Tech

A LEGO legjobb játékait már a rajongók tervezik

Már több mint fél évszázada, hogy a dán LEGO előállt a műanyagból fröccsöntött, egymáshoz kiválóan kapcsolódó építőkockák rendszerével, és jövőre lesz tíz éve, hogy elindították azt a lehetőséget, aminek keretében bárki ötletéből hivatalos, bolti forgalomba kerülő készlet válhat. Mindez 2008-ben érdekes kísérletként indult, ma pedig már ennek köszönhetők a játékgyártó legemlékezetesebb készletei.

Aki életének bármelyik szakaszában játszott már a még mindig családi tulajdonban lévő LEGO építőjátékaival, az egy ponton biztosan eljutott oda, hogy a meglévő alkatrészekből elkezdett valamit építeni a saját fantáziájára hagyatkozva. A gyerekeknél ez a játék természetese része, sokaknál pedig felnőttként is él az alkotás vágya, és a LEGO-s szakzsargonban még külön szó is akad a profi, de hivatalos szettként nem kapható építményekre: MOC, My Own Creation, azaz a saját alkotásom.

RAJONGÓI ALKOTÁS A BILLUNDBAN TALÁLHATÓ LEGO HOUSE-BANForrás: Birkás Péter / 24.hu

LEGO-ból szinte bármit meg lehet építeni, és ezt nagyszerűen bizonyítják azok a lélegzetelállító alkotások, amiket világszerte emelnek a lelkes rajongók. A legtehetségesebb építőket ráadásul maga a gyártó is elismeri, hiszen a szeptemberben nyílt, különleges LEGO House legfelső emeletén például csak olyan alkotások vannak kiállítva, amik a dán cégtől teljesen független kreatív elmék keze alól kerültek ki.

Bejártuk és kipróbáltuk a LEGO eddigi legnagyobb dobását
Szeptember 28-án nyílt meg a különleges élményeket kínáló LEGO House Dániában, amit az elsők között volt lehetőségünk felfedezni és kipróbálni.

A LEGO pedig pont erről szól, hogy a létező elemek felhasználásával alkossunk valami játszhatót, egyedit és különlegeset. Ennek fényében talán kicsit furcsa is, hogy miért csak 2008-ban indult el az a lehetőség, aminek keretében a LEGO arra buzdította a rajongókat, hogy töltsék fel az internetre a saját alkotásaikat, annak reményében, hogy az ötletből boltban is kapható hivatalos készlet váljék.

ELÉG EGY JÓ ÖTLET

A rajongók alkotásait begyűjtő weboldal ötlete ráadásul nem is a LEGO fejéből pattant ki, hiszen egy már létező japán website, a Cuusoo adta az ihletet, sőt a dán cég első körben a szolgáltatást üzemeltető céggel közösen indította el a kísérletet, ami akkor még csak a szigetországra korlátozódott.

A lehetőség, hogy egy rajongói ötlet hivatalos készletté válhat viszont annyira pozitív fogadtatásra talált, hogy a LEGO 2011 szeptemberében elindította a LEGO Cuusoo weboldalt, ahová már a világ bármely pontjáról fel lehetett tölteni ötleteket. A profi építőket megszólító lehetőség pofonegyszerű volt: töltsd fel az építményed, az oldal látogatói szavazhatnak rá, és amennyiben összegyűlik 10000 szavazat, a LEGO megvizsgálja, hogy készülhet-e belőle hivatalos készlet.

AZ ELSŐ RAJONGÓI ÖTLET ALAPJÁN KÉSZÜLT LEGO CUUSOO KÉSZLETForrás: LEGO

Az első Cuusoo-s ötletből született készlet már 2011-ben megjelent, ez volt Shinkai 6500 tengeralattjáró. A szett még a Japánra korlátozódó kísérlet eredményeként jött létre, és kezdetben csak ott került bolti forgalomba, viszont a második Cuusoo-építmény, a Hayabusha űrjármű LEGO-ból készült mása

már az első pillanattól kapható volt a világ minden pontján.

A bárki számára elérhető LEGO Cuusoo-t a 2011-es indulást követően hatalmas érdeklődés övezte, és a rajongók ötletei nyomán olyan készletek kerültek a boltok polcaira, mint az első LEGO Minecraft szett, a Vissza a jövőbe-filmek DeLoreanje vagy éppen a Mars felszínét kutató Curiosity Rover.

LEGO DELOREAN: A SZETTBŐL MINDHÁROM FILMBÉLI VERZIÓ ÖSSZERAKHATÓForrás: LEGO

A projekt népszerűsége 2014-re végül akkorára nőtt, hogy a dán cég átnevezte az egészet LEGO Ideas-ra, és ugyanezen év júniusa óta már az új márkanév alatt jelenik meg a közönség által megszavazott, és a LEGO által jóváhagyott rajongói építmények mindegyike.

DE HOGYAN MŰKÖDIK?

A LEGO Ideas rendszere pofonegyszerű. Adott egy weblap, ahová egy regisztrációt követően feltölthetjük az ötletünket, a szintén regisztrált látogatók szavazhatnak az építményünkre, és amennyiben összegyűlik 10000 támogató, a LEGO fontolóra veszi, hogy hivatalos készletként is megvalósuljon-e az alkotásunk.

RAJONGÓI ÖTLETEK A LEGO IDEAS OLDALONForrás: ideas.lego.com

A 10000 szavazat viszont még nem jelenti azt, hogy automatikusan LEGO-játék lesz az építményünkből, és nem is lehet a végtelenségig szavazni egy ötletre. Ahhoz, hogy versenyben maradjunk, az első évben össze kell jönnie 1000 szavazatnak, majd újabb fél évünk marad, hogy elérjük az 5000-et, és ha ez is megvan, akkor kapunk újabb hat hónapot, hogy meglegyen a 10000.

A legelején bármilyen ötletet fel lehetett tölteni a Cuusoora, viszont a LEGO Ideasnál már vannak olyan szabályok, amikre muszáj figyelni.

Ma már nem lehet olyan építményeket nevezni, amik nem létező elemeket tartalmaznak, más játékgyártók márkái (pl. Transformers) szintén ki vannak zárva, és nem szállhatunk versenybe, ha az alkotásunk bármilyen módon köthető a szexhez, alkoholhoz, drogokhoz, a II. világháborút követő fegyveres konfliktushoz vagy lövöldözős videojátékhoz.

Korlátok közé van szorítva továbbá a feltölthető építmények mérete, illetve 2017-ben jött egy olyan szabály, miszerint azonnal elutasítják a projektünket, amennyiben olyan témához kapcsolódik, amiből már készültek hivatalos LEGO-készletek. Éppen ezért hiába töltünk fel például a Star Wars-hoz, a Harry Potter-hez, vagy a Marvel-filmekhez kapcsolódó ötletet, azoknak esélye sem lesz arra, hogy a látogatók szavazatokat adhassanak le rájuk.

AKÁR MÉG A FLINTSTONES-CSALÁDBÓL IS LEHET HIVATALOS LEGO KÉSZLETForrás: ideas.lego.com

Ha viszont átmegyünk az első szűrőn, akkor nekiláthatunk a támogatók gyűjtésének, és ha elérjük a 10000-et, akkor már tényleg csak a LEGO-n múlik, hogy megvalósul-e dobozos készletként az ötletünk. A dán cég egyébként fenntartja a jogot, hogy kicsit átdolgozza az eredeti elképzelést, a döntési folyamat során pedig rengeteg szempont (például szerzői jogi kérdések) befolyásolja, hogy lehet-e hivatalos LEGO Ideas szett egy rajongói építményből.

Amennyiben sikerrel járunk, akkor nemcsak a dicsőség lesz a miénk, de automatikusan jár tíz doboz a végleges termékből, illetve az eladásokból befolyt összeg 1%-a is az ötletgazdát illeti.

CSODÁS KÉSZLETEK

A kezdetben LEGO Cuusoo, ma már LEGO Ideas indulása óta összesen 19 rajongói ötletből lett hivatalos készlet. A végleges szettek között olyan remekműveket találhatunk, mint az eredeti Szellemirtók-filmek Ecto-1 járműve, A Big Bang Theory (Agymenők) nappalija az összes szereplővel, az imádnivaló WALL-E, a gyönyörű Caterham Seven 620R, egy zseniális Doctor Who összeállítás, a Beatles tagjai és a Sárga Tengeralattjáró, vagy az idén kiadott, és pillanatok alatt elkapkodott NASA Apollo Saturn V rakéta, a felfoghatatlanul élethű Old Fishing Store-ról nem is beszélve.

EGÉSZEN ELKÉPESZTŐ, HOGY MILYEN RÉSZLETES AZ OLD FISHING STOREForrás: LEGO

Különleges építőjátékok ezek, olyan termékek, amik már nem gyerekeknek, hanem a felnőtt rajongóknak készültek. A kidolgozásuk sokszor mesteri és elképesztően részletes, és hiába épülnek fel ugyanazon alkatrészekből, mégis nagyban eltérnek a hagyományos City, Friends vagy éppen Technics szettektől.

Habár játszani is lehet velük, ezek a LEGO-k már inkább dísztárgyak, a gyűjtők számára igazi ereklyék, a megvalósítás szempontjából pedig egyáltalán nem túlzás azt állítani, hogy a LEGO Ideas sorozatban találhatók a legjobb készletek, amik a LEGO-gyárak futószalagjairól az elmúlt években lekerültek.

A NASA leghíresebb női előtt tiszteleg a LEGO
Az űrkutatásban megkerülhetetlen nők kapták a főszerepet az új építőjátékban.

MI JÖHET MÉG?

A nagyszerű szetteknek pedig nem akar vége szakadni, hiszen már biztosan elkészül a Voltron – Defender of the Universe animációs sorozat ihlette építőjáték, lesz üvegbe zárt hajómakett LEGO-ból (Ship in a Bottle), legutóbb pedig a Tron: Legacy-ből ismerős fénymotornak adott zöld utat a dán vállalat.

Ezeket az alkotásokat a közeljövőben bárki bezsákolhatja, és már azt is lehet tudni, hogy melyik rajongói tervek közül kerülhet ki a következő szerencsés építmény. Már begyűjtött 10000 szavazatot a NASA Space Shuttle, a Gilmore Girls kávézója, és még utoljára bekerülhetett azon Star Wars-jelenetnek a LEGO makettje, amiben kiderül Darth Vader és Luke Skywalker rokoni kapcsolata. Mi nagyon drukkolunk, hogy ez utóbbi legyen a nyertes, már csak azért is, mert a felhasználóneve (szabomate90) alapján nagyon úgy tűnik, hogy ezt egy magyar srác töltötte fel a LEGO Ideas-ra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik