Tudomány

Teljesen elolvadhatott a nyugat-antarktiszi jégmező

Apró tengeri lények mesélnek a jégmező olvadásáról.

A nyugat-antarktiszi jégmező két szemközti oldalán elterülő Ross-tenger és Weddel-tenger fenekén talált apró tengeri lények rendkívül hasonlósága kutatók szerint arra utal, hogy a roppant jégmező teljesen elolvadhatott a közelmúltban.

A két tenger fenekén, egymástól mintegy 2400 kilométerre mohaállatok (Bryozoa) figyelemreméltóan hasonló kolóniáit találták meg kutatók, ami azt valószínűsíti, hogy a két kilométer vastag jégmező egykor elolvadhatott, és a tengerek összeértek.

A mohaállatok lárváit feltehetően az olvadás által megnyitott tengerszoroson átfolyó áramlatok szállították a két hely között.

Egy körülbelül 125 ezer évvel ezelőtti rövid felmelegedési periódusban a tengerek szintje mintegy 5 méterrel, az átlaghőmérséklet pedig legalább 4 Celsius fokkal magasabb volt a mainál. Az utóbbi egymillió évben több ilyen meleg időszak is beköszöntött.

Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPCC) 2007-es jelentése szerint a Föld átlaghőmérséklete 2100-ig 1,1-6,4 Celsius fokkal emelkedhet, egyelőre még nem tisztázott az, hogy mennyiben járulnak ehhez a folyamathoz a fosszilis üzemanyagok elégetésekor felszabaduló üvegházgázok hatásai.

Ha az óriási jégmező ma elolvadna, 3,5-5 méterrel emelné meg a tengerek szintjét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik