fradi (fradi)
Foci sport

Fasiszták voltak a Fradi elnökségében

Homoszexuális is akadt ott. Legalábbis egy 1961-es belügyi jelentésben ez áll. 

Az archivnet.hu érdekes levéltári dokumentumra bukkant. Az 1961. október 7-i belügyi jelentés elképesztő betekintést enged a pártállami rendszer titkosszolgálatának fertelmes módszereibe. Tovább nem is taglalnánk, inkább mutatjuk.

Fotó: MTI

MSZMP Központi Bizottság
Párt és Tömegszervezetek
Osztálya
B i z a l m a s !
Készült: 2 pld-ban

 

{kézírással: 86/25}

Tájékoztató jelentés a T i t k á r s á g n a k az FTC-ben lefolytatott belügyi vizsgálatról.

Ismeretes, hogy a felszabadulás óta a Ferencvárosi Torna Club körül reakciós elemek tömörülnek és felhasználva a Club népszerűségét, a szocialista rendszer ellen izgatnak. A belügyi szervek nemrégen vizsgálatot folytattak és megállapították, hogy az ellenséges elemek a Club vezetésében is beépültek, kihasználva elvtársaink ébertelenségét, illetve a klub-sovinizmusból fakadó politikai vakságát.

A Belügyminisztérium dokumentált és tanúkkal bizonyított jelentése szerint az FTC-ben jelenleg 45 olyan személy van, aki reakciós, fasiszta szemléletű, büntetett előéletű, vagy erkölcstelen életet él. Kiemelkedő közülük {név anonimizálva} az FTC elnökhelyettese és egyben pártalapszervezetének titkára, aki a múltban fasiszta szervezetek tagja volt, jelenleg is fasiszta magatartást tanúsít és egyébként homoszexuális kapcsolata van egyes sportolókkal.
A KB Párt és Tömegszervezetek Osztálya ez ügyben megbeszélést tartott a MB, az MTSH, az ÉDOSZ, a Bp. IX. kerületi Pártbizottság képviselőivel és az alábbi intézkedéseket látja szükségesnek:

1. A IX. kerületi Pártbizottság vizsgálja felül az FTC pártszervezetét. {név anonimizálva} zárja ki a pártból és ezt követően őt a belügyi szervek vonják felelősségre.

2. A többi személyt az FTC Elnöksége az egyesületi alapszabályok értelmében zárja ki a Clubból.

3. A Budapesti Pártbizottság gondoskodjon arról, hogy a jövőben az FTC pártellenőrzése teljes egészében a IX. kerületi Pártbizottság hatáskörébe tartozzon. A kerületi pártbizottság és az ÉDOSZ vezetősége erősítse meg az FTC Elnökségét és szakosztály vezetőségeit politikailag képzett káderekkel.

4. Az intézkedések során hangsúlyozni kell, hogy mindez nem az FTC ellen, hanem a benne és körülötte megbújó reakciós személyek ellen irányul.

Kérjük a Titkárságot, hogy hagyja jóvá a jelentést.

Budapest, 1961. október 7.

Sándor József s. k.

MOL-M-KS-288-7/118. ő. e. (Magyar Országos Levéltár – Magyar Szocialista Munkáspárt – Titkárság)

 

Ha így, 54 év távlatából valakit érdekelne: a Fradi az 1960/61-es szezonban 31 ponttal a Vasas, az Újpest és az MTK mögött negyedik helyen zárt a bajnokságban, míg 1960 őszén a KEK-ben 5-4-es összesítéssel alulmaradt a skót Rangersszel szemben.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.