elejéhez képest napjainkra negyedére csökkent az aeroszolok mennyisége a levegőben, ami mérsékelte a felhőképződést, ezáltal pedig fűtőhatást idézett elő – a jelenségről itt írtunk bővebben. Emiatt kontinensük jelenleg rendkívül gyorsan melegszik, Magyarországon pedig ehhez a medencehatás is hozzáadódik.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik