Tudomány

A klímaváltozást is megmutatja Google Earth

A jelenlegi tendenciák mellett a globális átlaghőmérséklet 2060-ra várt 4 Celsius-fokos emelkedésének hatásait mutatja be a Google Earth, amely a brit energia- és klímaváltozási minisztérium tavaly kiadott adatait dolgozza fel.

A Google térképével a felhasználók megnézhetik, hogy a Föld különböző területein a változás milyen drasztikus hatásokkal jár. A brit meteorológiai szolgálat (Met Office) számítása szerinti hőmérséklet-változást színskálával jelölik, ez alapján pedig jól látható, hogy az Európa északi felében várható 2-3 fokos emelkedéshez képest az Északi-sark közelében akár a 16 Celsius-fokot is meghaladhatja az emelkedés.

A térképen különböző színű karikák emelik ki az adott területre jellemző változásokat, jól szemléltetve az erdőtüzek lehetőségét vagy a tengeri ökoszisztéma átalakulását.

A körökre kattintva a hatások ismertetése mellett YouTube-videók jelennek meg, amelyekben a jelenség okaira szakértők adnak részletesebb magyarázatot.

A Met Office munkatársai a tanulmányukból készült térképpel arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy a klímaváltozás nem csupán a jövő generációinak problémája lesz, hanem már a mai emberek életében is komoly változások következhetnek be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik