Tudomány zöldövezet

Hozzánk hasonlóan köszönnek egymásnak a csimpánzok

Egy friss tanulmány alapján az emberhez hasonlóan az emberfélék is kommunikálnak egymással, mielőtt elkezdenek vagy befejeznek egy közös tevékenységet – írja az MTI. Ez a fajta „köszönés” mindeddig csak az ember esetében volt dokumentált.

Az emberek világában udvariatlannak számít, ha egy beszélgetést búcsúzás nélkül fejezünk be, vagy egymás köszöntése nélkül kezdünk el egy közös feladatot. Raphaela Heesen, a Neuchâteli Egyetem és a Durhami Egyetem biológusa és kollégái hasonlót figyeltek meg állatkertben tartott bonobóknál és más csimpánzfajoknál.

A kutatók azt elemezték, hogy mi történik, mielőtt és miután az állatok kölcsönösen tetvetlenítik a bundájukat, vagy együtt játszanak.

A bonobók az esetek 90 százalékában adtak le célzott jelzéseket, mielőtt közös tevékenységbe fogtak.

Az egyéb csimpánzoknál az arány 70 százalék volt. A közös játék és kurkászák után a kommunikáció, mint amilyen az érintés, a kézfogás vagy a kölcsönös szembenézés, ennél is markánsabbnak bizonyult.

Yannick Tylle / Getty Images

Érdekes módon a bonobók gyengébb jelzéseket küldtek, amikor partnerük egy hozzájuk társadalmilag közelebb álló csoport tagja volt. Ez hasonló ahhoz a magatartáshoz, amelyet az embereknél társasági etikettnek vagy udvariasságnak tartunk. „Ha az ember egy jóbaráttal lép interakcióba, sokkal kisebb valószínűséggel törődik az udvarias kommunikációval” – írják a kutatók tanulmányukban.

A szakértők szerint a bonobóknál és csimpánzoknál dokumentált kommunikáció segíthet jobban megérteni a kölcsönös elkötelezettség eredetét és evolúcióját az emberek esetében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik