Tudomány zöldövezet

Titokzatos tetem sodródott partra Ausztráliában

Adam88xx / Getty Images
Adam88xx / Getty Images

Egy szárazföldi állat felpuffadt, lecsupaszított koponyájú tetemére bukkantak múlt héten egy ausztráliai tengerparton – írja a Live Science. Több laikus is megpróbálta beazonosítani az élőlényt, a Live Science pedig szakértőket is megkérdezett.

A maradványokat Alex Tan találta meg a kelet-ausztráliai Maroochydore Beach-en, a tetemről készült felvételt az Instagramon osztotta meg. A videó alatt a felhasználók különböző magyarázatokat adtak a rejtélyre, egyes hozzászólók és Tan szerint az állat egy rókakuzu lehet, mások kengurura gyanakodtak. Ennél extrémebb elméletek is születtek, volt olyan, aki szerint a tetem egy kihalt erszényesé vagy egy földönkívülié.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

ALEX TAN (@tanalex) által megosztott bejegyzés

Tan egy későbbi interjúban azt mondta, az állatnak emberszerű keze, a gyíkokéhoz hasonló hosszú farka, a rókakuzuékra emlékeztető orra és fekete szőrfoltjai voltak.

Egyelőre a kutatók között sincs egyetértés abban, hogy milyen fajról lehet szó.

Russell Bicknell, az ausztráliai New England-i Egyetem biológusa úgy véli, a videón vagy egy kenguru vagy egy wallaby látható. Mint hozzátette, a maradványok a közelmúlt áradásai során kerülhettek a tengerbe.

„Én azt mondanám, ez egy közönséges rókakuzu, egy Trichosurus vulpecula, amely elvesztette minden szőrét” – mondta Sandy Inglesbly, az Ausztrál Múzeum emlőskutatója. A szakértő úgy véli, a koponya formája, valamint a végtagok és a farok testhez viszonyított aránya egyezést mutat.

Ausztrália keleti területeire februárban és márciusban napokig tartó, példátlan esőzések csaptak le. Az áradásokban rengeteg állat pusztult el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik