Tudomány zöldövezet

Tömegesen fulladtak vízbe az állatok az ausztráliai áradások miatt

Brodie Meney, az Aussie Ark ausztrál környezetvédő szervezet szakértője úgy véli, újabb szöget vertek az állatvilág koporsójába a közelmúlt katasztrofális kelet-ausztráliai áradásai – írja az MTI. A környezetvédők szerint egyelőre nem lehet tudni, hány állat pusztult el, sebesült meg, illetve kényszerült elhagyni élőhelyét, csak az világos, hogy sok természetes élőhely ment tönkre, és már ennek is pusztító hatásai vannak. Valószínűleg sok odúban vagy barlangban lakó állat, köztük rengeteg vombat fulladt vízbe.

Meney kiemelte, a csapás állatvilágra gyakorolt hatásait még nem lehet felbecsülni a hatalmas víztömegek, a megrongálódott közutak és a földcsuszamlások veszélye miatt. Az ökológus szerint további gond, hogy sok vadon élő állat kényszerült olyan régiókba menekülni, ahol nem honosak, azért jobban ki vannak téve a közlekedési balesetek vagy a ragadozótámadások veszélyének.

Az ilyen természeti katasztrófák csak egy újabb szöget jelentenek az ausztrál állatvilág koporsójában

– mondta a szakértő.

Muhammad FAROOQ / AFP

Napokig tartó heves esőzések soha nem látott áradásokat okoztak februárban és márciusban, főleg Új-Dél-Wales állam északi részén. Az elmúlt napokban a hatóságok további heves esőzések veszélyére figyelmeztették a lakosságot a sok vidéken már amúgy is lerombolt régióban. Ausztrál lapok tengerbe sodródott édesvízi teknősökről, átázott vombatokról, hangyászsünökről, madarakról és bandikutokról, éhen halt kígyókról, magára hagyott kengurubébikről, illetve haszonállatok ezreiről cikkeznek.

Mark Slate, az Animal Welfare League munkatársa szerint csak remélni lehet, hogy nem hullott el olyan sok állat, mint a 2019 augusztusától 2020 márciusáig pusztító hatalmas erdőtüzekben. A WWF becslése alapján a példátlan katasztrófában csaknem 3 milliárd vadon élő állat veszett oda, vagy szenvedett súlyos sérülést.

A hatóságok legfrissebb környezetvédelmi jelentésében csak Új-Dél-Wales államban 1043 fajt fenyeget kihalás. A veszélyben lévő 991 szárazföldi faj több mint fele száz év múlva már nem fog létezni az előrejelzések szerint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik