Tudomány koronavírus

Ezért ne dohányozzon, ha maszkot visel

Esther Moreno Martinez / EyeEm / Getty Images
Esther Moreno Martinez / EyeEm / Getty Images

A  maszkviselés alapvetően egy biztonságos védekezési módszer a légúton terjedő betegségek, köztük a koronavírus ellen is. Csakhogy egy friss görög kutatás szerint a dohányosok azonban rosszabbul járhatnak vele: égéses dohánytermék fogyasztása során a kilélegzett szén-monoxid mennyisége kétszeresére emelkedik, és a vérerek működése romlik – olvasható az EurekAlerten megjelent sajtóközleményben.

A European Journal of Preventive Cardiology szaklapban megjelent tanulmány szerint a dohánytermékek használata még veszélyesebbé vált a COVID-19 idején. Korábbi kutatások kimutatták, hogy a károsodott érműködés összefügg a szívproblémákkal és a korai halállal.

A tanulmány a hagyományos, éghető cigarettákra és a hevítéses dohánytermékekre összpontosított. A hevítéses cigaretták is tartalmaznak dohányt, amelyet elektronikusan alacsonyabb hőmérsékletre hevítenek, mint az egő cigarettát, így nikotint tartalmazó belélegezhető aeroszolt bocsátanak ki. A tanulmány nem terjedt ki az e-cigarettára.

A kutatók a kilélegzett szén-monoxid szintjét vizsgálták a dohányzóknál, miközben munkaidőben maszkot viseltek, és összehasonlították a szén-monoxid szintjével a maszk nélküli pihenőnapokon. Második lépésben a kutatók azt vizsgálták, hogy a szén-monoxid expozíció változása együtt jár-e a vérerek működésének károsodásával. A kutatásban 40 dohányzó, 40 hevítéses dohányterméket fogyasztó, illetve 40 kontrollszemély vett részt, és a korábbi tüdő-, szív- vagy érrendszeri betegségekkel rendelkezőket kizárták.

A kutatók mély lélegzetvétel után mérték a kilélegzett szén-monoxidot és az érrendszeri funkciók markereit. Az alapállapot-értékeléseket kora reggel, maszk nélküli alvás után végezték el, hogy hosszú dohányzás nélküli időszak után kapják meg az értékeket. A résztvevőket véletlenszerűen besorolták egy második felmérésre: nyolc órás maszkos műszak utáni, vagy nyolc órás maszk nélküli pihenőidőszak utáni csapatokba. Ezután átálltak egy harmadik értékelésre, és megcserélték a két csapatot.

A résztvevők átlagéletkora 45 év volt, és 72%-uk nő volt. Hasonló mennyiségű éghető vagy hevített cigarettát szívtak el a maszkos és a nem maszkos időszakban. A hagyományos cigarettázóknál a kilélegzett szén-monoxid az alapvonalat jelentő 8,00 ppm-ről 12,15 ppm-re nőtt maszk nélkül és 17,45 ppm-re maszk mellett. A hevített cigarettát használóknál a kilélegzett szén-monoxid a kiindulási értékről 1,15 ppm-ről 1,43 ppm-re nőtt maszk nélkül és 2,20 ppm-re maszk mellett.

A nemdohányzók körében a kilélegzett szén-monoxid nem különbözött a kiindulási, a nem maszkos és a maszkos időszak között.

Mind az éghető, mind a hevített cigarettát szívóknál az összes vaszkuláris marker magasabb volt maszk viselése közben, mint a maszk nélkül. A nemdohányzóknál nem volt különbség a vaszkuláris markerekben a három periódus között.

Az éghető cigarettát szívókhoz képest a hevített cigarettát használóknál alacsonyabb szén-monoxid-szintet mutattak ki, és kevésbé nőtt az érrendszeri károsodás náluk akkor is, ha maszkot viseltek. Mindazonáltal az eredmények azt mutatják, hogy bármilyen dohánytermék használata maszk viselése közben tovább ronthatja a véredények működését a maszk nélküli időszakokhoz képest, legalábbis részben a szén-monoxid és/vagy a nikotinban gazdag pára visszalélegzése miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik