Tech

Bejártuk és kipróbáltuk a LEGO eddigi legnagyobb dobását

Szeptember 28-án nyílt meg a dán játékgyártó eddigi legnagyobb és legérdekesebb projektje, a Billundban felépített LEGO House, ami páratlan élményt nyújt látogatóinak. Ott voltunk a megnyitón, mindent kipróbáltunk, és nem titkoljuk: lenyűgözött, amit láttunk.

A dán Ole Kirk Christiansen az 1929 és 1933 között dúló nagy gazdasági világválság miatt kezdett 1932-ben játékok készítésébe, méghozzá azért, mert korábban jól menő asztalos vállalkozása mellől fokozatosan elfogytak a fizetőképes kuncsaftok.

Bár Ole Kirk idővel vissza akart térni eredeti szakmájához, a jojó, és más fajátékok készítése annyira bejött a családi vállalkozásnak, hogy a gazdasági helyzet javulását követően is maradt az új profilnál. A cég 1934-ben felvette a LEGO nevet, és akkortól a mára ikonikus márkajelzés került minden termékükre.

A LEGO ELSŐ FAJÁTÉKAI AZ 1930-AS ÉVEKEBŐLForrás: Birkás Péter / 24.hu

A cég az első műanyagfröccsöntő-gépét ugyan már 1947-ben beszerezte, és nekikezdett a – kezdetben nem túl népszerű – plasztik játékok gyártásának, de a LEGO elemek ma ismert formája és rendszere csak 1958-ban lett szabadalmaztatva. Azóta minden alkatrész kompatibilis egymással, a dán cég pedig az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb – kevésbé fényes időszakokat is tartalmazó – sikersztorija lett.

Napjainkra a továbbra is családi tulajdonban lévő LEGO a világ legnagyobb játékgyártója, a cég termékei pedig óriási népszerűségnek örvendenek a világ minden szegletében.

A LEGO Group azonban nemcsak a profitra hajt: folyamatos innovációra törekszik, jelen van az oktatásban, saját alapítványa kutatja a játékon keresztüli tanulást, szeptember 28-án pedig megnyitott a világon egyedülálló LEGO House, ahol különleges élményeken keresztül tapasztalható meg, miért sokkal több a LEGO, mint egy szimpla építőjáték.

A KOCKA OTTHONA

Bár a valódi attrakció a falak között várja az embert, a LEGO House kívülről sem egy szokványos épület. A terveket a dán sztárépítész, Bjarke Ingels és csapata álmodta meg, a végeredmény pedig minden részletében hű az idén 85 éves vállalathoz.

A Billund közepére, az egykori városháza helyére felhúzott építmény huszonegy egymásra pattintott fehér LEGO alkatrészt imitál, legfelül a lehető legikonikusabb „kockával”, egy méretarányos 2×4-es elemmel, amin még a brandet hirdető bütykök is helyet kaptak.

TÉNYLEG ÚGY NÉZ KI, MINTHA LEGO ELEMEKBŐL ÉPÜLT VOLNAForrás: LEGO Csoport

A LEGO House viszont nemcsak madártávlatból emlékeztet egy hatalmas LEGO alkotásra: a bejárathoz közelítve tisztán kivehetővé válik a homlokzat, amit a valódi alkatrészekkel szintén méretarányos csempék borítanak, olyan illúziót keltve,

mintha az egész ház méretes LEGO elemekből lenne emelve.

A ház tetején lévő bütykök egyébként hatalmas fényszóróként funkcionálnak, hogy az épület már messziről, vagy akár a billundi reptérre ereszkedő gépről kiszúrható legyen. Ráadásként ezek a tetőelemek üveg borításúak, így fentről be is lehet nézni a LEGO House legfelső szintjére, ahol a legmenőbb rajongói alkotások mellett három óriási dinoszaurusz várja a látogatókat.

Galéria
Forrás: Birkás Péter / 24.hu

Hogy a LEGO mennyire büszke „A kocka otthona”-ként emlegetett épületre, azt jól mutatja, hogy a világ leghíresebb építészeti remekeit feldolgozó Architecture termékcsaládjukban két változatban is elérhető a LEGO House. A fehér makettre emlékeztető verzió (4000010) még 2014-ben jelent meg, míg a végleges változatot formáló készlet (21037) 2017. szeptember 28-án vált elérhetővé.

A két szett különlegessége, hogy hivatalos bolti forgalomban csak Dániában, de főleg Billundban kaphatók, és a LEGO iránti globális rajongást nagyszerűen példázza, hogy a megnyitó napján találkoztunk olyan német és Ázsiából érkezett gyűjtőkkel, akik csak azért utaztak az aprócska városba, hogy az első nap lecsaphassanak a limitált számban készült új készletre.

A LEGO HOUSE MÁR KÉT KÜLÖNBÖZŐ LEGO KÉSZLETKÉNT IS MEGVÁSÁROLHATÓForrás: Birkás Péter / 24.hu

A FALAK KÖZÖTT

A LEGO House nem kiállítás, nem múzeum, nem játszóház, nem közösségi tér, hanem mindez egyben. A három bejárat egyikén érkezve a bárki által bejárható földszinten találjuk magunkat, ahol helyet kapott egy LEGO Store, három étterem, egy konferenciaterem és egy 2000 négyzetméteres „tér”, a LEGO Square,

ahová bármikor be lehet térni kicsit pihenni, beszélgetni, nézelődni.

A ház ugyanakkor nem csak belül „nyitott”, kívül szintén bárki számára megmászható. A két helyen is lépcsős kialakítású homlokzatról kiindulva, játszótérként is funkcionáló, újra felhasznált alapanyagokból készült rekortánnal burkolt teraszok érintésével lehet felsétálni a tetőre, a város legmagasabb pontjára, ahonnan egész Billund belátható.

Az igazi élményt persze akkor kapjuk, ha jegyet váltunk, hiszen az első és második emeleten található speciális zónák, illetve az alagsorban berendezett History Collection történelmi szekció csak így látogathatók. Az előrendelést a LEGO House oldalán kell megejteni, ahol azt is meg kell határoznunk, hogy melyik nap és milyen időben kívánunk érkezni.

A jegyek fejenként 199 dán koronát kóstálnak, ami nagyjából 8500 forint, a két év alatti csöppségek viszont ingyen nyernek bebocsátást.

Az egyes helyszínek lifttel is megközelíthetők, de érdemes a túrát a kreativitás fájánál kezdeni. Ez egy közel 16 méteres, 6,3 millió elemből, közel 3 éven át épített elképesztően részletes LEGO fa, ami nemcsak utalásokat tartalmaz a dán családi vállalat történelmére, de tele van pakolva különböző készletekkel is.

HATALMAS LEGO FA, TÖBB MINT HAT MILLIÓ ELEMBŐLForrás: LEGO Csoport

Ezt a tíz tonnás építményt körbejárva jutunk fel az első szintre, ami négy zónára oszlik: pirosra, kékre, sárgára és zöldre. Természetesen mindegyik területen LEGO várja a látogatókat, viszont az elkülönített részek mind más aspektusból mutatják be a végtelen lehetőségeket rejtő építőjátékot.

ÉPÍTÉS ÉS FELFEDEZÉS

A piros zónába lépve rögtön két hatalmas kockákból épített zuhatag vonja magára a figyelmet: az egyik közel 2 millió hagyományos LEGO elemből készült, a másik pedig a kicsiknek szánt DUPLO-ból épült, és mindkettő egy olyan medencébe torkollik, ami tele van rengeteg különböző alkatrésszel.

Ezen a területen több tárolóban milliónyi kocka várja, hogy szabadon engedjük a fantáziánkat és kiéljük a kreatív hajlamainkat, sőt a Creative Lab névű részben oktatók közreműködésével akár „leckéket” is vehetünk, hogy mi mindent alkotható a különböző elemek segítségével.

“MEGFAGYOTT” LEGO VÍZESÉSBEN GYÖNYÖRKÖDHETÜNK PERCEKIG – Forrás: LEGO Csoport

A zöld zónába érkezve három megdöbbentően nagy és felfoghatatlanul kidolgozott makett terpeszkedik: egy hatalmas hegy, egy felhőkarcolókkal zsúfolt város és egy karibi sziget. Ezek az építmények ugyanakkor nemcsak a részletgazdagságukkal kápráztatják el az embert, de

szó szerint órákat lehet eltölteni azzal, hogy felfedezzük a rengeteg apró sztorit vagy a popkulturális utalásokat.

Mi megtaláltuk a Vissza a jövőbe-filmek városházáját, amiről lógnak a Doki áramszedő vezetékei, az utcán ott gördeszkázik Marty McFly, rábukkantunk E.T.-re, aki egy sima telefonfülkéből akar hazatelefonálni, megtaláltuk a Beatles tagjait egy járdán, a U2-t egy háztetőn, Gollamot a Gyűrűvel a hóval fedett hegy egyik barlangjában, láttunk Supermant és Martha Kentet piros köpenyeket teregetni, a sziget strandján pedig kiszúrtuk a páncélját ledobva napozó Darth Vadert, aki még egy Halálcsillagot is épített homokból.

Galéria
Forrás: LEGO Csoport

És ez még nem minden! Ha sikerül elszakadni a pompás építményektől, akkor a Story Labban található mini makettek és kamerák elé ülve pofonegyszerűen készíthetünk stop motion videókat, zenével és speciális effektekkel, míg a Character Creator szekcióban a megszámlálhatatlan minifigura testrészből és kiegészítőből építhetjük meg saját magunkat (vagy bármi/bárki mást).

Itt érdemes megjegyezni, hogy a belépéskor kapunk egy NFC chipes karszalagot, ami nélkülözhetetlen a zónákban. A Story Labban ezzel tudjuk elindítani a videókészítést, míg a Character Creatorban ez kell ahhoz, hogy a kihelyezett automatáknál fotót készíthessünk az elkészített figuráinkról.

A karpánt viszont nemcsak arra jó, hogy aktiváljuk a különböző konzolokat, de ez tartalmazza a belépéskor generált profilunkat is. Mindent, amit a házban alkotunk elment a LEGO belső rendszere, így például a stop motion kisfilmünket és a minifigekről készült fotókat is.

AZ ELKÉSZÍTETT FIGURÁINKAT EGY AUTOMATA SEGÍTSÉGÉVEL LE IS FOTÓZHATJUKForrás: Birkás Péter / 24.hu

Ezeket bármikor visszanézhetjük a LEGO House-ban található információs terminálokon, illetve létezik egy dedikált alkalmazás (Android, iOS), amiben a megfelelő adatok bepötyögésével szintén minden aktivitásunk elérhető: letölthetjük például a videóinkat és a képeinket, amiket ezután bárkinek megmutathatunk a házon kívül is.

ALKOTÁS, PROGRAMOZÁS ÉS TERVEZÉS

A felfedezést folytatva a sárga zóna már ismét a klasszikus alkotásról szól, azonban itt már kerete van az építésnek. Egyrészt tervezhetünk és összerakhatunk mindenféle színpompás virágokat, amiket aztán a LEGO House mezejére is „kiültethetünk”, illetve összerakhatunk személyre szabott ízeltlábúakat, akik aztán a szemünk láttára kelnek életre:

a különleges pályáknak hála ugranak, siklanak, némelyik pedig akár még őrült táncra is perdül.

Az igazán nagy dobás viszont a Fish Designer, ahol halakat alkothatunk az elemekből. Ez elsőre blikkre nem nagyon tér el az előbb említett építgetéstől, ám van egy itt kifejezetten jópofa csavar. A halacskánkat az összerakása után egy szkennerrel beolvashatjuk, a digitalizált verzióra szemet és szájat „ragaszthatunk”, majd szabadjára engedhetjük a hatalmas digitális akváriumok egyikében.

Ez leírva talán nem olyan nagy szám, de már az is igazi élmény, ahogy a többi halat látva megpróbálunk egyedi dizájnnal előállni, az pedig kifejezetten jó móka, ahogy a „teremtményünk” beúszik a többiek közé, és interakcióba lép a környezetével. A beolvasott halacskák ráadásul teljesen 3D-sek, és attól függően változik a mozgásuk, hogy miképp alkottuk meg őket.

Saját Ficánkát annyit készítünk, amennyit csak szeretnénk, és ezek is bekerülnek a profilunkba: később bármikor újra megcsodálhatjuk és mutogathatjuk őket.

A különleges élményt biztosító színes zónák közül az utolsó a kék, ahol a Test Drive keretében olyan járműveket kell építeni, amelyek képesek teljesíteni a kihelyezett akadálypályákat, a City Architectnél pedig egy élő és lélegző várost építhetünk LEGO-ból, a Sim City-játékok mintájára. A cél az, hogy kielégítsük a digitális kivetítő segítségével megjelenő minifigurák igényeit.

Galéria
Forrás: LEGO Csoport

Ha ügyesen pakoljuk le a különböző típusú elemeket (munkahely, lakás, üzlet), akkor ennek hatására elkezd megtelni a pálya közepén álló stadion. Amennyiben sikerül megfelelő számú lakót ide irányítani, akkor sikerrel járunk, aminek a jutalma, hogy tanúi lehetünk egy baseballmeccsnek, egy autóversenynek vagy egy cirkuszi előadásnak.

A kék zóna utolsó attrakciója a Robo Lab, ahol egy jégtörőhajó legénységét kell kimenteni, miután jégtömbbé fagytak. Ehhez robotjárműveket kell irányítanunk, amiknek a LEGO Boostnál látott egyszerű parancsokkal adhatunk utasítást (előre, hátra, fordulj, olvasztás, fagyasztás) egy érintésérzékeny kijelző segítségével – mindezt úgy, hogy körülöttünk mások is játszanak.

Galéria
Forrás: Birkás Péter / 24.hu

A befagyott minifigurák egy jókora terepasztalon vannak szétszórva, a robotokat el kell juttatni hozzájuk, lángcsóvával kell kiolvasztani őket, a beszakadt jégen pedig úgy haladhatunk át, ha előtte visszafagyasztjuk az akadályt. Ha sikerrel járunk, akkor a kiszabadított kisfickók munkához látnak, és csákánnyal szabadítják ki a szintén jégbe fagyott óriási mamutokat.

TÖRTÉNELEM ÉS RAJONGÓK

A színnel jelölt, különböző készségeket megmozgató zónák mellett a LEGO House alagsorában megismerhető a vállalat története, illetve vitrinek mögött megcsodálhatók az igazi mérföldkőnek számító készletek az elmúlt közel hatvan évből, sőt egy digitális adatbázist használva bárki összeállíthatja a saját gyűjteményét, amit később akár vissza is nézhet a már említett applikációban.

Az épület legtetején található továbbá az úgynevezett Keystone, a kívülről 2×4-es elemnek tervezett hatalmas terem, ahol DUPLO-ból, hagyományos LEGO elemekből és Technics alkatrészekből készített dinók magasodnak az ember fölé.

Már ezek az építmények is lenyűgözők, de a legfelső szint igazából a legnagyobb rajongók előtti tisztelgés. Itt kapott helyet ugyanis a Masterpiece Gallery, ami a világ minden táján alkotó felnőtt építők munkáit állítja ki, olyan építményeket, amiktől simán leesik az ember álla.

Galéria
Forrás: Birkás Péter / 24.hu

Filmek és videojátékok egyes jelenetei, állatok, képzeletbeli lények, különféle járművek a vonatoktól az űrhajókig, fantasztikus építmények a fantasy házikótól egészen a futurisztikus robotösszeszerelő üzemig. A részletesség és a precizitás láttán tátva maradt a szánk, és nemcsak az irigység, de akár az inspiráció is fellobban az emberben, miközben a fantasztikus alkotások mellett sétál.

NEM CSAK EGYSZERŰ ÉPÍTŐJÁTÉK

A LEGO House pedig pont erről szól. Az inspirációról, a végtelen lehetőségekről, a kreativitásról, az építés és az alkotás élményéről, a játszva tanulásról, és arról, hogy az 1958-ban szabadalmaztatott építőjáték hová jutott, mivé fejlődött az elmúlt évtizedekben.

BILLUND KÖZEPÉN ÁLL A LEGO EDDIGI LEGNAGYOBB DOBÁSAForrás: Birkás Péter / 24.hu

Milliók rajonganak érte, ugyanúgy jelen van az iskolákban, mint a gyerekszobákban, a popkultúra része, nem csak építeni lehet vele, de tökéletes történetek elmesélésére, érzelmeket fejezhet ki, nem mellesleg a kora ellenére is tökéletesen passzol az olyan modern dolgokhoz, mint az okoseszközök, az érintőképernyő és a programozás, meg úgy általában a digitális világ.

A LEGO House mindezekből nyújt kézzelfogható és kipróbálható ízelítőt, és a LEGO eddigi legnagyobb dobása nemcsak egy egész napot felölelő szórakozás, de maradandó élmény is egyben. És nem csupán a gyerekeknek és a rajongóknak, de azoknak is, akik úgy érzik, már rég kinőttek a LEGO-ból.

Sőt megkockáztatom, hogy a hely olyanokat is képes magával ragadni, akik sosem ápoltak közelebbi viszonyt a dán építőjátékkal.

Az egyetlen aprócska probléma, hogy LEGO House Billundban van, és a vállalat nem is tervezi, hogy a birodalom szülővárosán kívül máshol is épít egy ilyen házat. Viszont Magyarországról van oda közvetlen fapados járat, és ha ehhez hozzáteszem, hogy ugyanitt még egy LEGOLAND is található, akkor sokakban máris körvonalazódhat egy meglehetősen tartalmas családi program terve…

Galéria
Forrás: Birkás Péter / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik