Nagyvilág

Megvakult a brit tinédzser, mert csak sült krumplit és csipszet evett

Bristolban kezelik azt a 17 éves fiatalt, akinek látásromlása a vakságig súlyosbodott, miután egyoldalú étkezése miatt komoly hiánybetegség alakult ki nála — írta meg a BBC.

A lap szerint a fiú az általános iskola befejezése után nem evett mást, csak hasábburgonyát, csipszet és fehér kenyeret, mivel a többi élelmiszer textúráját zavarónak érezte. A fiatal csak ritkán evett egy-egy szelet sonkát vagy kolbászt, a laboratóriumi tesztek szerint súlyos vitaminhiányban szenved. Az eset miatt a szakemberek a válogatós, egyoldalú táplálkozás egészségügyi következményeire figyelmeztetnek.

A meg nem nevezett tinédzsert tüneteivel először 14 évesen vitték orvoshoz, mikor fáradtságra panaszkodott. Ekkor a B12-vitamin hiányát mutatták ki nála és táplálékkiegészítőt írtak fel neki, azonban az étrendi ajánlásokat nem tartotta be. Három évvel múlva már folyamatosan romló látása miatt került kórházba. Dr. Denize Atan, az egyik kezelőorvosa szerint a fiú fő tápláléka a sült krumpli volt, amelyet egy helyi étkezdében vett minden nap. Deszsertként csipszet evett, illetve néha egy-egy szelet kenyeret, azonban zöldség és gyümölcs gyakorlatilag sohasem került a tényérjára. Atan tesztjei súlyos B12- és D-vitamin, illetve szelén- és rézhiány mutattak ki, az ásványi anyagok vesztesége pedig már a csontrendszerében is megmutatkozott.

A fiatal nem kórosan sovány vagy túlsúlyos, látásvesztése viszont olyan mérékű, amelyet már vakságnak lehet nevezni. Látóképessége jelenleg a periféria észlelésére korlátozódik, így ugyan tud önállóan közlekedni, de látásvesztése súlyos és visszafordíthatatlan. 

Kezelőorvosa szerint a táplálkozási neuropátiának nevezett betegség kezelhető lett volna, ha időben felfedezik, azonban a fiú látóidegei az évek óta elhanyagolt betegség miatt visszafordíthatatlanul károsodtak. Atan szerint rendkívül ritka esetről van szó, azonban arra figyelmeztette a szülőket, hogy az ennyire válogatós étrend súlyos veszélyeket rejt. Ha valakinek ennyire válogatós a gyereke, azt érdemes minden étkezéskor valamilyen új étellel megismertetni, hátha sikerült találni valamit, amit mégis megeszik. A táplálékkiegészítők fogyasztása is segíthet, azonban a vitaminokat és egyéb ásványi anyagokatérdemes természetes formájukban, az ételekkel bevinni, mert  hatékonyabban szívódnak fel.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik