Tech

Magyarországról korábban ez még senkinek nem sikerült

Gyerekként a legókockákkal teli szőnyegen térdepelve valószínűleg sokan álmodoztak arról, hogy milyen menő lenne építőjátékokat tervezni a dán cég számára. Manapság ehhez már nem kell a vállalatnál dolgozni, hiszen a LEGO Ideas keretén belül bárki benyújthatja az ötleteit, amikből akár hivatalos legókészlet is válhat. Ezt az utat járta be Szabó Máté, akinek a rajongókat világszerte megmozgató Mickey egeres szettje április elején került a boltok polcaira.

Idén 51 éve, hogy az első legókészletek legördültek a gyártósorok szalagjairól, és a dán játékgyártó 2011-ben már azt is lehetővé tette, hogy a rajongók elképzeléseiből is boltban kapható szettek születhessenek. Az akkor még LEGO Cuusoo néven futó projekt komoly sikernek bizonyult, 2014-ben nevezték át LEGO Ideasra, és az elmúlt években összesen 25 rajongói alkotásból készült hivatalos LEGO-építőjáték.

Ennek a sorozatnak az egyik legfrissebb darabja Szabó Máté munkája, a Steamboat Willie nevű készlet, ami Mickey egér első mozgóképes felbukkanását ülteti át kockaformába. Itthonról ugyan nem Máté az egyetlen, aki próbát tett a LEGO ötletprogramjában, de ő az egyedüli, aki ezidáig sikerrel járt. A magyar viszonylatban egyedülálló teljesítmény ugyanakkor neki sem jött össze elsőre.

Szabó Máté és a Steamboat Willie. Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

Én vagyok az apád

Máté a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végzett animációs tervezőművészként, és jelenleg az Umbrella Kreatív Műhelynél dolgozik. Ahogy a legtöbben, gyerekként ismerkedett meg a legókockákkal, majd tinédzserként hagyott fel az építéssel, ám a 2014-es A LEGO kaland című animációs film, és egy akkoriban összerakott Millennium Falcon készlet hatására azon kezdett gondolkodni, mekkora poén lenne saját terveket benyújtani a dán játékgyártónak.

Valahogy rátaláltam a LEGO Ideas oldalára.

– emlékezett vissza Máté a kezdetekre. Az említett weblapról röviden azt érdemes tudni, oda bárki feltöltheti az ötleteit. Amennyiben a benyújtott alkotás adott időn belül összegyűjt 10 000 támogató szavazatot a regisztrált felhasználóktól, akkor a LEGO fontolóra veszi, érdemes-e kereskedelmi forgalomba kerülő szettet tervezni a benyújtott ötletből.

A LEGO legjobb játékait már a rajongók tervezik
Bárki feltölthet ötleteket a LEGO weblapjára, és némi szerencsével hivatalos készlet is válhat az építményünkből.

Máté első terve 2016 áprilisában került fel az Ideasra, viszont ez még nem a most boltokba került Mickey egeres alkotás volt, hanem egy Star Wars ihletésű építmény. Egy konkrét jelenet A Birodalom visszavágból: amikor kiderül, milyen rokoni kapcsolat köti össze Darth Vadert és Luke Skywalkert.

A terv benyújtását félévnyi tervezés előzte meg, a koncepció az ingyenes LEGO Digital Designer programmal készült, és a feltöltést követően másfél év kellett a 10 000 szavazat összegyűjtéséhez. A LEGO 2018 januárjában ugyanakkor bejelentette, hogy ebből az ötletből nem készül hivatalos készlet.

A cég ritkán indokolja, egy-egy ötletre miért mond nemet, de ebben az esetben utólag világossá vált, hogy a bejelentéshez készített videóban X-ként hivatkozott I Am Your Father többek között azért nem kapott esélyt, mert a LEGO akkor már két éve dolgozott egy olyan Star Wars témájú terméken (75222 – Betrayal at Cloud City), ami magában foglalta a Máté által is feldolgozott ikonikus jelenetet.

Steamboat Willie

Az I Am Your Father már az első pillanattól pozitív visszajelzéseket kapott az Ideas oldalon, ami kellő lelkesedést garantált Máténak ahhoz, hogy nem sokkal az első terve után újabb ötlettel álljon elő. Ez volt a Steamboat Willie, ami egy azonos című fekete-fehér rajzfilm alapján készült – sokaknak ismerős lehet, hiszen 1928-ban ebben a rövid animációban bukkant fel először Mickey egér figurája.

Hogy miért pont erre esett a választás, az Máté saját bevallása szerint egy folyamat része volt.

Számomra az inspiráció mindig több oldalról jön

– magyarázta, példaként említette a Disney legújabb Mickey egér rajzfilmsorozatát, aminek az ő szavaival élve istenkirály a dizájnja, és szóba került az is, hogy a LEGO éppen akkoriban dobta piacra a Disney karaktereket tartalmazó gyűjthető minifigura-sorozatát, amik között szerepelt a híres egér is.

A kis gőzhajó elkészítését referenciák és képek gyűjtése előzte meg, az első, mindössze 150 darabos koncepció megalkotása három hónapot vett igénybe, és Máté itt már tudatosan kereste azokat az elemeket és építési technikákat, amikkel visszaadható volt a hajó formavilága és jellegzetességei.

Emellett fontos volt a méret, hiszen a megvalósult Ideas-készleteket vizsgálva úgy tűnt, hogy az 1482 elemet számláló Star Wars-jelenthez hasonló méretesebb modell esetén kevesebb az esély, hogy az ötlet megvalósul. Sok fejtörést okozott a szín is: a fekete-fehér kivitelezés már a kezdetektől csábító volt, de Máté ennek ellenére eljátszott egy barnásabb, a szépiát idéző változat gondolatával is. Végül a kisfilm tüzetesebb tanulmányozása meggyőzte arról, hogy érdemes tartania magát az eredeti elképzeléséhez.

A Steamboat Willie 2016. júniusában került fel az Ideas oldalra, és mivel a szabályok lehetőséget adnak a módosításra, idővel készült egy 250 elemes masszívabb verzió is. A szükséges támogatás nagyjából két év után, 44 nappal a határidő lejárta előtt gyűlt össze, ami jóval hosszabb idő, mint amennyire az I Am Your Fathernek volt szüksége. Az eredmény viszont így is figyelemre méltó, hiszen itt sokkal nehezebb összeszedni ennyi szavazatot, mint ugyanennyi lájkot gyűjteni a Facebookon vagy az Instagramon – Máténak ráadásul ez kétszer is sikerült, és a történet ezzel még koránt sem ért véget.

A figurák simán beférnek a gőzhajó felső kabinjába. Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

Ötletből hivatalos készlet

A Steamboat Willie 2018. július 24-én érte el a bűvös tízezret, és innentől jött a legizgalmasabb rész, a döntés kivárása. Azt ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy egy Disney tematikájú ötlet esetén nemcsak a LEGO Csoportnak kell rábólintania a tervre, de a jogtulajdonosnak is. Az eredményre közel hét hónapot kellett várni, és Mátéval is csak röviddel a hivatalos bejelentés előtt tudatták, hogy az övé az egyik ötlet, amit a dánok érdemesnek találtak hivatalos készletté alakítani.

„Amikor kiderült, hogy szett lesz belőle, eldobtam az agyam. Nagyon durva volt, a legvadabb álmaimban sem gondoltam rá” – mesélte Máté. „Titokban tartani volt a legnehezebb. Úgy éreztem magam, mint az Egy csodálatos elméből a professzor: ezt most csak én képzelem, vagy tényleg megtörténik?”

A LEGO Ideas sajátossága ugyanakkor, hogy a benyújtott ötletek szinte sosem úgy kerülnek a boltokba, ahogy azt az alkotók eredetileg megálmodták. A végleges dizájnt a cég szakemberei tervezik meg, hogy az minden tekintetben megfeleljen a LEGO követelményeink: nemcsak külsőleg, de fontos például az építési élmény is, hogy ne legyen unalmas a kockák összepattintása, és folyamatosan sikerélményt biztosítson annak, aki éppen összerakja.

Galéria
Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

Alapesetben az ötletgazdák részesei az áttervezési folyamatnak, de Mickey egér 90. születésnapja miatt a Steamboat Willie „fejlesztése” az átlagosnál gyorsabban zajlott, így Máté csak láttamozta a végleges verzióért felelős John Ho és Crystal Marie Fontan módosításait. Az átdolgozott modell az eredeti ötletnél méretesebb lett, így már a minifigurák is befértek a kormányrúd mellé, ráadásul a hajó mechanikus funkciókat is kapott: kerekeken gurul, aminek hatására például mozognak a kémények.

Máté mindezt pozitívumként élte meg: véleménye szerint a végleges verzió tökéletesen reprezentálja a rajzfilmben látott gőzhajót, és amennyiben hamarabb kerül be az átalakítási folyamatba – hiszen az eredményhirdetéskor az már javában zajlott –, akkor is ez az irány valósul meg.

Nem csak dicsőség

A Steambot Willie végleges verziója egy 751 darabos LEGO-készlet, két minifigurával, amit április eleje óta kapható a LEGO Store üzletekben. A LEGO Ideas ugyanakkor nemcsak a dicsőségről szól, hiszen a tervezőt tíz doboz illeti a végleges termékből, és az eladott készletekből származó bevétel egy százaléka is az ötletgazdát illeti. Habár Máténak még nem volt ideje a projekt anyagi részével foglalkozni, és nem is nagyon beszélhet a részletekről, azért nem kell matekzseninek lenni, hogy lássuk,

anyagilag is főnyeremény, ha egy ötletből hivatalos készlet válik.

Máté alkotását 90 dollárért, idehaza 28 000 forint környékén lehet beszerezni. Utóbbival számolva az egy százalék 280 Ft. Ha a Mickey egeres készletből csak 30 000 darabot adnak el, az alsó hangon is 8 millió forint jogdíjat jelent, és a magunk részünkről biztosak vagyunk benne, hogy a különleges építőjáték ennél jóval nagyobb mennyiségben talál majd gazdára világszerte.

Nemcsak a külső fontos, de az építés folyamata is komoly tervezést igényel. Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

Ráadásul a gőzhajónak hála Máté körbeutazhatta a földgolyót, hiszen a LEGO és a Disney világkörüli utat szervezett a szett megjelenése köré. Az ötletgazda a sanghaji, a pekingi, az orlandói és a párizsi Disneylandekben dedikálta alkotását, a túra pedig Budapesten ért véget. Azt pedig, hogy mennyire különleges készlettel van dolgunk, jól jellemzi, hogy még Magyarországon is komoly érdeklődés övezte a Steamboat Willie érkezését: volt, akit több száz kilométert utazott egy dedikált verzióért, sőt akadt olyan vásárló, aki a határon túlról érkezett Budapestre, hogy magának tudhasson egy példányt.

A folytatást firtató kérdésünkre Máté csupán annyit reagált, az animáció továbbra is fontos számára, ugyanakkor a legózást is csábítónak találja, akár profi keretek között, a dán játékgyártó kötelékében. Ha az utóbbi nem is valósul meg, az sem azt jelenti, hogy több készlet nem készülhet a magyar srác ötleteiből. Már csak azért sem, mert jelenleg is van egy ötlete a LEGO Ideas oldalon, ami még mindig gyűjti a szavazatokat, hogy bekerülhessen a 10 000-es klubba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik