Tudomány zöldövezet

Megtalálták minden idők legerősebb harapását

Az eddigi legerősebb harapás nyomára bukkantak egy 13 millió éves lajhár kövületén – írja az MTI. A perui Napo folyó közelében azonosított állaton egy kajmánszerű ragadozó 46 fognyomot hagyott hátra.

A kutatók a szerencsétlenül járt lajhárféle hátsó lábcsontját elemezve rekonstruálták a támadást. Rodolfo Salas-Gismondi, a Perui Cayetano Heredia Egyetem munkatársa és a tanulmány vezető szerzője szerint

az ősi kajmán harapása héttonnás volt, tehát több mint négyszer erősebb, mint az állatvilágban valaha mért legerősebb harapás.

Az eddigi rekorder egy modern bordás krokodil volt, melynek harapási ereje 1,6 tonna.

Kép: PATRICE BABY / AFP

Salas-Gismondi szerint annyira erőteljes volt a harapás, hogy több fog is áttörte a sípcsontot, és nagy területeken beszakította a csont kérgi részét. A támadást a lajhár nem élhette túl. A kutatók azt is megállapították, hogy a harapásnyom a Purussaurus nevű óriáskajmántól származott.

Salas-Gismondi hozzátette, a fosszília ritka betekintést nyújt a több millió évvel ezelőtt Amazónia területén élt ragadozók és zsákmányaik viszonyába. Ez az első emlőshöz tartozó lábcsont, amelyet az Amazonas perui részén fedeztek fel, és amely egy krokodilfélétől származó sérüléseket visel, ezért nagy jelentősége van az ősi ökoszisztémák dinamikájának megértésében.

A lajhár fosszíliáját 2004-ben találta meg Francois Pujos argentin paleontológus. Akkor még keveset tudtak a korszak helyi élővilágáról. Francia, perui és amerikai szakértők 15 éven át kutatták a területet, ahol tavak és mocsarak nyújtottak tökéletes élőhelyet az ősi krokodiloknak és kajmánoknak 11-20 millió évvel ezelőtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik