Szórakozás

Több mint húsz éve képtelen zöldséget enni egy brit nő

Helyette általában pizzát, csirke nuggetset és tésztát eszik.

Egészen furcsa betegségben szenved a 25 éves Jade Youngman. A Norwich-ban élő brit nő mindennapos nehézségeiről a Ladbible számolt be nemrég egy cikkben, melyből képet kaphatunk arról, mit jelent az, ha valaki ARFID-től szenved.

Az ARFID egy angol mozaikszó (Avoidant-Restrictive Food Intake Disorder), amit a legjobban talán úgy lehetne magyarra fordítani, hogy korlátozó táplálkozási zavar, a válogatósságnak egy extrémebb változata. A betegség a legkülönfélébb élelmiszerekkel szemben állhat fent, Jade esetében például a zöldségek és a gyümölcsök jelentik a leküzdhetetlen akadályt.

Annyira leküzdhetetlent, hogy 22 éve nem evett sem zöldséget, sem gyümölcsöt. Nem azért, mert neki ez így jó, vagy nem akar küzdeni a betegség ellen, egyszerűen képtelen rá.

Elmondása szerint olyan, mintha egy tányér kutyaszart tennének elé, amit meg kell ennie.

Jade hároméves koráig bármilyen ételt gond nélkül megevet, míg egyszercsak elkezdett visszautasítani bizonyos élelmiszereket, de nem tudja megmondani, mi okozta a törést.

Az agyam egyszerűen nem engedi. Ha a balkezemmel a számhoz emelem az ételt, a jobb még az előtt megállítja, mielőtt elérné a számat. Tudom, hogy nem fog megölni az étel, és biztos finom is, de egyszerűen nem megy.

Gyerekkorában rengeteg orvosnál jártak, de kivétel nélkül mindenhol az volt a diagnózis, hogy a gyerek egyszerűen csak válogatós, majd kinövi. Az édesanyja sem tudja megmondani, mi válthatta ki belőle ezt az egészet, nem emlékszik sem fulladásra, sem romlott ételre, ami a szájába került volna.

Jade életére teljesen rányomja a bélyeget a betegség, elmondása szerint nem is szokott soha reggelizni, vagy ebédelni, ezeket teljesen véletlenszerűen elfogyasztott pizzaszeletekkel váltja ki. Ezen kívül gyakran eszik még csirke nuggetset, tésztát és sült krumplit.

Nemrég látott napvilágot a hír, hogy egy 17 éves bristoli tinédzser visszafordíthatatlan látáskárosodást szenvedett, mert csak sült krumplit volt hajlandó enni, az ő történetének hatására most Jade is elkezdett aggódni a látásáért, de nála egyelőre még nem merült fel semmilyen mellékhatás.

Megvakult a brit tinédzser, mert csak sült krumplit és csipszet evett
Súlyos hiánybetegség alakult ki nála, látóidegei visszafordíthatatlanul károsodtak.

De nem csak ezért van kétségbe esve. Mint mondja, az étkezési nehézségei miatt szinte megszűnt a társasági léte, nem mer elmenni a barátaival, vagy a családjával étterembe. Az emberek ugyanis nem tudják elképzelni, hogy ez egy valóban létező egészségügyi probléma, a legtöbben inkább ítélkeznek, amiért Jade csak az egészségtelenebb ételeket hajlandó megenni.

Bármit megadnék azért, hogy valaki segíteni tudjon rajtam. Most teljesen reménytelen a helyzetem, és ez boldogtalanná tesz

– zárta a beszélgetést a 25 éves nő.

 

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik