Tudomány koronavírus

Hatásosak a maszkok a járvány alatt, de nem mindegy, milyet hordunk

STR / NurPhoto / NurPhoto via AFP
STR / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Itthon egyelőre nem hozták vissza a kötelező maszkviselést országos szinten, annak ellenére, hogy sorra jelennek meg a kutatások arról, mennyire hatékonyak a fertőzések lassításában. Most például a Clinical Infectious Diseases tudományos folyóiratban lehetett rábukkanni egy tanulmányra, ami azt bizonyítja: tünetmentes fertőzés esetén hatékony mindenféle maszk, csak más mértékben.

Dobson Szabolcs gyógyszerengedélyeztetési szakértő Facebook-csoportjában elemezte a kutatást: a tanulmány szerint a SARS-CoV-2 vírusok fejlődése az egyre hatékonyabb légúti terjedés felé mutat és a lazán illeszkedő (például sebészi) maszkok nem elhanyagolható, de mérsékelt védelmet (forráskontrollt) nyújtanak. Ezért szorosan illeszkedő maszkokra van szükség. Emellett azonban

még a sebészi maszkok is majdnem a felére csökkentik zárt térben a kilélegzett levegő (aeroszol) víruskoncentrációját. 

A kutatók 2020 májusától 2021 áprilisáig vizsgáltak 57 fiatalt, akik közül 49 szeronegatív és 8 antitest-pozitív volt. Vizsgálták a vírus-RNS mennyiségét, vírustenyésztést végeztek, és mérték a vérminták tüskefehérje- és receptorkötő doménellenes ellenanyagszintjét. A maszkok a virális RNS mennyiségét összességében 48 százalékkal csökkentették az apró, és 77%-kal a nagyobb aeroszolcseppekben, a szövetmaszkok és a sebészi maszkok lényegesen nem tértek el egymástól.

A szakértők konklúzióként azt vonták le, hogy amíg nem magas az átoltottság, addig jobban illeszkedő maszkokat kellene hordanunk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik