Sport

Felháborító hiba miatt ugrott az Eb-bronzmeccs a magyar kéziseknek

Egészen szürreális történetről ír az utanpotlassport.hu. A svédországi nyílt U17-es kézilabda-Európa-bajnokságon a magyar válogatott a csoportjában négyszer nyert és csak egyszer kapott ki, Fehéroroszországtól. Mivel épp a fehéroroszok jutottak tovább a középdöntőbe (ahol a legjobb nyolc csapatot két csoportra osztották szét), így ez ellenük elszenvedett vereséget vitte tovább Magyarország.

Csakhogy a hivatalos végeredmény hibás volt.

Fehéroroszország 31-26-ra nyerte meg a mérkőzést, azonban a jegyzőkönyvben nem tüntették fel Ónodi-Jánoskúti Máté két gólját – miközben az eredményjelzőn is a helyes eredmény szerepelt. A magyarok ez jelezték az EHF küldöttségének, akik azt a választ adták, ha ezen a két gólon múlna a magyar csapat sorsa, akkor majd visszanézik a találkozó felvételét.

A középdöntő úgy alakult (csütörtökön vertük a spanyolokat, majd kikaptunk Feröertől), hogy ezen a két gólon múlt, hogy a magyarok a bronzért vagy az ötödik helyért játszhatnak-e. Az EHF-nél elismerték a hibát, ugyanakkor nem tudják meg nem történté tenni, hiába fellebbezett a magyar csapat. Úgyhogy a bronzmeccs helyett a csehek elleni helyosztóra készül a válogatott.

A legjobban az bánt, hogy az esélyt sem adták meg nekünk, hogy megmérkőzzünk a bronzéremért

– mondta az utanpotlasport.hu-nak a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Kopornyik Zsolt.

A magyar-fehérorosz mérkőzés felvétele:

Hónapok óta erre a kontinensviadalra készültek, és még ha utánpótláskorban nem is az eredmény az elsődleges, nagyon szerettek volna egy érmet első nemzetközi megméretésükön. […] Vigasztalhatatlanok, nyilván nem számítottak erre. És persze tudom, hogy a sportban nincsen ha… Nem biztos, hogy megnyertük volna a bronzmérkőzést, de az, hogy esélyt sem kaptunk bizonyítani, az a legdühítőbb. Pedig megérdemeltük volna, hiszen megküzdöttünk azért a nyamvadt két gólért is, amit nem vettek fel a jegyzőkönyvbe. Nem a fehéroroszoktól sajnálom az esetleges érmet, legyőztek minket, és nyilván nem fognak átpasszolni egy bronzcsatát, ha már az ölükbe hullott. De mi a spanyolok ellen olyan teljesítményt tettünk le az asztalra, ami mindent felülír [29-19-re nyertünk – a szerk.]. Nemcsak a gólkülönbség miatt, hanem mert szó szerint katartikus állapotban kézilabdáztunk. És ha a szabályok szerint is miénk a bronzmeccs, akkor miért a beloruszok vannak ott helyettünk?

– mondta a szakember, aki arra utalt, hogy a szervezők felajánlották neki, keresse fel a fehéroroszokat, hogy lépjenek vissza a bronzmeccstől.

Az Európa-bajnok, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes klasszis, Kökény Beatrix szülőként látogatott el a tornára, a fia, Imre Bence ugyanis a magyar csapat tagja. Kökény a fradi.hu-nak nyilatkozott feldúltan.

Nonszensz, hogy nekünk kellene kuncsorognunk a fehéroroszoknál, teljesen értetlenül állok a történtek előtt. Ennek az egésznek a gyerekek a legnagyobb vesztesei, hiszen elvették tőlük azt a lehetőséget, amit a pályán kiharcoltak, azaz, hogy a bronzéremért játszhassanak

– mondta, megemlítve azt is, hogy a feröeri csapat meccseire rengeteg dán drukker érkezett, akik olyan közel álltak a pálya széléhez, hogy sokszor a szélsők ráléptek a lábukra indulásnál.

A játékvezetés színvonala is nagyon csúnyán elmaradt a csapatok és a játék színvonalától. Nem gondolom, hogy egy ilyen világeseményen kellene próbálgatni a játékvezetőket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik